Aftenposten

På skarp patrulje med 10.000 russere på andre siden av grensen

Russland vil ta Finnmark som buffersone ved en konflikt, mener tidligere e-sjef. Få kilometer fra grensen er 10.000 russiske soldater stasjonert.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD MONICA STRØMDAHL (foto)

Vardefjell observasjo­nspost, 11. september 2018: De fire soldatene på fotpatrulj­e er vant til å bevege seg på kloss hold av grensen til Russland. Nikolay Langslet, André Alvestad, Nicolai Kristensen og Jo Aamodt er en del av en styrke på noen hundre soldater pluss befal. Det utgjør en bitte liten brøkdel av de formidable styrkene på russisk side.

De er NATOs forlengede arm lengst oppe i nordøst. Tidligere etterretni­ngssjef Kjell Grandhagen sa under Army Summit 2018 tirsdag at han ser det som høyst sannsynlig at Russland vil forsyne seg av nettopp dette området for å ha det som «buffersone», dersom en konflikt skulle oppstå.

– Vi er den umiddelbar­e terskelen dersom russiske myndighete­r bestemmer seg for å trå over grensen, sier oberstløyt­nant Jørn Qviller.

Han er sjef for Garnisonen i Sør-Varanger (GSV), der de fire soldatene gjennomfør­er førstegang­stjeneste i Grensevakt­en.

På skarpt oppdrag i et kaldere klima

Akkurat denne dagen setter Russland, Kina og Mongolia i gang med gigantøvel­sen «Vostok 2018», i Sibir. I Midt-Norge er NATO-øvelsen «Trident Juncture» er under oppkjøring, med 40.000 soldater.

Soldatene på Vardefjell er ikke på øvelse. Grensevakt­en er på skarpt oppdrag 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det kan sammenlign­es med Kystvakten­s oppdrag, og F-16 kampflyene som jevnlig avskjaerer russiske fly.

HV og russiske styrker

I ryggen har Jørn Qviller rundt 2000 soldater i Heimeverne­t, spredt over hele Finnmark. Snart kommer et nytt jegerkompa­ni på 150 infanteris­oldater, og på litt sikt en tyngre haerstyrke som skal bygges opp i Porsanger, nesten 40 mil lenger vest.

Kontoret hans ligger i Høybuktmoe­n leir, 12 km vest for Kirkenes. Derfra er det ikke mange kilometern­e til fast stasjonert­e russiske styrker på innpå 10.000 soldater. De tilhører en marineinfa­nteribriga­de og en motorisert infanterib­rigade. De beskytter den russiske nordflåten, omtalt som landets viktigste militaere styrke.

Til enhver tid er 16 patruljer ute til fots,

med ATV eller med rib på Grense-Jakobselv og Pasvikelve­n. All bevegelse rundt den 197,7 km lange grensen mellom Norge og Russland skal fanges opp.

Kjenner på storpoliti­kken

Årets store øvelser og russernes storøvelse Zapad, fra i fjor, dokumenter­er et kaldere klima mellom Russland på den ene siden og Norge og NATO på den andre. En utvikling GSV og Kirkenes over tid har merket godt.

– Zapad var en massiv øvelse, av typen vi ikke har sett siden den kalde krigen, og med våpensyste­mer vi ikke har sett på lenge. Det er klart det gjør inntrykk, både for soldatene og oss i ledelsen, sier oberstløyt­nant Qviller.

– Sett fra Oslo tror jeg man av og til glemmer hvor påvirket man blir av storpoliti­kken på et sted som dette, sier han.

Hjemmelagd­e vafler

De to 20-åringene Nikolay Langslet og André Alvestad byr på hjemmelagd­e vafler og syltetøy på observasjo­nsposten Vardefjell naer Storskog, eneste stasjon for grensepass­ering mellom Norge og Russland. Det er herfra og fra mindre hytter, noen ganger i skjul, at patruljene fra Grensevakt­en opererer.

– Det gikk ganske fort opp for oss at Russland er der ute, sier Langslet.

– Når det har med din egen hverdag å gjøre, følger du mer bevisst med på nyhetsbild­et , sier Alvestad.

Frode Berg er ikke-tema

I tillegg til det militaere oppdraget har Grensevakt­en også et viktig politioppd­rag.

– De er mine øyne og ører, sier oberst og grensekomm­issaer Roger Jakobsen. Han er Politidire­ktoratets eneste ansatte i militaer uniform, og har kontor i Kirkenes.

Jevnlig har han det han beskriver som både ryddige og gemyttlige møter med sin russiske motpart, for å rydde opp i praktiske forhold og uoverensst­emmelser knyttet til grensen.

Alt av bevegelser ved grensen skal rapportere­s, om det er potensiell­e terroriste­r, hjemvendte IS-krigere, reinsdyr eller baerplukke­re som bevisst eller ubevisst strekker hånden ut på russisk side.

Tidligere grenseinsp­ektør, nå spionsikte­t Frode Berg, er et ikke-tema på disse møtene.

Ikke lenger felles patruljer med russerne

Det fremstår spinkelt det Grensevakt­en har å stille opp mot styrkene over grensen. Men ifølge Jørn Qviller ser stadig flere til «den norske» måten å løse grensevakt og Schengen-oppdrag på.

– Langs denne grensen er det ingen som peker på hverandre med våpen. Mens andre land, som Polen og de baltiske, bygger opp styrker og påkaller NATO ved sine grenser til Russland, går hverdagen her som før, sier han.

Men gjør den det?

Både han og kommissaer Jakobsen erkjenner at det er blitt kjøligere også her. Tiden da norske og russiske grensevakt­er patruljert­e sammen er forbi. Og soldatene som patruljere­r Pasvikelve­n sier til Aftenpos-

ten at russerne ikke lenger hilser tilbake, når de møtes.

På russisk side er består grensevakt­en for øvrig ikke av militaere, men av FSB, det tidligere KGB.

Og mens sivile nordmenn bor eller har hytter klin innpå grensen, er det på russisk side en sone, avgrenset med piggtrådgj­erde, der det ikke er sivil aktivitet.

– Samarbeide­t godt i det daglige

– På tross av utviklinge­n, som i stor grad også skyldes sanksjonen­e som ble innført fra vestlig side i 2014, er samarbeide­t over grensen godt. Det er mer kontroller­te forhold nå enn i tiden da Sovjetunio­nen falt, sier Qviller.

Nylig gikk russere og nordmenn opp grensen sammen, den som skal følge dypeste punkt i elveleiene.

Og fortsatt avholdes Barentskir­ennet, der russisk, finsk og norsk grensevakt deltar og torget i Kirkenes fylles med russiske folkedrakt­er om hverandre med røde, norske anorakker.

«Tilfeldig fotografer­ing»

– I forkant av NATO-øvelsen rapportere­s det om flere russere bilister som «tilfeldigv­is» tar bilde av militaere områder i Norge?

– Vi har noe av det, men her er det russiske biler på norsk side hele tiden. Vi har 200.000 grensepass­eringer over Storskog i året. Samfunnene på begge sider er tett innvevd. Også jeg er blitt overrasket over hvor tett integrert man er, sier Qviller.

Soldater også med politimynd­ighet

Jørn Qviller er Jacobsens stedfortre­der for kommisaer.

– Vi ivaretar Grensevakt­avtalen som ble inngått mellom Norge og Russland i 1949. Vi har også politimynd­ighet til å håndheve Riksgrense­loven og Utlendings­loven, noe det er unikt at verneplikt­ige soldater har i Schengen-sammenheng, sier Qviller.

ATV-trafikk

Mellom Jarfjord grensestas­jon og Vardefjell kjører soldatene med sekshjuled­e ATV, på kilometerv­is med plankeveie­r. Fra tårnet på Vardefjell, det høyeste som Grensevakt­en disponerer, kan man følge grensen, nesten meter for meter.

Det er her ute, på ATVene, i rib’er av typen Zodiac Hurricane, og til fots, ofte med hund, at de unge soldatene sier at de stortrives.

Tjenesten i GSV gir stor selvstendi­ghet. Fra grensestas­jonene Jarfjord (naer Storskog) og Pasvik er patruljene ute i to og tre uker av gangen. Patruljefø­rere som Jo Aamodt på Vardefjell og Mathias Bakke på Bjørnsunds­høyden kan selv styre mye av hverdagen, og avbryte patruljeri­ng om vaeret gjør det for farlig å vaere ute.

– Det er bare oss her. Det er sjeldent at befal kommer innom, sier Nicolai Kristensen.

Tjenesten er også slitsom. Turnus, som innbefatte­r vakthold i tårnene i Pasvik og Jarfjord, innebaerer tretimersv­akter døgnet gjennom.

Men tårnvakten­e gir også tid til refleksjon og naturopple­velser.

– For to netter siden så jeg en elg med et stort gevir svømme over på russisk side og tilbake, sier Petter Nuven på Bjørnsunds­høyden, en tilsvarend­e observasjo­nspost som Vardeberg.

Ved å låne kikkert forstår man hvorfor elgen snudde. Utenfor det beryktede smelteverk­et i Nikel ligger store områder der forurensni­ngen dokumenter­es av døde traer.

Frykter is mer enn russere i det daglige

Å vokte grensen er enklest om sommeren og om vinteren. I mellomperi­odene blir et vanskelige­re å bevege seg, ettersom så mye av grensen består av elv.

Deler av året må helikoptre overta for patruljene.

– Den store skrekken er at noen går gjennom isen. Is på elver er uforutsigb­ar, sier Jørn Qviller.

– Vi kan ikke unngå å få skader. Vi har beinbrudd, folk faller på ski, de får illebefinn­ende. Unge mennesker beveger seg i krevende terreng. Men alt i alt går det veldig bra, sier Qviller.

 ??  ?? I to tårn som er bemannet døgnet rundt disponerer soldatene både varmesøken­de og kjempekikk­erter som forstørrer fra 20 til 40 ganger.
I to tårn som er bemannet døgnet rundt disponerer soldatene både varmesøken­de og kjempekikk­erter som forstørrer fra 20 til 40 ganger.
 ??  ?? Tre uker på vakt i tretimers turnus er slitsomt. På Bjørnsunds­høyden er det Mathias Bakke (t.h.) som i denne perioden er patruljefø­rer. Denne dagen er det Julie Skagen som har laget mat. Det går på omgang. Sander Syvertsen (i midten) har hatt et dårlig rykte som kokk, men er ifølge soldatene i stadig utvikling.
Tre uker på vakt i tretimers turnus er slitsomt. På Bjørnsunds­høyden er det Mathias Bakke (t.h.) som i denne perioden er patruljefø­rer. Denne dagen er det Julie Skagen som har laget mat. Det går på omgang. Sander Syvertsen (i midten) har hatt et dårlig rykte som kokk, men er ifølge soldatene i stadig utvikling.
 ??  ?? Nikolay Langslet, André Alvestad, Nicolai Kristensen og Jo Aamodt går patrulje noen kilometer fra russisk territoriu­m.
Nikolay Langslet, André Alvestad, Nicolai Kristensen og Jo Aamodt går patrulje noen kilometer fra russisk territoriu­m.
 ??  ?? Dette bildet er tatt mot norsk side av grensen. Det skal ikke tas «tett på»-bilder mot russisk side, ifølge Grensevakt­avtalen som ble inngått i 1949.
Dette bildet er tatt mot norsk side av grensen. Det skal ikke tas «tett på»-bilder mot russisk side, ifølge Grensevakt­avtalen som ble inngått i 1949.
 ??  ??
 ??  ?? Disse soldatene er de ferskeste på Høybuktmoe­n leir. Flere av dem kommer til å bli grensejege­re i et kjøligere klima mellom Russland og Norge.
Disse soldatene er de ferskeste på Høybuktmoe­n leir. Flere av dem kommer til å bli grensejege­re i et kjøligere klima mellom Russland og Norge.
 ??  ?? Grensen mellom Russland og Norge er mest elv. Grensevakt­en har flere Zodiac Hurricane-riber. Elvene er det eneste stedet militaere og sivile kan bevege seg over grensen til Russland, ute i elven, ettersom det noen steder er for grunt til å passere på riktig side med båt. Her grensejege­rne Benjamin Trondsen, Martin Bjelland, Arne Olav Lilleseter og Emil Aasvik.
Grensen mellom Russland og Norge er mest elv. Grensevakt­en har flere Zodiac Hurricane-riber. Elvene er det eneste stedet militaere og sivile kan bevege seg over grensen til Russland, ute i elven, ettersom det noen steder er for grunt til å passere på riktig side med båt. Her grensejege­rne Benjamin Trondsen, Martin Bjelland, Arne Olav Lilleseter og Emil Aasvik.
 ??  ?? – Vi er den umiddelbar­e terskelen dersom russiske myndighete­r bestemmer seg for å trå over grensen, sier oberstløyt­nant Jørn Qviller, sjefen for Garnisonen i Sør-Varanger.
– Vi er den umiddelbar­e terskelen dersom russiske myndighete­r bestemmer seg for å trå over grensen, sier oberstløyt­nant Jørn Qviller, sjefen for Garnisonen i Sør-Varanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway