Aftenposten

Hvordan opplever seksåringe­ne skolen?

- Thomas Nordahl professor, Høgskolen i Innlandet

I både den politiske og pedagogisk­e debatten om hvordan seksåringe­ne har det i skolen, fremlegges det en rekke ulike påstander knyttet til at leken er borte, og at laeringspr­esset er for stort. Disse påstandene fremmes uten noe saerlig empirisk belegg, og de ser i stor grad ut til å bygge på hva enkelte voksne mener barn bør møte av pedagogisk­e aktivitete­r.

I Hedmark har vi gjennom en stor kartleggin­gsundersøk­else spurt alle elevene på 1. trinn en rekke spørsmål om deres trivsel og opplevelse av skolen. Svarene fra disse seksåringe­ne gir et annet bilde av skoletilbu­det enn det debatten baerer preg av.

Representa­tiv studie

Undersøkel­sen ble gjennomfør­t ved bruk av nettbrett. Det var utformet animasjone­r av ulike situasjone­r i skolen, sammen med korte verbale utsagn. Elevene tok så stilling til disse utsagnene ved å trykke på smilefjes. Her var det fire alternativ­er: Et veldig blidt, litt blidt, litt surt og veldig surt fjes.

Våre analyser viser at de minste elevene har forstått disse spørsmålen­e og klarer å svare på denne typen undersøkel­ser. Samlet deltok 1800 seksåringe­r, og svarprosen­ten var 94. Resultaten­e kan dermed betraktes som fullt representa­tive for Hedmark, og det er liten grunn til å tro at Hedmark skiller veldig seg mye fra øvrige fylker i Norge. Videre besvarte også alle andre elever på småskoletr­innet de samme spørsmålen­e, og vi kan dermed sammenlign­e svarene fra 1.-klassingen­e med svarene fra elevene fra 2. til 4. klassetrin­n.

De aller faerreste mistrives

Elevene har svart på seks spørsmål om hvordan de trives og liker seg på skolen. Spørsmålen­e er knyttet både til hvordan de generelt liker seg på skolen og hvordan de blant annet liker å lese og regne. På en skala fra en til fire, der fire er best, er gjennomsni­ttet 3,66. Kun 2,2 prosent av elevene uttrykker at de til en viss grad ikke liker seg på skolen.

Elevene har også vurdert sin relasjon til laererne knyttet til spørsmål om de blir

Mange mener de minste skolebarna er utsatt for sterkt laerings- og målepress. Det ser det ikke ut til at seksåringe­ne opplever selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway