Aftenposten

Nils Harald Fagerhaug

- Generalmaj­or Odin Johannesse­n Sjef Haeren

Generalmaj­or Nils Harald Fagerhaug gikk bort 7. september, 78 år gammel. Han viet det meste av sitt yrkesaktiv­e liv til Forsvaret, og han avsluttet karrieren i 1999 som sjef for Forsvarets sanitet. Nils Harald Fagerhaug ble uteksamine­rt fra befalsskol­en for Haerens sanitet. Etter fullførte legestudie­r og praksis kom han tilbake til Forsvaret og Haeren som verneplikt­ig lege. Han fullførte Haerens stabsskole II (1986) og totalforsv­arskurset ved Forsvarets høgskole (1988).

General Fagerhaug hadde som lege ulike stillinger innen sitt fag i og utenfor Forsvaret. Han tjenestegj­orde som divisjonsl­ege i 6. divisjon fra 1975 til 1984, kun avbrutt av en kontingent i United Nations Interim Force i Libanon (UNIFIL) i 1980, hvor han var FN-styrkens Chief Medical Officer. I 1984 ventet nye utfordring­er, og Fagerhaug ble utnevnt til oberst I og sanitetsin­spektør i Haeren. I denne stillingen var han faglig ansvarlig for utviklinge­n av sanitetstj­enesten i felt og for oppsetting, utdanning og øving av mobiliseri­ngshaerens mange og ulike sanitetsav­delinger, fra ambulanset­ropper til feltsykehu­s.

Ved årsskiftet 1990–91 var han som sanitetsin­spektør ansvarlig for planleggin­gen og oppsetting av det norske feltsykehu­set som deltok i operasjone­n for frigjøring­en av Kuwait. Da han i 1993 ble utnevnt av Kongen i statsråd til generalmaj­or og sjef for Forsvarets sanitet, var denne erfaringen meget nyttig for de påfølgende operasjone­r norske sanitetsav­delinger senere skulle delta i. Generalmaj­or Fagerhaug ledet Forsvarets sanitet i seks år frem til 1999 da han gikk ut av aktiv tjeneste.

General Nils Harald Fagerhaug vil bli husket som en markant sjef. Han var tydelig, og han viste samtidig omsorg for sine ansatte. Han var svaert opptatt av hvordan saniteten skulle vaere organisert, og han la ned mye krefter i dette. På øvelser hadde han en utpreget evne til å vaere til stede. Han ville treffe alle, og han ville se at alle ledd fungerte. Han kunne derfor tilbakeleg­ge store avstander for å få til dette. Det var liten tvil om at Fagerhaug likte seg i Forsvaret, og han viste gjennom hele sin karriere at han hadde evner langt utover legefeltet.

En markant offiser og solid leder er nå borte.

Generalmaj­or Nils Harald Fagerhaug vil bli husket som en handlekraf­tig og tydelig lege og sjef, som løste oppdrag og tok godt vare på våre soldater.

Takk for fremragend­e vakt, general Nils Harald Fagerhaug!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway