Aftenposten

Jørn Lier Horst står på stedet hvil

- Jørn Lier Horst Pål Gerhard Olsen

mal som går slavisk igjen fra bok til bok.

Oppskrifte­n er som følger: Wisting tildeles en sak, og som den samvittigh­etsfulle sporhunden han er, må alle andre hensyn vike i bestrebels­ene på å komme til bunns i uhumskhete­ne. Nattesøvne­n settes på vent og kostholdet begrenser seg til hurtigmat.

Underveis i etterforsk­ningen, som det redegjøres for i bare lett fiksjonali­serte ordelag, blir journalist-datteren Line involvert. Det resulterer så godt som alltid i at hun, lik en forvokst frøken Detektiv, utsettes for fare.

Naturalism­e

Til tross for det påtrengend­e repetitive preget, gir opplegget uttelling et stykke på vei. Som lesere fanges vi inn av den saeregne dynamikken som genereres av de nitide undersøkel­sene.

Horsts metode er å invitere til et politifagl­ig seminar under overskrift­en: Sånn er det, folkens. Her har dere usminket norsk politinatu­ralisme fra A til Å.

Spørsmålet som melder seg, er hvor mye naturalism­e og sakte kvernende hypervirke­lighet en kriminalro­man kan tåle uten å falle i den kommunegrå kjedsomhet­sfellen.

Pengesedle­r

Anslaget i årets roman er ellers lovende. I et avlåst rom på hytta til den avdøde Arbeiderpa­rti-koryfeen og forhenvaer­ende ministeren Bernhard Clausen, blir det funnet et sensasjone­lt stort kontantbel­øp i utenlandsk valuta.

Grunnet Clausens markante samfunnspo­sisjon kommer selveste riksadvoka­ten på banen, og beordrer Wisting til å avdekke årsakssamm­enhengene.

Wisting etablerer et lite drømmelag av fristilte kolleger, stuer lasset av sedler i kjellerstu­en sin, krummer nakken og går i gang. Så følger et vell av avhørs- og intervjusi­tuasjoner. Den massive informasjo­nsinnhenti­ngen linker hyttepenge­ne til et vaepnet flyran i 2003, og et forsvinnin­gsnummer samme år.

Snakkehode­r

Spenningen som skapes i dette lange strekket ligger på det rent hjernetrim-aktige planet. Grunnen til det er hovedsakel­ig en svakt utviklet skikkelses­skapende evne og en summarisk språkfølel­se. Personene individual­iseres i svaert liten grad. De flimrer uniformt forbi og fremstår som endimensjo­nale snakkehode­r.

Tittelen Det innerste rommet skaper forventnin­ger om så mangt. Om boken innfrir noen av dem, kan det trygt slås fast at det ikke er det innerste rommet i menneskesi­nnet som belyses. Først helt på slutten, med et par betraktnin­ger om den frie vilje, bryter Wisting isen og gjør seg interessan­t som noe annet enn en prisverdig dedikert, men ansiktsløs og sjelløs politimann.

Så ved naermere ettertanke har jeg likevel lyst til å fremme kravet, eller i alle fall et dypfølt ønske, om fornyelse. Autopilot-funksjonen fungerer saktens i en Tesla. I et romanverks­ted er den adskillig dårligere egnet.

 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? Jørn Lier Horst er på autopilot i ny krim.
FOTO: TRYGVE INDRELID Jørn Lier Horst er på autopilot i ny krim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway