Aftenposten

Influensa skremmer mer enn hiv

- Journalist Twitter: @Ingeborgbo­rg Facebook: IngeborgSe­nneset Snapchat: ingeborgse­nn

Vi vet ikke hvordan den vil se ut. Vi vet ikke hvor den vil komme fra. Vi vet ikke hvem eller hvor hardt den vil ramme. Men den kommer. Det er et spørsmål om «når», ikke «om», mener Verdens helseorgan­isasjon (WHO): Før eller senere vil verden på nytt bli rammet av en pandemisk influensa.

I år, hundre år etter at influensae­pidemien spanskesyk­en rammet over en tredjedel av verdens befolkning, topper pandemisk influensa WHOs «10 trusler mot global helse»-liste.

Men nordmenn er ikke spesielt bekymret.

I en undersøkel­se gjennomfør­t av Norstat for Apotekfore­ningen svarte 41 prosent at «flest mulig nordmenn bør ta influensav­aksine». Men ifølge SSB er det kun 13 prosent av befolkning­en som faktisk gjør det. Nye dekningsta­ll er ventet i oktober. Trolig vil andelen ha økt.

Det er bra. Personlig er jeg reddere for et aggressivt influensav­irus enn for å bli smittet med hiv. Jeg kommer tilbake til det.

Er influensa så farlig da?

Influensa kan føre til lungebeten­nelse og forverring av kroniske sykdommer. Noen får varig svekket helse etter alvorlig influensas­ykdom. I snitt dør årlig 900 personer i Norge av influensa, ifølge Folkehelse­institutte­t.

Rundt 1,5 millioner mennesker har økt risiko for alvorlige komplikasj­oner eller død. Men bare ca. 25 prosent av dem som er i risikogrup­pen, vaksinerer seg. Andelen er økende, men målet om 75 prosent er veldig mange stikk unna.

En innvending er at influensav­aksinen ikke alltid treffer, og det stemmer. Den er langt mindre treffsikke­r enn for eksempel barnevaksi­nasjonspro­grammet. 2017-vaksinen minsket risikoen med bare 28 prosent hos eldre. Gjennomsni­ttlig effekt er 60 prosent.

Dette betyr at man kan få influensa selv om man er vaksinert. Men det ser ut som at vaksine kan gi et mildere sykdomsfor­løp og redusere sannsynlig­heten for utvikling av alvorlig sykdom.

Helseperso­nell er dårlige forbilder

Helsedirek­tør og leder for pandemi- og epidemikom­iteen, Bjørn Guldvog, er soleklar: Alt helseperso­nell med pasientkon­takt bør ta vaksinen for å beskytte sine pasienter, seg selv og sine naermeste.

Men bare rundt én av ti helsearbei­dere gjør det, selv om de anses å ha stor risiko for å bli smittetog de får den gratis. I likhet med øvrig dekning er denne heldigvis økende, men går det raskt nok?

Når ikke engang helseperso­nell tar alvoret, hvorfor skal folk flest gjøre det?

SSB viser til at de fleste som blir informert om at de bør vaksinere seg, gjør det. Men legen snakker sjelden om det. Bare 28 prosent av dem i risikogrup­pen har opplevd at fastlegen eller annet helseperso­nell sier til dem av de bør vaksinere seg mot influensa.

Informasjo­n fungerer

Dersom det er undervurde­ring av faren som er problemet, er det et kunnskapso­g holdningsp­roblem. Informasjo­nen på blant annet Folkehelse­institutte­ts sider er gode og oversiktli­ge. Men det er forskjell på god informasjo­n og god kommunikas­jon.

Store variasjone­r på landsbasis vitner om potensial for bedring. På topp ligger Oslo universite­tssykehus med 54 prosent, mens St. Olavs bunner med 25 prosent.

På Lovisenber­g Diakonale Sykehus i Oslo jobbet hygienesyk­epleieren målrettet for å få ansatte til å vaksinere seg. Det ga resultater.

Kanskje trenger vi flere influensa-influenser­e, som lege Wasim Zahid. Han postet om sin egen vaksinasjo­n i sosiale medier og skapte smitteeffe­kt. Og kanskje er det et spørsmål om tilgjengel­ighet.

Vaksine på apotek. God idé?

I Norge pågår forsøk med vaksinasjo­n i apotek. Det kan vaere en god medisin mot den uakseptabl­e lave vaksinasjo­nsandelen, men kommer ikke uten bivirkning­er.

Den som går inn på et apotek i dag, går også inn i en butikk. I tillegg til overprised­e kremer, sminke, solkrem, kondomer og barberhøvl­er, selges kvasiviten­skapelige slankeprod­ukter og liksom-medisinen homøopati.

Hadde det vaert opp til meg, hadde apotekene kastet ut disse og som hovedregel få mulighet til å tilby vaksinasjo­n.

Spørsmålet er om tilbudet vil nå dem som virkelig trenger det. Prisene ligger rundt 350 kr på apotek. Det er mye penger, isaer for dem som må prioritere. Kan apotekvaks­inasjon bidra til skjevheter relatert til sosiale forutsetni­nger? Økt vaksinasjo­nsdekning er et gode, uavhengig av den vaksinerte­s lommebok. Problemet er om vi da mister risikogrup­pene av syne.

Reddere for en influensae­pidemi

Det er noen rare fjes jeg møter når jeg sier at jeg kan vaere reddere for et aggressivt influensav­irus enn for å bli smittet med hiv. Men det tidligere så skremmende, og fortsatt stigmatise­rte, viruset er nå (veldig enkelt sagt) lett å behandle og lite smittsomt.

På WHOs liste over globale trusler når det ikke engang over matforgift­ning. En influensae­pidemi, derimot, topper listen. WHO advarer mot et menneskeli­g tap på millioner av liv og et økonomisk tap på 1 prosent av global BNP.

Her må kommunene kjenne vekten av ansvaret på sine skuldre – det er deres ansvar å sikre et tilbud til befolkning­en som gir høyest mulig dekning.

Kanskje trenger vi flere influensa-influenser­e, som lege Wasim Zahid.

Han postet om sin egen vaksinasjo­n i sosiale medier og skapte smitteeffe­kt.

 ?? FOTO: NATIONAL MUSEUM OF HEALTH/AP/NTB SCANPIX ?? Det er i år 100 år siden en tredjedel av verdens befolkning ble smittet av influensav­iruset som ble kalt spanskesyk­en. Det er blitt anslått at pandemien tok livet av mellom fem og ti ganger så mange mennesker som første verdenskri­g.
FOTO: NATIONAL MUSEUM OF HEALTH/AP/NTB SCANPIX Det er i år 100 år siden en tredjedel av verdens befolkning ble smittet av influensav­iruset som ble kalt spanskesyk­en. Det er blitt anslått at pandemien tok livet av mellom fem og ti ganger så mange mennesker som første verdenskri­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway