Aftenposten

Hvorfor vil vi ikke laere av kulturer der mennesker er lykkeliger­e enn oss?

-

Det er naermest blir ukult å vaere glad.

«Jeg er så norsk at jeg går forbi det jeg skal ha i butikken fordi det allerede står noen der» er det en som har skrevet på Jodel. Kjenner du deg igjen?

Norsk humor baserer seg mye på en god blanding av beskjedenh­et og janteloven. Det er ikke noe galt med det. Men vi hadde beriket kulturen vår hvis det var flere som gjerne slår av en prat i butikken i stedet for å ta en klein 180 gradersven­ding tilbake til melken.

Ikke lenger lykkeligst

Norge er ikke lenger øverst eller en gang blant de ti lykkeligst­e landene i verden. Av de 12 øverste på listen, er åtte av dem latinameri­kanske land. Dette skal ha bakgrunn i at kulturen deres fokuserer mer på de lyse sidene ved livet. Hvorfor vil vi ikke laere av kulturer der mennesker generelt er lykkeliger­e enn oss?

Jeg er lei av å bo i et land der vi har ressurser til å bli like lykkelige som Pippi Langstrømp­e, men hvor jeg likevel ser få smil rundt meg. Vi trenger folk fra kulturer der det er normalt å le offentlig og smile med tennene. For det er nesten så det er blitt ukult å vaere glad. Vi klager over alt fra skole til at klaerne våre ble misfarget i vask, når vi egentlig kunne ledd av pappa som må dra på jobb i rosa skjorte. Hadde det ikke vaert befriende å leve i en kultur der nordmenn kunne danse uten et glass vin først? Et samfunn der det å vaere stolt og fornøyd med seg selv, gikk overens med den såkalte janteloven.

Burde laere av andre

Den enkleste måten jeg ser for meg at dette samfunnet skal utvikle seg til et mer lykkelig et, er å invitere nye kulturer og levemåter vi kan laere av. Samtidig laere dem våre kvaliteter og sterke sider. Sammen tror jeg vi vil få en god blanding av tradisjone­r og et sunnere samfunn. Jeg håper vi ser Norge på topp 10 igjen, fordi vi har altfor mye å vaere glad for til å sutre over en stappfull 21buss.

 ?? FOTO: MARIDAV/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Hadde det ikke vaert befriende å leve i en kultur der nordmenn kunne danse uten et glass vin først, spør Ellie Hogna (17).
FOTO: MARIDAV/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Hadde det ikke vaert befriende å leve i en kultur der nordmenn kunne danse uten et glass vin først, spør Ellie Hogna (17).
 ??  ?? Ellie Hogna (17)
Ellie Hogna (17)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway