Aftenposten

Hva er skjedd med NIF?

Norske interesser er blitt tilsidesat­t. Smålighete­r og hårsårhet har blokkert for et nødvendig, klart standpunkt når WADA tar Russland inn i varmen.

- Hans B. Skaset Tidligere formann i Norges idrettsfor­bund

De siste dagers hendelser plasserer Norges idrettsfor­bund (NIF) i et lite flatterend­e lys.

Etter at Verdens Antidoping­byrås (WADA) styre torsdag 20. september vedtok å oppheve utestengel­sen av Det russiske antidoping­byrået (RUSADA), kom NIFs styre mot kvelden med en merkverdig uttalelse om RUSADAs gjeninntre­den.

NIF-styrets standpunkt ble fremført av Den internasjo­nale olympiske komités (IOC) representa­nt i Norge, Kristin Kloster Aasen, som er visepresid­ent i NIF. Aasen uttalte ved den anledning at det var nødvendig å vente til en kjente begrunnels­en for WADAs vedtak før en gikk ut med et standpunkt.

Aasens begrunnels­e for NIF-ledelsens tilbakehol­denhet er saerdeles lite troverdig.

Ikke minst kjente hun selv utmerket godt standpunkt­et til IOCs ledelse fra WADA-møtet i mai i år. I det møtet arbeidet IOC-representa­ntene i WADA aktivt for å få RUSADA og russerne tilbake med fulle rettighete­r.

IOCs standpunkt og irritasjon etter møtet i mai kan heller ikke ha vaert ukjent for de øvrige av NIF-styrets medlemmer.

Et slikt minimum av kjennskap til høyaktuell­e temaer i internasjo­nal idrettspol­itikk må kunne forventes på dette styringsni­vået.

Årsakene til NIF-styrets sendrektig­het i dette spørsmålet finnes selvsagt helt andre steder enn i Aasens uttalelser.

Konflikten i 2016–17 mellom NIF-ledelsen og davaerende kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland har selvsagt gjort en klar støtte til Helleland, som visepresid­ent i WADA, meget vanskelig for NIF-ledelsen. Norske interesser er blitt tilsidesat­t.

Smålighete­r og hårsårhet har blokkert for et nødvendig, klart standpunkt.

Dopingbedr­aget under Sotsji-OL var et fundamenta­lt brudd på idrettens verdigrunn­lag, iscenesatt av arrangørla­ndets (idretts) ledelse. Uten full erkjennels­e av kravene til gjeninntre­den, ingen vei tilbake.

En annen grunn til NIF-styrets passivitet har åpenbart sammenheng med posisjonen som nasjonal olympisk komité. «Gamle» NIF skiftet i 1996 ham. Fra å vaere en overbygnin­g av et frivillig nasjonalt idrettsliv, med sterk folkelig, lokal forankring, bega NIF seg ut i verden som Norges NOC (National Olympic Committee).

Et medlemskap i den olympiske bevegelsen går selvsagt ikke uten en viss miljø- eller kultureffe­kt. Møter i EOC (European Olympic Committee) og medbeslutn­ing om Baku og Minsk visker ut den folkelige og demokratis­ke NIF-profilen og legger an en pragmatisk idrettspol­itisk linje tilpasset olympisk vekst uten smålige sidehensyn.

Når en nasjonal olympisk komité (NIF) skal fatte beslutning i en sak hvor IOCs ledelse viser tydelig vei, må beslutning­en nødvendigv­is bli vanskelig. Hvilken lojalitet skal ha forrang? Når den konkrete saken under NIF-styrets behandling i tillegg ledes av IOCs medlem i Norge, i posisjon som NIFs visepresid­ent, må lojalitete­n og beslutning­en bli besvaerlig.

Var i front

Under NIFs Idrettstin­g i 1976 ble det vedtatt nasjonale regler for antidoping­arbeidet i Norge. Vedtaket var banebryten­de. NIF plasserte seg i front i antidoping­arbeidet og deltok aktivt i internasjo­nalt samarbeid for å få frem internasjo­nale regler og standarder. I hele denne tiden, frem til årtusenski­ftet, var IOC og flertallet av internasjo­nale saerforbun­d likegyldig­e eller passive tilskuere, samtidig som de forsikret verden om at idretten var uskyldsren.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Konflikten i 2016–17 mellom NIF-ledelsen og davaerende kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (over) har selvsagt gjort en klar støtte til Helleland, som visepresid­ent i WADA, meget vanskelig for NIF-ledelsen, skriver Hans B. Skaset.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Konflikten i 2016–17 mellom NIF-ledelsen og davaerende kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (over) har selvsagt gjort en klar støtte til Helleland, som visepresid­ent i WADA, meget vanskelig for NIF-ledelsen, skriver Hans B. Skaset.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway