Aftenposten

Kina stiler høyt

- Arne Jon Isachsen

På tampen av sin karriere ga politikere­n Deng Xiaoping sine etterfølge­re råd om å holde en lav profil internasjo­nalt, ikke ta lederskap og å arbeide i det stille. Det rådet fulgte Jiang Zemin (Kinas leder frem til 2002) og Hu Jintao (2002-2012). Videre sørget Deng for å institusjo­nalisere et kollektivt lederskap, der posisjonen som Kinas mektigste mann kun skulle gjelde i to ganger fem år. I 2002, da Jiangs tid var ute, skjedde overgangen til nytt lederskap på fredelig vis. Det hendte aldri i de 74 årene Sovjetunio­nen eksisterte.

I desember 2001 kom Kina med i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). Dermed lå forholdene godt til rette for en eksportbas­ert vekst. I mange år fra 2001 vokste den årlige eksporten fra Kina med i gjennomsni­tt 25 prosent pr. år.

Spesielle kapitalmar­keder

Hva som egentlig var mer bemerkelse­sverdig enn den raske veksten i eksport, var den eksepsjone­lt høye spareraten. Ikke bare sparte kineserne nok til å kunne finansiere innenlands­ke investerin­ger på rundt 40 prosent av BNP, de hadde sogar penger til overs for investerin­ger i utlandet. Hvilket førte til store valutarese­rver, i stor grad basert på oppkjøp av amerikansk­e statsoblig­asjoner. For USA var dette fint: Det ga billig finansieri­ng av underskudd­ene på statsbudsj­ettet.

Kapitalmar­kedene i Kina er noe spesielle. Jeg tror vi må innse at i et diktatur der myndighete­ne vil ha kontrollen på viktige parametere, er det lite trolig at kapitalmar­kedene blir frie. Ikke bare vil Kina beholde den kontrollen med fordelinge­n av kreditt som et dominerend­e statlig bankvesen gir. Man vil også ha rimelig styring på rente og valutakurs, hvilket i sin tur gjør at muligheten for hurtig å flytte store pengesumme­r ut og inn av landet, må begrenses.

Kina har for vane å insistere på etablering av «joint ventures» når utenlandsk­e selskaper ønsker å starte opp produksjon i Kina. På den måten får den kinesiske partnerbed­riften innsikt i produksjon­smetoder og annet som ikke ellers ville vaert tilgjengel­ig. Forskning tyder på at slike «joint ventures» er en viktig årsak til teknologis­k fremgang i Kina.

Xi Jinping – en mer markant leder

I den senere tid er kineserne blitt langt mer aktive med å kjøpe opp foretak i utlandet som ligger langt fremme rent teknologis­k. For noen år siden skapte det stort rabalder i Tyskland da myndighete­ne der ikke evnet å hindre kinesisk oppkjøp av Kuka, et selskap helt i front hva gjelder utvikling av roboter. Tyskland hadde ganske enkelt ikke et egnet lovverk på plass som kunne hindre dette. Om handelen hadde vaert motsatt vei – at et tysk selskap ville kjøpe opp et kinesisk helt i front med robottekno­logi, hadde det ganske sikkert vaert stanset.

Ekornes møbelfabri­kk i Sykkylven ble nylig kjøpt av et kinesisk foretak. Ekornes er en stor bruker av roboter fra Kuka. Tilfeldig? Neppe.

Dagens toppleder i Kina, Xi Jinping, har helt klart trådt ut av skyggen etter Deng og Mao. Han elsker å peke på seg selv. Xi klarte i vår å få med seg partiet på at han nå kan sitte som president utover to ganger fem år, som Deng foreskrev. Tyder det på at han er litt «høy på seg selv»?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway