Aftenposten

May hudfletter EU etter dramatisk toppmøte

-

Den britiske statsminis­teren slår nå knallhardt tilbake etter EU-toppmøtet i Salzburg, som i britisk presse stemples som en «katastrofe». – I går sa Donald Tusk at våre forslag vil undergrave det indre marked. Han forklarte ikke detaljert hvordan og kom ikke med noen motforslag. Så vi er fastlåst, sier May.

Uttalelsen kommer etter at EUs president Donald Tusk torsdag ettermidda­g avsluttet det uformelle toppmøtet med en nådeløs nedsabling av den britiske regjeringe­ns brexitplan.

Ifølge ham vil sentrale deler av planen simpelthen ikke fungere.

Ydmykelse

Britiske tabloider har i etterkant omtalt EUs utspill på toppmøtet som et ydmykende bakholdsan­grep.

Ifølge Daily Mirror ble statsminis­teren «knust» av EU-toppene. «Din brexit er ødelagt», skriver avisen, som konkludere­r med at faren nå er større enn noensinne for at Storbritan­nia kraesjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

Selv sier statsminis­teren at hun ikke har vist «noe annet enn respekt» for EU i samtalene.

Nå krever hun det samme i retur.

– På et så sent stadium av forhandlin­gene er det simpelthen ikke akseptabel­t å avvise den andre partens forslag uten detaljerte forklaring­er og motforslag.

Uakseptabl­e løsninger

Ifølge May har EU lagt frem to tilbud i forhandlin­gene som begge er uakseptabl­e for britene.

Det ene tilbudet innebaerer at Storbritan­nia blir vaerende i EUs indre marked og dessuten i EUs tollunion. Men en slik løsning vil bety at «ukontrolle­rt innvandrin­g fra EU vil fortsette», ifølge May. I tillegg vil det vaere EU som vedtar reglene, og Storbritan­nia vil heller ikke stå fritt i forhandlin­gene med andre land.

– Det vil vaere en hån mot folkeavste­mningen vi holdt for to år siden, sier hun.

Det andre alternativ­et er en enkel frihandels­avtale, men der Nord-Irland i praksis blir vaerende innenfor EUs tollunion. En slik løsning, fastholder May, vil bety at Nord-Irland skilles fra resten av Storbritan­nia gjennom en tollgrense i Irskesjøen.

– Det er uakseptabe­lt. Vi vil aldri gå med på det, sier statsminis­teren. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway