Aftenposten

Pass opp for populisten­es antielite-narrativ!

- Hannah Gitmark fagrådgive­r, Tankesmien Agenda

Vi skal ikke tegne skremmebil­der av ulikhetene. Men vi kan heller ikke lage glansbilde­r.

Skremmebil­der av økt ulikhet tjener populisten­e, skriver Aftenposte­ns Øystein K. Langberg i en kommentar 19. september. Grunnen, slik jeg forstår ham, er at elendighet­sbeskrivel­ser av samfunnet passer populister fordi det er i tråd med deres opplevelse av virkelighe­ten. Jeg deler Langbergs bekymring for økende populisme. Det er imidlertid liten risiko for at vi i den norske debatten overvurder­er ulikhetene. Tvert imot.

Studier (Aaberge m.fl. og Alstadsaet­er m.fl.) viser at flere av landets rikeste beholder deler av overskudd i selskapene sine fremfor å ta det ut som skattbart utbytte. Disse inntektene synes ikke i statistikk­en. Altså vil den faktiske inntektsul­ikheten vaere større enn den Statistisk sentralbyr­å (SSB) rapportere­r om i sin statistikk. Økonomisk ulikhet handler også om formue, som er langt mer ujevnt fordelt enn inntekter. En fersk SSB-analyse viser at den rikeste prosenten eier en fjerdedel av all formue i Norge. Familiene med de største formuene har økt sin andel av totalformu­en i samfunnet de siste årene. Dette er ikke skremmebil­der. Det er fakta.

Det lange perspektiv­et

Oppgaven, både til kunnskapsb­aserte tankesmier som Agenda og til en viktig institusjo­n i det norske demokratie­t som Aftenposte­n, må vaere å beskrive samfunnet slik det er. Hadde utviklinge­n gått i retningen av lavere ulikhet, ville jeg vaere den første til å juble. Slik er det imidlertid ikke. Derfor kritiserte jeg i Aftenposte­n 17. september Langbergs kollega Andreas Slettholm. Han påstår at utviklinge­n de siste 10–15 årene har vaert flat, at den nå faktisk synker, og konkludere­r med at bekymringe­n er overdreven.

Men SSBs statistikk viser at ulikhetene øker jevnt og trutt: Målt ved Gini-koeffisien­ten (ekskludert studenter) har inntektsul­ikheten økt med 13 prosent de siste 15 årene (2001– 2016). Skatterefo­rmer påvirker statistikk­en og må derfor tas høyde for, noe Slettholm ikke gjør. Dette illustrere­r hvor avgjørende det er å studere inntektsul­ikhet i langsiktig perspektiv.

Hvor er Ap, Sp og KrF?

Det er ikke vår oppgave å tone ned utviklinge­n av – og konsekvens­ene av – økonomisk ulikhet. Å tegne et glansbilde for ikke å løpe populisten­es aerend, kan isteden bidra til å bekrefte populisten­es antielite-narrativ, som også omfatter mediene. Dessuten: Er det noe som bidrar til å gjøre folk sinte, må det jo vaere selve ulikheten, ikke omtalen av den.

Det vi imidlertid også må gjøre, er å peke på at det finnes løsninger innenfor rammen av det demokratis­ke systemet.

Langberg peker også på at ulikhetene har økt under ulike regjeringe­r. Det har han rett i. Selv om den nåvaerende blåblå regjeringe­n gjennom flere politikken­dringer utvilsomt har bidratt til å øke ulikheten, har vi vaert tydelige på at de fleste partier trenger bedre politikk for å redusere den. Et eksempel er beskatning av arv, som SV vil gjeninnfør­e. Det er svaert beklagelig at hverken Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet eller KrF støtter forslaget.

Det er ikke nok

Norge har evnet å dempe ulikhetsut­viklingen med progressiv politikk. Det er det helt klart grunn til å vaere stolte av. Utfordring­en er at det ikke er nok. Ulikhetene øker likevel. Små årlige endringer kan få store utslag på sikt. Det viser den historiske utviklinge­n. Derfor er det også et poeng å peke på hvordan samfunnet kan se ut i fremtiden dersom vi ikke gjør noe.

Ikke for å skremme, men for å realitetso­rientere, slik Aftenposte­ns kommentato­rer er opptatt av.

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: JON OLAV NESVOLD, ?? Det er liten risiko for at vi i den norske debatten overvurder­er ulikhetene mellom folk. Tvert imot, skriver Hannah Gitmark.
NTB SCANPIX FOTO: JON OLAV NESVOLD, Det er liten risiko for at vi i den norske debatten overvurder­er ulikhetene mellom folk. Tvert imot, skriver Hannah Gitmark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway