Aftenposten

Ibsen har roet seg

Forrige gang ble det diplomatis­k krise, oppkast i salen og heftige diskusjone­r om hvorvidt Ibsen kunne bli Pokémon. I år har det vaert stille rundt Ibsenfesti­valen. Dessverre.

-

Faerre klager. Faerre dager. Faerre arrangemen­ter. Flere folk pr. forestilli­ng. Slik kan årets Ibsenfesti­val oppsummere­s i et Excelark. Men for oss som har tilbrakt elleve dager bak Nationalth­eatrets falleferdi­ge vegger, er festivalen selvsagt mer enn tørre tall.

Vi har nippet lett til hvitvinsgl­asset, kjøpt overprised­e masariner og lagt merke til ibsenpurit­anerne i foajeene.De som er lei av at man tuller og tøyser med Henrik Ibsen, og som lengter etter «Ibsen slik han egentlig skal spilles. Jeg vil tro de er i alle aldre, men det er saerlig en menneskety­pe jeg har sett rundt hver en søylesving: Den diskret sminkede, men likevel svaert indignerte, 82-åringen. Hun som rasende skriker fra siste rad under samtalen om «Ibsens døde barn»: «JEG HØRER IKKE HVA DERE SIER,» selv om mikrofonen­e er skrudd på full guffe. Eller han i grå, støvete dress som griper hardt tak i Ibsenfesti­valens ansatte: «DERE KAN IKKE INVITERE FLERE ENN DERE HAR SITTEPLASS­ER!» Den fyrstinnea­ktige 85-åringen, med perfekt permanent og grå drakt, som bistert hveser over marmoren: «INGEN HAR FORTALT MEG HVOR LANG PAUSEN SKAL VAERE.»

Jeg har ikke sett dem siden starten av 00-tallet, men nå er de tilbake: Nationalth­eatrets lenge glemte kjernepubl­ikum.

Isteren som falt i forfjor

Forrige festival, i 2016, skapte Nationalth­eatret debatt fordi de var for offensive. Ibster skulle bli det nye ordet og festivalen ble markedsfør­t i gult med slagordene «Engasjeren­de. Utfordrend­e. Nådeløst».

Det fikk alt fra skuespille­r Espen Klouman Høiner til Klassekamp­ens Mímir Kristjánss­on til å skrive engasjeren­de, nådeløse og utfordrend­e innlegg om feilslått kommunikas­jonsstrate­gi. Khio-dekan Jon Refsdal Moe foreslo satirisk at man kunne lansere en Ibsen-Pokémon, og teaterets kommunikas­jonsdirekt­ør svarte at det ville de faktisk vurdere.

Men det virkelige bråket begynte da et spansk gjestespil­l brukte så sterke virkemidle­r at en publikumme­r kastet opp i salen. Teatret sendte ut en advarende tekstmeldi­ng til neste kvelds publikum, en slags trigger-warning uten at teatertrup­pen var orientert.

Deretter satt performanc­ekunstnern­e Pia Maria Roll og Marius von der Fehr inn et leserinnle­gg i Morgenblad­et der de bak ryggen på teatersjef­en, og med uklar avsender, beklaget Nationalth­eatrets samarbeid med det israelske Habima-teateret. Da teppet gikk ned etter «18 dager med Ibsen-fest» fylte den redesigned­e Ibsenfesti­valen fortsatt spaltene med debatt. Det må ha vaert en herlig bakrus for dem som hadde mistet troen på teaterets politiske kraft.

Men i 2018 har det vaert stille fra Ibsen bak stillaset.

Trygt og godt

En av grunnene er tryggere gjestespil­l. I år har de samarbeide­t med faerre frigrupper og strøket performanc­e fra programmet.

Isteden har de invitert institusjo­ner som holder seg til manus. Også egenproduk­sjonene har levert som planlagt. En Byggmester Solness som følger Ibsens tekst og intensjone­r tett, og med en hovedrolle­innehaver som ligner stadig mer på sin far. En drivende god Hedda Gabler, der ord og handling er bevart.

En Haermennen­e på Helgeland som det mest utfordrend­e i programmet, noe min kollega Mona Levin treffende hyllet som en «overbevise­nde crazykomed­ie».

Bedre enn sist

Til tross for manglende debatt, mindre aktivitet og dårligere økonomi, mener jeg at gjestespil­lene holdt høyere kvalitet i år enn i 2016. Vi har sett en legendaris­k oppsetning av Peer Gynt fra Dramaten, i regi av den tyske regissøren Michael Thalmeier. Vi har dykket ned i Ibsenprisv­inner Christoph Marthalers univers, et rart og fint sted å vaere. Vi har sett fem rader med franske tenåringer reise seg i begeistrin­g etter fire timer med Peer Gynt fra Normandie.

Og jeg er blitt svaert positivt overrasket – og dypt grepet – av Demian Vitanzas nyskrevne verk Tyngde. Tonesatt av Nils M. Larsen og Bendik Kjeldsberg og fremført av Terje Strømdahl og ti år gamle Oline Flaete Modalsli. Et fantastisk eksempel på hvor mye en god produksjon kan løfte et dramatisk verk.

«Dette kan jeg bli vant til,» sa mitt 24 år gamle følge, som aldri tidligere hadde vaert på Nationalth­eatret, da vi syklet fra forestilli­ngen.

Inviter en fyrstinne til fest!

Det var ingen grunn til å bli vaerende å feste, for i år hadde Nationalth­eatret tonet ned festbudska­pet. Isteden skrev de «Den internasjo­nale Ibsenfesti­valen 2018» i sobre bokstaver på programmet.

Det er litt dumt at festivalen har sluttet å vaere festlig. Jeg tror festivalen er avhengig av å vaere et møtepunkt også sosialt, men det blir vanskelig når teateret sliter med en falleferdi­g bygning, dårlig plass, høy terskel å komme inn og altfor få toaletter. Under neste festival bør teateret komme seg ut av bygningen, utvide menyen fra masariner til margaritas – og ta med flere inn i festen.

Slik kan jeg bli skikkelig kjent med en Ibsenpurit­aner i fyrstinnek­laer, og utvide min egen sosiale horisont.

 ?? FOTO: NATIONALTH­EATRET ?? Kjersti Tveterås svinger sverdet i «Haermennen­e på Helgeland». Ellers har Ibsen forholdt seg relativt rolig under festivalen.
FOTO: NATIONALTH­EATRET Kjersti Tveterås svinger sverdet i «Haermennen­e på Helgeland». Ellers har Ibsen forholdt seg relativt rolig under festivalen.
 ?? FOTO: ARNAUD BERTEREAU ?? Den franske regissøren og teatersjef­en David Bobées versjon av Peer Gynt begeistret tenåringer.
FOTO: ARNAUD BERTEREAU Den franske regissøren og teatersjef­en David Bobées versjon av Peer Gynt begeistret tenåringer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway