Aftenposten

Følgende gjelder for bompengeor­dningen

- Johan Filseth sivilingen­iør

Jeg viser til innlegg fra Erling Dokk Holm om bompengeop­prøret 20. september, som saerlig har manifester­t seg i Stavangero­mrådet. Han spør om det er det offentlige som skal overta regningen. Det mest usosiale med dagens ordning er vel at folk med penger kjøper seg elbil og slipper billig unna. Etter en titt på ordningen de iverksette­r, synes jeg ikke lenger synd på innbyggern­e her. I alle fall sett fra et Oslo-perspektiv. Følgende gjelder denne bompengeor­dningen:

Bompenger betales bare én gang i løpet av en time, selv om en kjører gjennom flere ringer.

Det skal ikke betales for mer enn 75 passeringe­r i måneden.

Kjøretøy med Autopassbr­ikke får 10 prosent rabatt.

I rushperiod­ene kl. 07.00–09.00 og 15.00–17.00 blir taksten høyere enn resten av døgnet.

Fylkesting­et vedtok følgende takster: kr 20 for lette kjøretøyer utenom rushperiod­ene og kr 40 for lette kjøretøyer i rushperiod­ene.

Dette betyr at en pendler som reiser gjennom en eller flere av bomringene hver eneste arbeidsdag, ikke betaler mer i bompenger enn det et månedskort med buss sone 1 koster og vesentlig mindre enn bussreise over flere soner. Saerlig stor blir forskjelle­n i forhold til buss dersom flere reiser sammen i bil.

Det er et mål at veksten i persontraf­ikk ikke skal skje med personbil. Det bør vel ikke da vaere billigere å kjøre egen bil enn å ta buss?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway