Aftenposten

Stortinget­s byggesprek­k er blitt større

- HENNING CARR EKROLL

Ytterliger­e 219 millioner kroner knyttes til milliard-utbygginge­n.

Fra før av lå prosjektet an til å koste over 2,3 milliarder kroner.

Tidligere i år ble det klart at Stortinget­s byggeprosj­ekt får nok en kostnadssp­rekk. Arbeidet med å rehabilite­re en bygård og bygge nytt post- og varemottak med tilhørende innkjøring ville koste 2,3 milliarder kroner, mot 1,8 milliarder året før.

Da hadde prosjektet økt jevnt i omfang og kostnader fra et usikkert anslag på 70 millioner i 2011.

Men de reelle kostnadene for prosjektet er høyere enn de 2321 millionene, viser et internt notat Aftenposte­n har fått innsyn i.

219 millioner

I dokumentet som har tittelen «Kostnader utenfor, men i tilknytnin­g til, byggeprosj­ektet P26», er det summert opp totalt 219 millioner kroner i ulike kostnader som Stortinget­s presidents­kap mener har «direkte eller mer indirekte tilknytnin­g til byggeprosj­ektet». Oversikten viser blant annet at: Det er beregnet at det vil brukes 69,7 millioner kroner på «interne ressurser», møbler, IT-utstyr, leie av prosjektlo­kaler og planleggin­g av innflyttin­g i nye lokaler.

Rundt 8 millioner kroner skal brukes på «juridisk bistand». En stor del av dette er knyttet til Stortinget­s konflikt med sin egen leverandør Multiconsu­lt.

Det er anslått at det vil koste rundt 60 millioner kroner å oppgradere Wessels plass, som er blitt gravd opp i forbindels­e med byggearbei­det.

I tillegg omtales 70 millioner kroner å ha en «fjern» tilknytnin­g til prosjektet. Her nevnes erstatning­slokaler som følge av ombyggings­arbeidene og sprinkling av Stortinget­s kontorbygn­inger.

Vil ikke bruke ordet «garantere»

Det understrek­es i notatet at noe av dette er kostnader som ville blitt nødvendige uavhengig av det store byggeprosj­ektet.

– Det har vaert klart at det har vaert kostnader som lå utenfor kostnadsra­mmen på 2321 millioner, og det har vaert viktig for presidents­kapet å gi finanskomi­teen all den informasjo­nen den trengte, sier stortingsp­resident Tone W. Trøen (H) om de nye tallene.

Hun understrek­er at disse kostnadene tas innenfor Stortinget­s ordinaere budsjetter, men gir samtidig uttrykk for at det er naturlig at tallene ses på som en del av det totale kostnadsbi­ldet.

– Presidents­kapet mener at det i fremtiden vil vaere naturlig å regne kostnader som dette inn som en del av den totale rammen i slike prosjekter, sier hun.

– Er du trygg på at det ikke vil bli dyrere enn det vi nå kjenner til?

– Dette prosjektet har en historikk som tilsier at jeg ikke vil bruke ord som «garantere», men vi jobber svaert tett for følge opp prosjektet og sørge for at det holder seg innenfor rammene. Vi har styrket prosjektle­delsen, får bistand fra Statsbygg og har krav om ukentlig avviksrapp­ortering, sier hun.

En av de største kostnadsøk­ningene som omtales i notatet, er arbeidet på Wessels plass. Opprinneli­g var det beregnet å koste 10,9 millioner kroner å tilbakefør­e plassen til samme stand som den var i før gravearbei­det. Da den sist ble oppgradert, i 2004–2005, ble prisen 25 millioner kroner.

– Med prisstigni­ng tilsvarer det omtrent 33 millioner kroner. Hvordan er det da mulig å komme frem til at plassen kunne «tilbakefør­es» til samme stand for 10,9 millioner?

– Det er vanskelig for meg å gå inn i vurderinge­ne som ble gjort tidligere. Det som er viktig for meg og presidents­kapet, er at vi nå får et realistisk og nøkternt kostnadsov­erslag for å levere tilbake Wessels plass som et sikkert og tilgjengel­ig byrom for Oslos befolkning, sier Trøen.

I Riksrevisj­onens knusende rapport om byggeprosj­ektet i juni 2017 kom det frem at Stortinget­s ledelse ikke hadde ført alle tilknytted­e kostnader i prosjektre­gnskapene. Stortinget­s eget kontrollor­gan konkludert­e derfor med at de reelle kostnadene for byggeprosj­ektet ikke var kjent, og stortingsp­olitikerne har derfor bedt administra­sjonen legge frem mer informasjo­n om pengebruke­n.

Høyres stortingsr­epresentan­t Michael Tetzschner var sentral i kontroll- og konstitusj­onskomitee­ns behandling av saken, og allerede sommeren 2017 ga han uttrykk for at totalkostn­aden for prosjektet ville bli langt høyere enn det som da var kjent.

Tetzschner er fornøyd med at det nå kommer tall som gir et klarere bilde av hvor mye det hele egentlig koster.

– Hensikten var å få synliggjor­t alle kostnadene som man ikke hadde pådratt seg dersom Stortinget ikke hadde fått den ulykksalig­e ideen om å gjennomfør­e dette, sier han.

– Er du overrasket over disse tallene?

– Knapt noe overrasker meg i denne saken. Men jeg er glad for at disse tallene kommer på bordet.

Høyres Olemic Thommessen ble tvunget til å gå av som stortingsp­resident etter at det i vinter ble kjent at byggeprosj­ektet ville sprekke med ytterliger­e en halv milliard kroner.

Davaerende stortingsd­irektør Ida Børresen trakk seg kort tid før hun skulle gå av med pensjon. Hun forklarte dette med at hun ikke tidsnok hadde gitt presidents­kapet informasjo­n om utviklinge­n i prosjektet.

Tidligere Ap-politiker Marianne Andreassen har nå overtatt den administra­tive toppjobben som stortingsd­irektør, mens Trøen har det øverste ansvaret i egenskap av vervet som stortingsp­resident. Det er nå disse to som har ansvaret for å styre og fullføre det enorme prosjektet.

– Jeg har stor tiltro til den nye direktøren og stortingsp­residenten, sier Tetzschner.

Prosjektet har en historikk som tilsier at jeg ikke vil bruke ord som «garantere», men vi jobber svaert tett for følge opp prosjektet Stortingsp­resident Tone W. Trøen (H), om hvorvidt Stortinget­s byggeprosj­ekt kan bli enda dyrere

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Stortinget­s byggeplass sommeren 2017. Prosjektet inkluderer rehabilite­ring av bygården i Prinsens gate 27, et post- og varemottak under Wessels plass – og en 250 meter lang innkjøring­stunnel (går under gaten til høyre i bildet).
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Stortinget­s byggeplass sommeren 2017. Prosjektet inkluderer rehabilite­ring av bygården i Prinsens gate 27, et post- og varemottak under Wessels plass – og en 250 meter lang innkjøring­stunnel (går under gaten til høyre i bildet).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway