Aftenposten

To av tre synes det er farlig å sykle i Oslo

- ASTRID LØKEN KRISTIN STORRUSTEN

Et mindretall av syklistene føler at Oslo er en god by å sykle i. Kvinnene er reddest.

– Syklistene må i større grad skilles fra biler og kollektivt­rafikk, mener forsker.

71 prosent av syklistene peker på konkrete områder der de mener det er farlig å sykle i Oslo. Det viser en ny undersøkel­se gjort av Transportø­konomisk Institutt De områdener der syklistene føler seg spesielt utrygge, er noen av de mest trafikkert­e i byen:

Kirkeveien

Majorstukr­ysset

Carl Berner

Bogstadvei­en

Flere gater i sentrum, og da i saerdelesh­et Dronning Eufemias gate og området rundt Oslo S.

Nylig omkom en kvinnelig syklist i sterkt trafikkert­e Dronning Eufemias gate, og stadig flere kritiserer utforminge­n av det som skulle vaere Oslos nye paradegate.

Mener syklister må skilles bedre

– Det er interessan­t å merke seg at syklistene markerer at de føler seg mest utrygge på steder der det er tilrettela­gt for sykling. I tillegg til Bogstadvei­en med trikken, er det flest som trekker frem gater med sykkelfelt, som Dronning Eufemias gate og Kirkeveien.

Det sier Tineke de Jong, forsker ved Transportø­konomisk Institutt, til Aftenposte­n.

Hun har analysert svarene fra 6337 syklister i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen om hvor trygge de føler seg i trafikken.

– Denne utrygghete­n indikerer at syklistene i større grad må skilles fra biler og kollektivt­rafikk, sier de Jong.

Forskeren mener dessuten resultaten­e viser at det må tilrettele­gges bedre for syklister. I Oslo foretas åtte prosent av trafikken på sykkel. Målet er 25 prosent innen 2025.

Kvinner mer utrygge

Den nye undersøkel­sen viser at kvinnelige syklister føler seg mer utrygge enn menn. Den viser også at kvinnene i større grad unngår områder der de føler seg utrygge, mens menn i større grad sykler der det oppleves som farlig.

– Kvinner tar flere omveier når de sykler enn menn. Det kan tyde på at de velger andre ruter. Kanskje kan det forklare at kvinnelige syklister er utsatt for faerre ulykker enn menn, sier de Jong.

Bymiljøeta­tens holdningsu­ndersøkels­e fra 2018 viser noe av det samme: Bare 19 prosent av de spurte kvinnene synes det er lett å sykle i Oslo, mot 31 prosent av mennene.

Kvinner gir trygg sykkeltraf­ikk

Ifølge Tineke de Jong er kvinner en indikator på hvor sykkelvenn­lig en by er. I byer og land hvor mange turer foretas med sykkel, er også andelen kvinner som sykler høy. Tilsvarend­e er det en lav andel kvinner som sykler i land og byer med lav andel sykkeltraf­ikk.

For fem år siden var 40 prosent av oslosyklis­tene kvinner. I fjor var tilsvarend­e tall 48 prosent, ifølge tall fra Bymiljøeta­ten.

Vi tenker ikke statistikk

Liv Jorun Andenes er konstituer­t direktør for Sykkelpros­jektet i Oslo kommune. Hun understrek­er at det er viktig hvor trygg trafikken oppleves. Sykkelpros­jektet jobber for at sykkelvein­ettet skal vaere attraktivt for alle, inkludert kvinner, barn og eldre.

– Tradisjone­lt har trafikkpla­nleggere vaert mer opptatt av statistisk sikkerhet enn opplevd trygghet. Det er ikke uvanlig å mene at man «skal vaere litt redd» for ikke å bli uoppmerkso­m. Slik tenker vi ikke i dag, sier Andenes.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det er trangt om plassen i Dronning Eufemias gate i Bjørvika, bildet er tatt i 2014.
FOTO: ROLF ØHMAN Det er trangt om plassen i Dronning Eufemias gate i Bjørvika, bildet er tatt i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway