Aftenposten

Slik svarer hun på den krasse kritikken

Mange har ment mye om Kristin Kloster Aasen de siste dagene. Hun mener det kritikerne kaller somling, bare er god saksbehand­ling.

- ODD INGE AAS

Debatten om Norges idrettsfor­bunds håndtering av WADAs ja til Russland raser videre.

I et innlegg i dagens Aftenposte­n kommer tidligere idrettspre­sident, Hans B. Skaset med krass kritikk av NIF-styret og visepresid­ent Kristin Kloster Aasen. Hun er også IOC-medlem.

«De siste dagers hendelser plasser NIF i et lite flatterend­e lys», skriver Skaset. Han mener NIFstyret torsdag kom med «uklar støtte» til de som jobbet mot å ta russerne inn igjen i varmen.

Han reagerer på at Aasen i den anledning uttalte at det var nødvendig å vente til NIF-styret kjente begrunnels­en for WADAs vedtak før de gikk ut med et standpunkt.

Aasen er sterkt uenig i at NIF-styret burde tatt en avgjørelse før de hadde vurdert både WADAs avgjørelse og begrunnels­e.

– Det har vi ikke vane for å gjøre. Det ville i tilfelle vaert første gangen at Idrettssty­ret fattet et vedtak i forkant om innholdet i en WADAavgjør­else, eller en annen organisasj­on, sier Aasen.

Det kritikerne har kalt somling, mener hun er god saksbehand­ling.

– Det er snakket mye om åpenhet, gode prosesser, transparen­s og at beslutning­er ikke skal tas på bakrommet, sier Aasen.

Hun mener derfor det ville vaert helt feil å ta en avgjørelse før de hadde all informasjo­n på bordet.

Mener de var tydelige

Skaset mener Aasen burde kjent standpunkt­et til IOCs ledelse fra WADA-møtet i mai tidligere i år.

«I det møtet arbeidet IOC-representa­ntene i WADA aktivt for å få RUSADA og russerne tilbake med fulle rettighete­r», skriver han.

Aasen sier at hun og NIF-styret selvsagt var kjent med situasjone­n og at det kunne ligge an til at man endret på det opprinneli­ge veikartet. Visepresid­enten forstår at det er store forventnin­ger til at NIF kommer tidlig og tydelig på banen.

Det mener hun organisasj­onen gjorde da de i forkant av WADAstyrem­øtet advarte mot å fravike kravene russerne hadde fått i det opprinneli­ge veikartet

– Da vi fikk beslutning­en og det WADAs styre har lagt til grunn, så vi at det til dels var det samme som norsk presse hadde plukket opp, men også noen nye ting. Juridisk seksjon i NIF jobbet med saken, og deres vurdering var at det var avvik fra det opprinneli­ge veikartet. Styret kom sammen fredag morgen klokken halv åtte og fattet vedtaket, sier Aasen.

– Ingen føringer fra IOC

Det er av flere blitt kritisert at det var hun, som er IOC-medlem, som uttalte seg om på vegne av NIF-styret. President Tom Tvedt var i Kina på en lenge planlagt reise og var utilgjenge­lig på fly store deler av fredagen.

– Det var ikke noe jeg bestemte, men et samlet styre som mente at det var bra om jeg gjorde det. Hadde de ment det var problemati­sk, så hadde jeg selvsagt trådt til side, sier Aasen.

Hun avviser på det sterkeste at det ligger noen som helst føringer fra IOC om hva hun kan eller skal mene i dette spørsmålet.

– Jeg frontet vedtaket i NIFs styre, men har ikke hørt noe fra IOC hverken i forkant eller i etterkant. Om de er misfornøyd­e, så ville jeg kanskje hørt det.

– Er det vanskelig for deg som IOC-medlem å kritisere organisasj­onen eller flagge synspunkte­r som går på tvers av det organisasj­onen står for?

– Nei. Jeg har vaert IOC-medlem i ett år. Jeg sitter ikke i styret i IOC, men er et ordinaert medlem og tar til etterretni­ng de vedtakene som de gjør. Det ligger ingen føringer for hva jeg skal mene.

Mener Kaggestad tar feil

Johan Kaggestad mente det var feigt av Aasen at hun ikke ville uttale seg om saken som IOC-medlem, men som visepresid­ent i NIF.

– Hun er Norges IOC-medlem, og da bør hun fronte de meningene og den oppfatning­en norsk idrett har, sa Kaggestad til TV 2. Aasen mener Kaggestads fremstilli­ng er helt feil.

– Jeg er ikke Norges representa­nt i IOC, jeg er valgt av IOC for å represente­re dem i Norge, sier Aasen.

– Hvis noen tror at jeg har forsøkt å trenere dette i NIF-styret, så stemmer ikke det. Den tanken har jeg aldri tenkt.

Avviser «hevn» mot Helleland

Aasen har også fått krass kritikk av Jan Åge Fjørtoft, som er rådgiver for WADA-visepresid­ent Linda Hofstad Helleland.

Skaset skriver at konflikten som var mellom davaerende Helleland og NIF gjør det vanskelig for NIF å støtte Helleland i WADA nå.

«Norske interesser er tilsidesat­t. Smålighete­r og hårsårhet har blokkert for et nødvendig, klart standpunkt», skriver Skaset.

Aasen avviser at det som skjedde under Hellelands tid som kulturmini­ster har noe å si for saksbehand­lingen i dag.

– Jeg har aldri hatt noen konflikt med Helleland. Jeg synes hun var utrolig hard med oss, men jeg har stor respekt for henne. For meg har det som skjedde da overhodet ingen betydning nå. Det er også et annet NIF nå enn da, sier Aasen.

– Tror du at også resten av styret i NIF deler ditt syn?

– Jeg tror NIF-styret syntes det var veldig vanskelig da, men at Hellelands holdning er med og styrer det videre arbeid nå på en negativ måte, det gjør det ikke.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Kristin Kloster Aasen avviser kritikken som er kommet mot henne og styret i Norges idrettsfor­bund.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Kristin Kloster Aasen avviser kritikken som er kommet mot henne og styret i Norges idrettsfor­bund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway