Aftenposten

Russer spionsikte­t etter seminar på Stortinget.

Russlands ambassade: Anklagene er absurde.

- PÅL VEGARD HAGESAETHE­R SVEINUNG BERG BENTZRØD PER ANDERS JOHANSEN

En 51 år gammel russisk statsborge­r er varetektsf­engslet i to uker, siktet for ulovlig etterretni­ngsvirksom­het etter et seminar på Stortinget.

PST pågrep russeren fredag kveld på Oslo Lufthavn Gardermoen. Han ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett lørdag.

– Der ble han varetektsf­engslet i to uker med brev- og besøkskont­roll, sier kommunikas­jonsdirekt­ør

Hugubakken sier at mannen er siktet for brudd på straffelov­ens paragraf 121. Den omfatter ulovlig etterretni­ngsvirksom­het mot statshemme­ligheter (se faktaboks) og har en strafferam­me på tre år.

Fengslinge­n er begrunnet med fare for bevisforsp­illelse og unndragels­esfare, og har sammenheng med et seminar på Stortinget.

Stortinget­s direktør Marianne Andreassen sier til NRK at de kontaktet PST fordi ansatte på Stortinget mente mannen oppførte seg mistenkeli­g. Lørdag ble samtlige stortingsr­epresentan­ter informert om saken, skriver Dagbladet.

Ifølge NRK har mannen tidligere holdt foredrag ved lignende seminarer om blant annet om bruk av mobile applikasjo­ner.

– Mener det er en misforståe­lse

51-åringens forsvarer Hege Kristine Aakre sier at klienten, en russisk statsborge­r uten tilknytnin­g til Norge, stiller seg uforståend­e til siktelsen og mener den skyldes misforståe­lser. Hun bekrefter at det er beslaglagt utstyr, «vanlige elektronis­ke enheter», som han har gitt politiet tilgang til.

– Er det snakk om utstyr som kan brukes til overvåking?

– Det må du nesten spørre politiet om.

– Hvilken type hemmelige opplysning­er er det din klient skal ha samlet inn?

– Jeg ønsker ikke å gå naermere inn på det.

Hugubakken i PST vil ikke svare på om det beslaglagt­e utstyret kan knyttes til overvåking.

– Det viktige nå vil vaere å sikre oss bevis som kan styrke eller svekke mistanken mot mannen, sier han.

– Et konstruert påfunn

I går ettermidda­g kom den første bekreftels­en fra russisk side om saken:

– Norge har notifisert Russland om at et av landets statsborge­re er blitt arrestert, sier anonyme russiske diplomatki­lder til Interfax.

På sine Facebook-sider kaller den russiske ambassaden varetektsf­engslingen av russeren for et konstruert påfunn. De bekrefter at de gir konsulaer bistand til 51-åringen og kaller beskyldnin­gen absurde.

Russlands ambassadør i Norge, Teimuraz Ramishvili, sier at han er på ferie i Spania og ikke kan kommentere saken nå.

Seminaret der den siktede deltok, fant sted torsdag og fredag i Stortinget­s kinosal øverst i fløyen som ligger mot Akersgata.

Dette er samme rom som i fjor ble brukt til å behandle Riksrevisj­onens graderte rapport om objektsikr­ing.

Det var en årlig konferanse i regi av ECPRD, The European Center for Parlamenta­ry Research and Documentat­ion. Årets tema var digitalise­ring. ECPRD, etablert i 1977, har som formål å utveksle erfaringer mellom parlamente­r.

Konferanse­ns 79 deltagere var administra­tivt ansatte i parlamente­r. Totalt var det ansatte fra 34 land til stede, inkludert ansatte ved den russiske dumaen.

– Seminaret var ikke sensitivt, sier Stortinget­s direktør Marianne Andreassen via pressevakt Siri Bentserud Wingerei.

– Hvordan ble deltagerne invitert inn?

– Stortinget var vertskap for dette seminaret. Invitasjon til seminaret gikk via ECPRD.

Medlemmer av Stortinget­s presidents­kap ble orientert om saken lørdag.

Hugubakken i PST vil ikke kommentere om spionsikte­lsen kan knyttes til innholdet på seminaret.

– Hvis jeg sier noe om det, går jeg lenger enn jeg ønsker å gjøre pr. nå, sier Hugubakken.

NSM har bidratt

Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) bekrefter at den har bidratt med «tekniske ressurser» i saken.

NSM er en av de hemmelige tjenestene, og er statens ekspertorg­an innen informasjo­ns- og objektsikk­erhet. Organisasj­onen er også varslings- og koordineri­ngsinstans ved alvorlige dataangrep og andre IKT-sikkerhets­hendelser.

– Vi fikk en anmodning tidlig i helgen om å bistå med tekniske ressurser, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Mona Strøm Arnøy.

– Er oppdraget avsluttet?

– Ikke så vidt jeg vet. Men dette er alt jeg kan si om saken. Den håndteres av PST og Stortinget, sier Arnøy.

Nevnt i trusselvur­deringer

I sin siste trusselvur­dering påpeker NSM at sensitiv informasjo­n hos offentlige virksomhet­er kan kompromitt­eres ved at «trusselakt­ører» får fysisk tilgang til bygningen og derfor kan koble seg til datautstyr og nettverk.

I trusselvur­deringen for 2018 sa

PST at etterretni­ng fra land som Russland er den største trusselen mot norske interesser. Konferanse­r ble nevnt som mulig arena.

«Vi ser at etterretni­ngsoffiser­er saerlig benytter åpne seminarer og konferanse­r innen temaer som sikkerhets­politikk, nordområde­politikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere slike kontakter. Vi forventer at disse arenaene vil vaere aktuelle også i 2018.» skrev PST.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? En russisk statsborge­r er varetektsf­engslet, siktet for ulovlig etterretni­ngsvirksom­het etter et digitalise­ringssemin­ar på Stortinget. Her et bilde av den russsiske ambassaden på Drammensve­ien i Oslo.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX En russisk statsborge­r er varetektsf­engslet, siktet for ulovlig etterretni­ngsvirksom­het etter et digitalise­ringssemin­ar på Stortinget. Her et bilde av den russsiske ambassaden på Drammensve­ien i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway