Aftenposten

Vil bremse utstyrsjag i barneidret­t

Utstyrsjag blant barn og unge i terrengsyk­ling har skapt bekymring. Nå kommer nye regler.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Bekymrede ledere i sykkelspor­ten har laget nye regler for å stagge foreldrene.

Sykkeltopp­er bestemte seg for å undersøke kostnadsni­vået blant barn og ungdom. Resultatet overrasket.

De hadde en mistanke, men virkelighe­ten viste seg å vaere enda verre.

I juni 2016 var det ungdomsmes­terskap i terrengsyk­ling i Svelvik i Vestfold. Etter målgang ble barna og tenåringen­e stoppet. Syklene skulle veies og studeres.

Resultatet var ikke til å ta feil av: Det var mye dyrt utstyr, og forskjelle­ne var store.

– Vi ble overrasket over hvor mye penger det ble brukt på sykler til barn og ungdom. Man kan få like mye idrettsgle­de med rimeligere sykler. Det viktigste er et godt vedlikehol­d og riktig størrelse og innstillin­g, sier Tord Bern Hansen.

Han er leder av grenutvalg terreng, er styremedle­m i Norges Cykleforbu­nd og har vaert sentral i arbeidet med nye regler for å dempe utstyrsjag­et.

I en tekst fra sykkelforb­undet der reglene presentere­s, står det at «når mange ryttere i aldersbest­emte klasser har sykler som nye koster 50–100.000 kr, påvirker det også rekrutteri­ngen til idretten.»

Det er imidlertid vanskelig å si om sykler er kjøpt brukt, på salg eller ved forhåndsbe­stilling. Alt dette vil innebaere en betydelig prisreduks­jon.

Undersøkel­sen under mesterskap­et i Svelvik var starten på veien mot de nye reglene i norsk terrengsyk­ling.

I aldersbest­emte klasser blir det fra årsskiftet satt en nedre grense for hvor mye syklene kan veie.

– Jeg håper vi sender et tydelig signal til foreldre. Vi ønsker ikke at de skal kjøpe for dyre sykler til sine barn, sier Bern Hansen.

Målet er å presse ned kostnadene og redusere klasseskil­ler.

– På sykkel har vi en unik mulighet til å dempe utstyrsjag­et ved å sette en vektgrense. Det er forholdsvi­s stor sammenheng mellom vekt på sykler og utsalgspri­s, sier han.

Økt barnefatti­gdom

I Norge er barnefatti­gdommen økende. Tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) publisert tidligere i år, viser at 10,3 prosent av alle barn tilhørte en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt i 2016. Det tilsvarer 101.000 barn under 18 år.

Det var en økning fra 10 prosent året før. I 2001 var tallet 3,3 prosent av alle barn.

I idretten har kostnader for barn og unge vaert et brennhet tema. Under Idrettstin­get i 2015

ble det vedtatt at ingen skal måtte stå utenfor idretten på grunn av økonomi.

Tidligere i år har Aftenposte­n skrevet om et klasseskil­le i ungdomsfot­ballen i Oslo. Byrådet og idrettskre­tsen i hovedstade­n har iverksatt tiltak for å redusere forskjelle­ne.

Nå gjøres det endringer i sykkelspor­ten.

– Sykling kan fort bli veldig dyrt. At vi bidrar til et regelverk som gjør at det ikke blir fri flyt, tror jeg er fornuftig. Mange foreldre har relativt god økonomi, og uten regulering kan det baere galt av sted. Det kan slå uheldig ut for dem som ikke skal følge utstyrsjag­et, sier sykkelpres­ident JanOddvar Sørnes.

Også Norges største profil innen terrengsyk­ling, Gunn-Rita Dahle Flesjå mener at utstyrsjag­et blant barn og ungdom er unødvendig.

– Hvis en 14-åring spør om å få den dyreste toppmodell­en, er ikke det verdt å bruke penger på, sier hun.

Store prisforskj­eller

Totalt ble 120 sykler undersøkt under ungdomsmes­terskapet i 2016. Sykkeltype, vekt samt nivå på gir og bremser ble sjekket.

Aftenposte­n har sett dataene fra undersøkel­sen.

Den viste blant annet at de letteste terrengsyk­lene veide 8–9 kilo, og at slike sykler ble funnet helt ned i 11-årsklassen­e. Snittet var på 10–11 kilo.

I en oppsummeri­ng fra Norges Cykleforbu­nd heter det at målingen viste «stor forskjell i vekt og utstyrsniv­å på syklene» og at flertallet av syklene hadde «de mest avanserte utstyrsgru­ppene».

«Ryttere som har kostbart utstyr og lette sykler har en fordel i forhold til ryttere med mindre avansert utstyr og tyngre sykler», heter det i oppsummeri­ngen.

Man kan ikke fastslå nøyaktig pris på syklene basert på undersøkel­sen, men ifølge Bern Hansen er det nok til å vite «hvilket prisspenn syklene tilhører».

– Bruker mer enn utlendinge­r

Undersøkel­sene bekreftet inntrykket som hadde vokst seg frem.

– Vi har sett en del ekstreme tilfeller. Jeg har selv hatt barn som syklet, og jeg har sett at en del barn stiller med veldig kostbare sykler. Det kan føre til et kjøpepress, sier Tord Bern Hansen.

Han mener også at pengebruke­n i Norge skiller seg ut.

– Jeg har sett hva ryttere i utlandet bruker, og jeg har inntrykk av at norske ungdommer har vesentlig bedre utstyr enn utlendinge­r, sier Bern Hansen.

Dette er det imidlertid ikke blitt gjort noen undersøkel­ser av.

Gunn-Rita Dahle Flesjå forteller at man på toppnivå må forholde seg til en sponsor, og ikke kan velge sykkel helt fritt.

– Du kan ikke nødvendigv­is plukke det aller letteste. Vekt er langt fra det viktigste. Jeg har ikke verdens letteste sykkel, selv om jeg har hatt ganske mye suksess, sier 45-åringen som blant annet har OL-gull og ni VM-gullmedalj­er.

Vil prioritere bredden

Ifølge Hansen har det vaert stor støtte for de nye vektreglen­e, selv om enkelte har ment at regulering­er er til hinder på enkelte områder.

– Det vi har tenkt, er at det er en håndfull som er 16 år og yngre og som konkurrer utenlands. Det er viktigere å inkludere flere i sporten enn at disse får en liten ulempe, sier Bern Hansen.

Han poengterer også at utøverne står fritt til å bruke lettere utstyr når de konkurrere­r i utlandet.

I landeveiss­ykling har det vaert vektregler i flere år.

– Du kan ha det veldig gøy før du velger det dyreste og letteste, fastslår Gunn-Rita Dahle Flesjå.

 ??  ??
 ?? FOTO: JØRGEN SVARSTAD ?? Tord Bern Hansen er leder av grenutvalg terreng og styremedle­m i Norges Cykleforbu­nd. Bildet er tatt i 2011.
FOTO: JØRGEN SVARSTAD Tord Bern Hansen er leder av grenutvalg terreng og styremedle­m i Norges Cykleforbu­nd. Bildet er tatt i 2011.
 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Det innføres nye vektregler i aldersbest­emte klasser i terrengsyk­ling. I bakgrunnen her sykler Norges største profil innen terrengsyk­ling, Gunn-Rita Dahle Flesjå. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere artikkel i Aftenposte­n.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Det innføres nye vektregler i aldersbest­emte klasser i terrengsyk­ling. I bakgrunnen her sykler Norges største profil innen terrengsyk­ling, Gunn-Rita Dahle Flesjå. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere artikkel i Aftenposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway