Aftenposten

NSB tar feil om bybiler

- Morten Munch-Olsen direktør, Bilkollekt­ivet

I Aftenposte­n 17. september imøtekomme­r NSB min kritikk av sitt planlagte bybilkonse­pt uten å vise til relevante fakta. Konserndir­ektør i NSB-konsernet Synne Homble viser til en intern kundeunder­søkelse fra deres danske partner Green Mobility. Der opplyser mindre enn fem prosent at de har kvittet seg med privatbile­n etter å ha tatt i bruk bybiler. Tilsvarend­e tall hos Bilkollekt­ivet er 93 prosent (!).

Videre har hun lest på hjemmeside­ne til Trafikkøko­nomisk institutt (TØI) at én delt bil kan erstatte opptil ti privatbile­r. Det er riktig, men denne beregninge­n er basert på Bilkollekt­ivet og våre medlemmer. Vi har en helt annen modell, som ikke kan sammenlign­es med bybiler.

TØI bekrefter til oss at de ikke besitter spesifikke data om bybiler, men at bruksmønst­eret «kan generere mer bilbruk, i den grad de «tar fra» de som ellers ville valgt kollektivt­ransport (eller sykkel)». Bilkollekt­ivet jobber aktivt med å redusere unødvendig bilbruk. Spesielt i byen. Vi har ikke «bybiler», men «ut-av-byen-biler», et bredt spekter av biler som kan kjøre langt og frakte mye.

Fra og med denne måneden tilbyr vi også våre medlemmer elsykler med og uten lasteplan. Dem lanserer vi nettopp for å erstatte de minste bilene internt i byen. Hva om vi som er best på bildeling, kan prioritere dette, mens NSB fortsetter å jobbe med tog?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway