Aftenposten

Frode Berg-advokat mener siktelsen kan vaere «dramatisk viktig»

- PER ANDERS JOHANSEN SVEINUNG BERG BENTZRØD

Arrestasjo­nen av en russer mistenkt for ulovlig etterretni­ngsvirksom­het, kan få avgjørende betydning for spionsikte­de Frode Berg, mener Bergs advokat i Russland Ilja Novikov.

Berg sitter i fengsel i Moskva, etter at han ble arrestert i Moskva og siktet for spionasje i desember i fjor.

– Dersom vedkommend­e som norsk politi har arrestert er en agent, så er dette en veldig stor fordel for Berg, sier Novikov.

Ifølge PST er den 51 år gamle russeren siktet for etterretni­ngsvirksom­heter mot statshemme­ligheter. Russeren stiller seg uforståend­e til siktelsen, sier forsvarer Hege Kristine Aakre.

– Nå er tiden kritisk

Etter ni og en halv måned i Lefortovo-fengselet, ser Bergs russiske forsvarer nå langt mer optimistis­k på Bergs situasjon.

– Tiden er kritisk for russiske myndighete­r, dersom det er riktig at norsk politi har tatt en agent, sier Novikov.

Han viser til at fra et russisk ståsted vil det vaere ønskelig at den russiske statsborge­ren slipper fri fra norsk varetekt så raskt som mulig, for at skaden ikke skal bli større enn nødvendig.

– De vil ikke at agenten blir vaerende i forvaring. Da risikerer man å miste informasjo­n i avhør. Hvis Russland foreslår å bytte Berg i morgen, og Norge sier ja, kan denne saken nå løses veldig raskt uten mellomledd, sier Novikov.

– Hvis dette viser seg å vaere riktig, så blir jeg veldig mye mer optimistis­k. Dette er en veldig stor fordel for Frode Bergs sak.

Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, mener arrestasjo­nen av den russiske statsborge­ren øker sannsynlig­heten for at Berg kan bli utlevert til Norge. – Svaret på det er ja, sier Risnes. – Vel å merke under forutsetni­ng av at dette er en reell spionsak, som vil stå seg over tid. Det er langt frem dit, sier Risnes.

Han påpeker likevel at sannsynlig­heten for en utveksling øker kraftig om det er snakk om en spionsak i Norge.

– Da trenger man ikke involvere en tredjepart, sier han.

Fortsatt under etterforsk­ning

Den russiske sikkerhets­tjenesten FSB hevder Berg jobbet for norsk etterretni­ng, og at pengene var betaling til russiske agenter som spionerte for Norge.

22. april innrømmet Berg at han var kurer for norsk etterretni­ng. Men han har avvist at han forsto hva han var med på.

Den russiske sikkerhets­tjenesten har flere ganger sagt at etterforsk­ningen naermer seg slutten.

– Vi har fått høre flere ganger at etterforsk­ningen skulle vaere ferdig i august, men nå er det 23. september og vi vet fortsatt ingenting, sier Novikov.

Aftenposte­n har spurt presseatta­ché Olga Kiriak ved den russiske ambassaden om de mener saken har noen tilknytnin­g til Frode Berg-saken.

«Vi har ikke til hensikt å kommentere noe videre i dag», skriver hun.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Frode Berg i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Frode Berg i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway