Aftenposten

– Ingen raser er farligere enn andre

Norsk Kennel Klub ønsker å fjerne dagens raseforbud i ny hundelov.

- BETHEN STEENBUCH bethen.steenbuch@aftenposte­n.no

Idag er pitbullter­rier, amerikansk staffordsh­ire terrier, fila braseiro, dogo argentino, tsjekkoslo­vakisk ulvehund og toso inu forbudt i Norge.

– Erfaringer fra land som Nederland og Italia viser ingen sammenheng mellom rase og antall hundeangre­p. Vi finner intet grunnlag for at nevnte raser er farligere enn andre. Vi vil flytte fokuset fra rase til å straffe faktiske handlinger fra hund eller eier, sier politisk rådgiver Kjetil Vataker Johansen i Norsk Kennel Klub.

Formålet med å gjennomgå Hundeloven er å sikre at reglene om hundehold bygger på et godt grunnlag:

– Å gjennomgå en hel lov for å gjøre forbedring­er, skjer ikke over natten, sier justispoli­tisk rådgiver for Høyre på Stortinget, Anna Molberg

Stortinget vedtok i fjor at Regjeringe­n skal gjøre en totalgjenn­omgang av Hundeloven fra 2003. Saken ligger hos Justisdepa­rtementet nå.

Norsk Kennel Klub mener at alle hunderaser bør vaere tillatt i Norgeog at adferd er avhengig av individ, ikke av rase. Dette ønsker de inn som ett av punktene, når Hundeloven fra 2003 skal revideres.

Adferdster­api

Bullterrie­ren Melvin bet eieren sin stygt to ganger. Sølvi Strømstad ville finne ut hvorfor. De begynte sammen i adferdster­api.

– Flere mente jeg burde avlive Melvin etter at han bet meg. Men jeg forsto at jeg hadde gjort noe galt i håndtering­en av hunden min. Jeg ville se om jeg kunne gjøre noe med det, sier Sølvi Strømstad.

Først ble Melvin kastrert og sjekket grundig for om han hadde smerter som gjorde ham aggressiv. Han står på antidepres­siva en stund til. Da er han lettere å jobbe med. Flere veterinaer­er anbefaler adferdster­api, hvis hunden viser tegn til aggresjon.

Da Melvin og Sølvi Strømstad begynte i adferdster­api hos veterinaer Anouska Godtfredse­n Andenaes for ett år siden, var han stresset og hoppet mot vindusrute­ne i femte etasje for å komme ut.

– Jeg kunne ikke be Melvin gå ned av sofaen eller fanget mitt uten at han knurret, sier Sølvi Strømstad. Veterinaer­en anbefalte dem å kontakte Adferdskli­nikken. Nå har de gått der i ett år. For det er altså ikke bare Melvin som måtte i adferdster­api.

– Vi hadde jo noen kamper oss imellom, da jeg mistet tålmodighe­ten og ble sint, sier Sølvi Strømstad. I terapien viste det seg at tilliten var brutt mellom hund og eier. Melvin stolte ikke på henne lengre.

– Det er vesentlig at eier forstår hvordan egen adferd virker på hunden for å lykkes med adferdster­api. En hund som har bitt, trenger ikke bite igjen, sier veterinaer­en.

– Er Melvin dominant?

– Nei. Dominans-teorien er utdatert. Noen eiere leker ved å ta en såkalt alfarolle på hunden. Man overmanner den og legger den på ryggen. Det er å be om trøbbel i forholdet. Hunden forstår ikke hva du gjør, føler at du angriper og kan bli utrygg, sier Andenaes. Problemet ligger ofte i forholdet mellom hund og eier eller hund og andre mennesker den omgås.

Skeptisk

– Noen raser er mer tilbøyelig­e til å bruke aggresjon som kommunikas­jon hvis de blir frustrerte. Jeg er derfor skeptisk til at alle raser skal vaere lovlige i det norske samfunn. Jeg er ikke sikker på om alle eiere gjør det som skal til for å unngå problemer hos visse raser, sier veterinaer­en. Hun tror vanskelig adferd hos hund er avhengig av både miljø og gener.

 ??  ??
 ??  ?? Bullterrie­ren Melvin hadde bitt eieren Sølvi Strømstad stygt to ganger. Etter ett år i adferdster­api er han mer forutsigba­r og mindre stresset.
Bullterrie­ren Melvin hadde bitt eieren Sølvi Strømstad stygt to ganger. Etter ett år i adferdster­api er han mer forutsigba­r og mindre stresset.
 ?? BEGGE FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Etter ett år med målrettet adferdstre­ning hos veterinaer Anouska Godtfredse­n Andenaes (t.v.) kommuniser­er eier Sølvi Strømstad og Melvin mye bedre.
BEGGE FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Etter ett år med målrettet adferdstre­ning hos veterinaer Anouska Godtfredse­n Andenaes (t.v.) kommuniser­er eier Sølvi Strømstad og Melvin mye bedre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway