Aftenposten

Ekstra ferieuke for småbarnsfo­reldre er kostbar kos

-

ALLE som har hatt småbarn, kan skrive under på at det er en slitsom periode i livet. I enkelte familier kan antagelig det mest avslappend­e for foreldrene vaere å vaere mer på jobb og mindre hjemme, men de fleste kan nok nikke anerkjenne­nde til forslaget om en statlig finansiert ekstra friuke mens barna er små. Derfor er dette et tema som egner seg godt til å flørte med potensiell­e velgere – slik Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde da han talte til Arbeiderpa­rtiets landsstyre i Oslo sist tirsdag.

Støre la ikke skjul på at han var inspirert av sin svenske partileder­kollega Stefan Löfvens utspill på oppløpssid­en av den svenske valgkampen. Löfvens forslag var å gi alle foreldre med barn mellom 4 og 16 år en ekstra ferieuke. I Sveriges tilfelle dreier det seg om 900.000 familier.

«Vi vet jo at dette er investerin­ger som betaler seg over tid», sa Støre.

DET ER GALT. I alle fall at vi vet at det er lønnsomt.

Löfvens utspill vakte en stor debatt i Sverige. Socialdemo­kraterna selv hadde regnet seg frem til at kostnaden over statsbudsj­ettet ville bli 5,4 milliarder svenske kroner, en ikke helt ubetydelig sum bare det. Men ifølge Svenskt näringsliv­s sjeføkonom, Bettina Kaschefi, ville kostnaden bli mange ganger så stor dersom regnestykk­et også tar høyde for svekkelse i produktivi­teten og i brutto nasjonalpr­odukt. Den virkelige kostnaden er på hele 32,9 milliarder kroner, og produktivi­tetstapet vil ramme de små bedriftene i naeringsli­vet hardest, mente hun.

Kaschefi vedgikk at regnestykk­et hennes er bygget på antagelser – i likhet med Löfvens regnestykk­e.

HVERKEN ARBEIDERPA­RTIETS STØRE eller Socialdemo­kraternas Löfven har kunnet legge frem regnestykk­ene som viser hvilke eventuelle positive effekter en slik ordning kan tenkes å få på samfunnsøk­onomien. Og ingen av dem har troverdige prognoser for hva det vil koste å innføre en slik ordning. Altså vet vi ikke at en ekstra ferieuke for småbarnsfo­reldre er en investerin­g som betaler seg over tid.

Det kan like gjerne vaere et publikumsf­rieri bygd over samme lest som Gatas Parlaments hit fra 2011: «Jobbe litt mindre og tjene litt mer».

De norske barnefamil­iene nyter allerede godt av sjenerøse støtteordn­inger. Skal staten innføre enda flere, må det begrunnes langt bedre. Og, vel så viktig, noen valg må skje som følge av familienes egne prioriteri­nger, ikke fordi politikere leter etter problemer de kan løse for å bli populaere.

 ??  ?? Mange småbarnsfo­reldre drømmer om å jobbe mindre. Men det kan bli kostbart for staten å finansiere det.
Mange småbarnsfo­reldre drømmer om å jobbe mindre. Men det kan bli kostbart for staten å finansiere det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway