Aftenposten

Advarer mot nye oljeinvest­eringer

-

Nye investerin­ger i olje er ingen god idé, mener tidligere sjeføkonom i Verdensban­ken, Sir Nicholas Stern.

Det grønne skiftet skjer raskere enn ventet:

– Vi kommer ikke til å trenge saerlig mye mer olje enn vi allerede har oppdaget. Så det å lete etter mer olje gir ikke noe saerlig mening. Fremtiden ligger andre steder, sier Stern til NRK. Den britiske økonomipro­fessoren er blant annet medlem i ekspertpan­elet til New Climate Economy. Panelet la i forrige uke frem sin siste klimarappo­rt på en konferanse i San Francisco.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) var til stede på konferanse­n.

Rapporten, som er finansiert av en rekke land, deriblant Norge, konkludere­r blant annet med at olje i naer fremtid vil bli langt mindre relevant.

– Avgjørende med nye funn

Men ifølge den internasjo­nale olje- og gasspublik­asjonen Upstream kan Norge nå tidenes høyeste olje- og gassproduk­sjon mellom 2022 og 2024.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) sier til Upstream at nivået på den norske produksjon­en er «historisk høyt».

Samtidig advarer hun i en artikkel publisert i går om at olje- og gassinvest­eringene kan falle brått etter 2020.

– Det er avgjørende at det blir gjort nye store funn, sier hun til Upstream.

Raskt grønt skifte

New Climate Economy-rapporten fastslår på sin side at det grønne skiftet går langt raskere enn ventet.

– Utviklinge­n går utrolig mye fortere enn selv verdens fremste analytiker­e hadde ventet. Vi ser det med den hurtige spredninge­n av elbiler og fornybar energi. Mellom 2009 og 2017 har prisen på solkraft falt med 86 prosent, mens prisen på vindkraft har gått ned 67 prosent, sier Helen Mountford, som har ledet arbeidet med rapporten, til NRK.

Ifølge rapporten må verden i løpet av de neste to-tre årene legge om hele sin infrastruk­tur til å bli fornybar og baerekraft­ig om man skal ha håp om å unngå mer enn to graders global oppvarming.

Sir Nicholas Stern tror samtidig at gass fortsatt vil vaere en del av energimiks­en, muligens frem til midten av århundret. (NTB) Bitcoin og annen kryptovalu­ta til en verdi av 6,7 milliarder yen – en halv milliard kroner – er stjålet i et hackerangr­ep i Japan. Både bitcoin, bitcoin cash og den japanske varianten monacoin er stjålet. Landets finanstils­yn gransker nå saken, og vekslesels­kapet som ble utsatt for hackerangr­epet, var i går offline.

Kryptovalu­ta er populaert i Japan, og ikke mindre enn 50.000 forretning­er skal vaere villig til å akseptere den som betaling. (NTB)

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Ekspertpan­el mener olje om kort tid vil bli langt mindre relevant, men at gass kan forbli en del av energimiks­en til midten av århundret. Bilde fra Troll A-feltet utenfor Bergen.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Ekspertpan­el mener olje om kort tid vil bli langt mindre relevant, men at gass kan forbli en del av energimiks­en til midten av århundret. Bilde fra Troll A-feltet utenfor Bergen.
 ??  ??
 ??  ?? Sir Nicholas Stern hevder at det ikke gir noe saerlig mening å lete etter mer olje.
Sir Nicholas Stern hevder at det ikke gir noe saerlig mening å lete etter mer olje.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway