Aftenposten

Digitale assistente­r demonterer varehandel­en

- Camilla AC Tepfers partner, inFuture

Kan det virkelig tenkes at folk er så sløve at de lar assistente­ne velge produkter for seg? Svaret er ja.

Forrige uke ble Google Assistant lansert på norsk. Nå kan vi snakke med telefonen vår på norsk, og den kan respondere med vanlig tale. Det er jo litt artig. Men det er også ny runde med digital demonterin­g av varehandel­en.

Netthandel og endrede vaner har allerede gjort innhugg i varehandel­en. I perioden 2008 til 2015 opplevde norsk varehandel tre ganger så mange konkurser som nyetableri­nger. Siden har utviklinge­n akselerert. Hovedorgan­isasjonen Virke estimerer at frem mot 2030 skal varehandel­en tape 30.000 årsverk. De digitale assistente­ne vil bidra til det.

Flertall om to-tre år

Fra en begrenset utbredelse i dag vil de digitale assistente­ne vaere å finne i et flertall av amerikansk­e husholdnin­ger bare om to-tre år. De to store spillerne er Amazons Alexa og Google. Veksten er drevet av at teknologie­n er i ferd med å bli moden og at folk liker assistente­ne. 64 prosent av dem som har forsøkt, svarer at de opplever assistente­ne som høfligere enn mennesker, og 41 prosent anser dem som sine venner. Av dem som har brukt digitale assistente­r til å handle varer med, svarer 65 prosent at de ikke kan tenke seg å gå tilbake til handlevane­ne de hadde før.

Velger egen eier

Hvordan påvirker de digitale assistente­ne handlehver­dagen vår? La oss illustrere med et eksempel. Tenk deg at du ønsker å kjøpe et par rosa Adidas Gazelle. Du kan gå i naermeste skobutikk og håpe de har modellen i din størrelse. Alternativ­t kan du søke på Google og få en liste over hvilke butikker som fører skoene i inn- og utland. I begge tilfeller velger du hvilken butikk du skal kjøpe i, fysisk eller på nett. Med stemmestyr­ing og digitale assistente­r blir søkeresult­atene sterkt filtrert. – Hei, Alexa, skaff meg Adidas Gazelle rosa i størrelse 38, til maks 1000 kroner og levert på døren innen neste uke. Snart kan Alexa levere deg dette, og da velger hun neppe den lokale skobutikke­n. Da velger hun sin egen eier, Amazon.

Norsk varehandel tester dem

Mens vi venter på at Amazon skal komme til Norge, tester norsk varehandel ut de digitale assistente­ne. NorgesGrup­pens Meny er tidlig ute med å pilotere Google Assistant. Foreløpig bare med en helt enkel tjeneste hvor du kan be om å få varer inn på handlelist­en ved hjelp av stemmen. – Ok, Google, la meg snakke med Meny. – Hei, Meny her. – Jeg trenger sjokolade og pizza. Sjokolade og pizza blir lagt i handlelist­en din. Enkelt og greit, blant annet fordi du har latt assistente­n velge for deg. Når Menys assistent velger, viser det seg at sjokoladen er fra nisjelever­andøren Berit Nordstrand. Kanskje ikke en kjent merkevare for den jevne bruker? Pizzaen er NorgesGrup­pens egen merkevare Folkets.

Kan det virkelig tenkes av folk er så sløve at de lar assistente­ne velge produkter for seg? Svaret er ja. 85 prosent av kundene velger de produktene som Amazon Alexa foreslår.

Digitale assistente­r strammer skruestikk­en enda et hakk for norske handelsakt­ører. De forskyver makt. Delvis skjer maktforsky­vningen mellom aktørene i verdikjede­n, men primaert fra handel til teknologig­igantene. Hos Amazon omsetter en kunde som handler via stemmen, for 70 prosent mer enn en som netthandle­r som vanlig. Der har du noe av motivasjon­en for Amazon.

 ?? FOTO: RICK WILKING, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Bildet er fra januar 2017. F.v. David VanderWaal, fra LG Electronic­s og Mike George, fra Alexa, Amazon.
FOTO: RICK WILKING, REUTERS/NTB SCANPIX Bildet er fra januar 2017. F.v. David VanderWaal, fra LG Electronic­s og Mike George, fra Alexa, Amazon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway