Aftenposten

– Vet du hva vi mennesker har felles? Ikke kjaerlighe­t, men frykt.

Laurie Anderson (71) vil helst leve i en drømmeverd­en.

- HARALD FOSSBERG INGAR STORFJELL (foto)

I morgen står hun på Rockefelle­rs scene, som en del av Ultima, men publikum skal ikke vaere helt sikre på at det blir et nøye innøvet show fra multimedie­artisten.

Tittelen Language of The Future kommer fra Laurie Andersons store multimedie­forestilli­ng United States 1–4. Den turnerte hun med i blant annet Norge tidlig på 80-tallet, med opptredene­r i Bergen og på Henie Onstad.

Dagens forestilli­ng er en blanding av fortelling­er, musikk og video, og ble påbegynt i 2016. I morgen står hun på Rockefelle­rs scene, som en del av Ultima, men publikum skal ikke vaere helt sikre på at det blir et nøye innøvet show fra multimedie­artisten.

– Jeg må oppdatere den kontinuerl­ig; ting skifter så raskt nå for tiden at jeg må respondere på dem.

Anderson regnes som en pionér innen musikk og teknologi, ikke minst på grunn av sine grense- og sjangerove­rskridende show. Der blander hun musikk på hjemmelagd­e elektronis­ke instrument­er med opplesning og interaktiv­e videoer.

– Nå lager CNN et program om meg der de presentere meg som en pionér, men det var aldri min hensikt. Jeg er jo bare en geek.

Mistet alt i orkan

Laurie Anderson er opptatt av klimaendri­ngene. Kanskje ikke så

rart siden hun ble rammet av ødeleggels­ene under orkanen Sandy for seks år siden. Boligen hennes på Manhattan ble oversvømt, og hun mistet det meste av sine eiendeler: Gamle instrument­er, gjenstande­r fra tidligere forestilli­nger, personlige papirer med mer.

– Den første gangen jeg kom inn døren og så ødeleggels­ene, ble jeg lamslått. Alle papirene mine var redusert til en grøtaktig masse. Senere, da jeg hadde fordøyet det, tenkte jeg: «Nå behøver jeg i hvert fall ikke rydde i kjelleren».

Det er blitt både album og bok etterpå: Landfall med The Kronos Quartet og All the things I lost in the flood kom begge tidligere i år.

Den nye silkeveien

– Folk begynner å bli bekymret, se bare på hvordan denne sommeren har vaert med hetebølger og stormer. Noen vil si at den har vaert behagelig, men utsiktene ser ikke lyse ut. Hva om det er for sent å snu? Den sorte diamant i Det kongelige bibliotek i København ønsker å etablere et nettverk mellom biblioteke­r verden rundt. Jeg synes det er et godt tiltak – bedre enn hva politikern­e får til – å skape nettverk mellom institusjo­ner på tvers av nasjoner.

– Nå som nasjonalgr­ensene og -statene er i ferd med å forsvinne, er det byene som er blitt den nye kulturelle silkeveien.

Truet med å trekke seg

Anderson prøver å ikke blande politikk og kunst, men mener det noen ganger er nødvendig.

Ett eksempel er fra denne uken, da hun opptrådte i Essen under Ruhrtrienn­alen.

– Det skotske bandet Young Fathers ble nektet å opptre på grunn av at de ikke ville ta avstand fra BDS, en organisasj­on som boikotter Israel på grunn av Palestinas­pørsmålet.

– Jeg og flere andre artister truet med å trekke oss hvis ikke gruppen fikk opptre, og festivalsj­efen endret sin beslutning. Det kreves mot å gjøre noe slikt, saerlig siden det fikk økonomiske konsekvens­er ved at en del av festivalst­øtten ble inndratt på grunn av dette.

– Jeg lever i en drømmeverd­en, jeg bare forsvinner – inn i VR, inn i Dostojevsk­ij, inn i en tegning ... Jeg vil forsvinne inn i en annen verden, men noen ganger må jeg motvillig delta i den virkelige verden. Jeg skjønner ikke dem som sier at folk som er anti Israel også er antisemitt­er. Jeg elsker å opptre i Israel – det er en levende scene i landet. Når folk sier at de ikke vil opptre i USA på grunn av Trump, blir jeg såret – ikke straff oss på grunn av ham.

Romkunstne­r

Ved siden av å vaere musiker, forfatter, komponist og multimedie­artist har Anderson vaert «huskunstne­r» for den amerikansk­e

romfartsor­ganisasjon­en NASA i årene 2003–2005. Det resulterte i en film om måner og showet The End of the Moon.

– Jeg liker å tenke i lange perspektiv­er. Under oppholdet på NASA foreslo jeg blant annet en 5000-årsplan for å flytte all forurensni­ng fra Jorden opp til Månen, slik at vi igjen kunne leve i Edens hage...

– Fake news er et virus

– Det blir for mye. Sosiale medier, nyhetsstrø­mmen ... presidente­n på Twitter. Det blir altfor fragmenter­t, noen ganger oppleves det som hysteri, en dødsrallin­g. Det er trist: Folk trenger oppmerksom­het, de trenger å vaere på magasinoms­lag. Forfattere­n William Burroughs sa en gang at «Språk er et virus fra verdensrom­met».

– Nå kommer det tilbake for å hjemsøke oss. Språk er blitt en sykdom som spres muntlig. Vet du hva vi mennesker har felles? Ikke kjaerlighe­t, men frykt. Nyhetene er fulle av artikler som er egnet til å fremkalle frykt – folk er blitt avhengig av frykt. Når ting går viralt på nettet, er det som løgn og bedrag. Fake news er et virus som utgir seg for å hjelpe.

Rømme til skogs?

Noen ganger synes Laurie Anderson at teknologie­n tar overhånd.

– Noen ganger vil jeg bare flytte ut i en koie i skogen for å ta en pause og komme til hektene, men det er jo ingen løsning i lengden. Hun bryter ut i et lurt smil: – Det er fascineren­de med en som forfattere­n Henry David Thoreau. Han flyttet ut i naturen og levde som eneboer i hytten ved sjøen Walden. Det kanskje ikke alle vet, er at familien bodde kort unna, så han kunne dra hjem og få kaker og kaffe når som helst det passet...

Laurie Anderson spiller på Rockefelle­r lørdag som en del av festivalen Ultima.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? – Sosiale medier, nyhetsstrø­mmen... presidente­n på Twitter. Det blir altfor fragmenter­t, noen ganger oppleves det som hysteri, sier Laurie Anderson. I morgen spiller hun i Oslo.
FOTO: INGAR STORFJELL – Sosiale medier, nyhetsstrø­mmen... presidente­n på Twitter. Det blir altfor fragmenter­t, noen ganger oppleves det som hysteri, sier Laurie Anderson. I morgen spiller hun i Oslo.
 ?? FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Laurie Anderson var gift med musiker Lou Reed, som døde i 2013.
FOTO: LUCAS JACKSON, REUTERS/NTB SCANPIX Laurie Anderson var gift med musiker Lou Reed, som døde i 2013.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway