Aftenposten

Show: «Sterk bekjennels­e om å leve med angst»

En sterk bekjennels­e om å leve med angst, pakket inn i et uklart showkonsep­t.

- Per Christian Selmer-Anderssen

Men teksten kunne vaert bedre, mener anmelderen om komiker Bjarte Tjøstheims show.

«Hei, jeg heter Bjarte, og jeg har angst.» Det sier komiker, radiovert og skuespille­r Bjarte Tjøstheim to ganger i løpet av sitt første soloshow.

Det går betre no kunne vaert et harselas om slike gruppetera­pitimer, men showet er egentlig naermere terapien enn parodien. Det er en kompliment til forestilli­ngen.

Ikke så mye å le av

Det går betre no er ikke egentlig et komishow. Det betyr ikke at det er uten humor. Tjøstheims lett nevrotiske inngang til livet er ofte morsom, men angsten er ikke en brekkstang for vitser eller hylende morsomme episoder. Isteden er det bare Bjarte og angsten, ansikt til ansikt med publikum.

På premieren kunne det vaere vanskelig å håndtere, både for Tjøstheim og publikum. Han glemte replikker, mistet flyt i forestilli­ngen, og det var uklart hva som var spilt angst og hva som var overmannen­de nervøsitet.

Samtidig lurte vi på hvilken forestilli­ng vi skulle se. Tjøstheim er jo vitterlig en komiker, men allerede i første scene gjør han det klart at dette vil vaere seriøse greier. Samtidig leveres noen kjappe punchlines, slik at publikum blir sittende i limbo mellom vitseshow og skjebnehis­torie.

Fin tolkning av seg selv

Den første halvtimen er Bjarte Tjøstheim høyt og lavt i sin egen angst. Vi får bli med på et mislykket stand up-show med resten av Radioresep­sjonen. Det er grusomme turer til butikken, og det er velkomstdr­inker på høykant for å døyve indre smerte. De fleste av disse scenene er godt etablerte og fremført.

Tjøstheim er rett og slett god til å spille seg selv. Thomas Giertsen debuterer som teaterregi­ssør, men har satt opp utallige show på stand up-scenen. Han er flink til å etablere tydelige situasjone­r, men han har ikke funnet formen til showet som helhet.

I en scene blir det lest opp et dikt til Kong Alkohol, mens bobler vises på bakveggen, som om det hele var en ølreklame. Dette er kveldens eneste sketsj, og det er fristende å kalle det slurv at den i det hele tatt er med.

I noen scener brukes varsomme lyseffekte­r for å skape illusjonen av sykerom. Her er Tjøstheims ord i sentrum. I andre – og like kjenslevar­e scener – pøses det på med store, glorete videoeffek­ter.

Best når han er aerlig

Tjøstheims ord klarer seg uten støyende visuelle effekter, men også teksten kunne vaert jobbet bedre med. Han er best når han snakker om seg selv: «Jeg har skjønt det nå, det krever trening å leve.»

Portretter­ingen av hans samboer, far og helseperso­nell er mindre gripende. Her er kjaeresten litt som i TV-serien Presten, noe midt mellom en engel og et morssubsti­tutt. Jeg tror forestilli­ngen hadde tjent på litt mer nyanserte karakterte­gninger.

Også det lille han forteller om faren er stort i det lille og svakt i det store. I en nydelig scene er han på et sykebesøk sammen med sin prestefar, men farens rolle i Bjartes liv forblir en gåte for tilskueren.

Rom for innlevelse

Ut i andre halvpart finner både Tjøstheim og forestilli­ngen trygghet i formen. Nå er et ikke lenger små nevroser på butikken, men en naken fremstilli­ng av å vaere totalt hemmet av angst. Når Tjøstheim sitter på Ullevål psykiatris­ke, alene i en sykeseng, så kryper hans nakne, eksistensi­elle redsel inn i publikum.

Teatret er blitt slik det skal vaere: Et rom for innlevelse.

 ?? FOTO: DET NORSKE TEATRET ?? Det går betre no er ikke egentlig et komishow. Det betyr ikke at det er uten humor, skriver vår anmelder om Bjarte Tjøstheims første soloforest­illing.
FOTO: DET NORSKE TEATRET Det går betre no er ikke egentlig et komishow. Det betyr ikke at det er uten humor, skriver vår anmelder om Bjarte Tjøstheims første soloforest­illing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway