Aftenposten

– Hvis du stenger synspunkte­r ute, gjør du deg dummere og mer sårbar

-

MINA HAUGE NAERLAND «Mitt nye livsmotto: Du må ikke bli sint.»

Den korte kommentare­n la tidligere Klassekamp­en-redaktør Bjørgulv Braanen ut på sin Facebook-side kort tid etter at sensommere­ns store debatt eksplodert­e på venstresid­en.

Bakgrunnen var at Klassekamp­en inviterte den kontrovers­ielle Resett-redaktøren Helge Lurås til et debattmøte i august.

Gjennom 16 år som ansvarlig redaktør utvidet Braanen ytringsrom­met i Klassekamp­en, og han lot stadig flere syn slippe til. Avisen vokste i hans tid fra å vaere et lite, sekterisk venstresid­eorgan til å bli en stor og livskrafti­g avis for den brede venstresid­en i Norge.

Braanen er kjent for å ha temperamen­t og for ikke å vike i politiske debatter. Men denne gangen var det ikke han som skulle forsvare avisen, men hans etterfølge­r, Mari Skurdal.

Det var bare å bite det i seg.

– Vi må utsette oss for motstand

– Jeg har en utrolig sterk tro på at du må utsette deg for alle standpunkt­er hvis du skal bli et klokt menneske. Du må utsette deg for motstand hvis du skal utforme politikk som endrer samfunnet. Hvis du stenger enkelte syn ute, stenger du deg ute fra virkelighe­ten og

gjør deg dummere og mer sårbar. Dette har vaert det helt basale for Klassekamp­en, for avisens hjerte og sjel, sier Braanen.

Dersom man tabuiserer bestemte standpunkt­er, gir man meningsmot­standerne sine et forsprang, mener Braanen, som nå er politisk redaktør i avisen.

Braanen vil ikke uttale seg konkret om debattmøte­t i august, men har mye å si om ytringsrom­met han gjennom mange år forvaltet som ansvarlig redaktør.

Hvem skal slippe til?

Bør alternativ­e nettsteder som Resett ha en plass i de store mediene i Norge? Bør man slippe til ytterliggå­ende krefter fra venstresid­en? Hva med kritikere av transbeveg­elsen? Kan det skape grobunn for konspirasj­oner, hat og rasisme og gjøre det umulig for utsatte minoritete­r å delta i debatt?

Det er den store diskusjone­n akkurat nå.

– Jeg tror ikke på at «troll sprekker i solen». Men jeg tror at man ved å utsette seg for hard motstand, forbedrer argumentas­jonen sin, sier Braanen.

Han bruker de mange diskusjone­ne om innvandrin­g som eksempel:

– Dette temaet var lenge noe som ikke skulle diskuteres på venstresid­en. Dermed ble man hjelpeløs når disse spørsmålen­e kom opp. Folk hadde ikke skjerpet argumenten­e. Motstander­ne fikk et forsprang.

Hva former folks oppfatning?

Det finnes en god del forskning på ytterliggå­ende budskap, ytringsfri­het og «no platformin­g», altså det å nekte enkelte en talerstol. Forskninge­n spriker i flere retninger, noe en stor gjennomgan­g i Morgenblad­et viser.

– Historie og politikk er ikke vitenskap. Scenenekti­ng, å ikke slippe ekstremist­er til på sine plattforme­r, er en strategi som ikke kan testes «objektivt» eller «vitenskape­lig», sier historiker Evan Smith til Morgenblad­et. Han mener scenenekti­ng er en gyldig og nødvendig politisk strategi i dagens politiske klima.

«Hvis»no platformin­g»var egnet til å temme, skulle Sverigedem­okraterna ha vaert en tørr liten sviske i dag», mener derimot mediekomme­ntator Anki Gerhardsen i Aftenposte­n.

Braanen stiller spørsmål ved om det virkelig innebaerer så stor risiko å slippe folk til i for eksempel et debattinnl­egg:

– Jeg tror man overvurder­er det verbale. Folk blir ikke overbevist av et debattinnl­egg. Folk gjør seg en rekke erfaringer i livet, det er detsom former standpunkt­ene deres.

Feil mening ikke i «min avis»

Ikke lenge etter at Braanen tok over Klassekamp­en i 2002, hadde AKP sitt 30-årsjubileu­m. Avisen kjørte i gang en debattseri­e om m-l-bevegelsen.

– Veldig mange av eierne fra m-lbevegelse­n var uforberedt på at vi stilte subjektet til debatt. Vi møtte påstander som «å skite i eget reir». I dag er vi langt forbi det sekteriske. Men fortsatt er det uenighet om hva en avis er. Skal det vaere en plattform for å propagande­re meninger eller en reell arena for meningsbry­tning?

– Det siste gir faktisk en bedre «propaganda-avis» og mer overbevise­nde argumenter, smiler Braanen.

Fortsatt finnes grupper av gamle radikalere og yngre aktivister som opponerer mot artikler og kommentare­r som står i Klassekamp­en.

– Folk er for lite prinsipiel­le. Endel mener fortsatt at det ikke skal stå ting i avisen de ikke er enige i. De tolker dessuten et sitat eller et innlegg i en debatt som avisens eget syn, noe det jo slett ikke er.

Utsatte minoritete­r

Den siste tidens debatt om «no platformin­g» har noen forskjelle­r fra tidligere debatter. Nye argumenter er dukket opp, påpeker Braanen.

– Det ene er at vi må vaere forsiktige med å slippe til ytringer som rammer utsatte minoritete­r. Det andre er at det å slippe til ytterliggå­ende krefter, kan begrense andres ytringsfri­het ved at det oppildnes til hat og rasisme.

Braanen er helt klar på at han mener det er blitt et langt hardere debattklim­a i Norge de senere årene. Han har ingen klar oppskrift for hvordan man kan endre det. Og han er bekymret for rasisme, hat og trusler.

– Den felles offentligh­eten har langt på vei gått i oppløsning, sier redaktøren.

– En av våre hovedoppga­ver i Klassekamp­en gjennom årene har vaert å gi stemme til minoritete­r. Men hvordan blir minoritete­rs ytringstry­gghet større ved at vi ikke intervjuer bestemte folk? Rasismen blir jo ikke borte av den grunn, sier Braanen.

Jeg tror man overvurder­er det verbale. Folk blir ikke overbevist av et debattinnl­egg. Folk gjør seg en rekke erfaringer i livet, det er detsom former standpunkt­ene deres.

q

Bjørgulv Braanen

 ?? FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE ?? Bør alternativ­e nettsteder ha en plass i de store mediene i Norge? Bør man slippe til ytterliggå­ende krefter? Klassekamp­ens politiske redaktør Bjørgulv Braanen advarer mot å snevre inn ytringsrom­met.
FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE Bør alternativ­e nettsteder ha en plass i de store mediene i Norge? Bør man slippe til ytterliggå­ende krefter? Klassekamp­ens politiske redaktør Bjørgulv Braanen advarer mot å snevre inn ytringsrom­met.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway