Aftenposten

Lager eget kontor for utendørsar­rangemente­r

- ROBERT HOFTUN GJESTAD DAN P. NEEGAARD (foto)

Før sommeren la Oslo kommune frem en arrangemen­tsstrategi. Et mål er at det skal skje mer utendørs i byen. De som arrangerer, har derimot uttrykt frustrasjo­n over at det er vanskelig å forholde seg til kommunen.

Man kan risikere å måtte forholde seg til opptil 40 forskjelli­ge kontaktper­soner og etater.

Én enhet for arrangører

Dette skal nå endre seg, for i onsdagens oslobudsje­tt foreslås det å bruke fire millioner kroner årlig på et eget arrangemen­tskontor.

– De som ikke lykkes med arrangemen­tet sitt, sier at det er vanskelig å navigere i Oslo kommune. Man leier grunnen ett sted, og får skjenkebev­illing et annet sted. Så har du politi, kollektivt­rafikk, bydelsover­legen og servering av mat, mens noen skal ha tilskudd over kulturbuds­jettet. Og så videre og så videre, sier kulturbyrå­d Rina Mariann Hansen (Ap).

Hun forstår de som har vaert frustrerte.

– Det er mange steder man skal vite om og mange steder man skal søke. Det viktigste for oss er å forenkle dette slik at det blir én dør inn til kommunen. Noen skal jobbe med dette og også skape en digital løsning. Poenget er å få én enhet som kan samle erfaring og veilede arrangøren­e, sier Hansen.

Denne enheten skal ligge under kulturetat­en.

80 millioner kroner

I sommer arrangerte Peer Osmundsvaa­g og hans firma Atomic Soul konsert med Eminem for 55.000 mennesker på Voldsløkka.

– Hvor mange etater var involvert?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg kan ganske kjapt orientere meg med mine kontakter, men selvfølgel­ig er det et stort system man skal gjennom. Dette vil bli enklere og mer effektivt nå. En god investerin­g, sier Osmundsvaa­g om det nye kontoret.

På oppdrag fra arrangøren har Samfunnsøk­onomisk analyse (SØA) analysert de direkte, indirekte og såkalt induserte ringvirkni­ngene av Eminem-konserten. Konklusjon­en sier 80 millioner kroner i økt verdiskapn­ing.

Tallet kommer fra de 78 prosent av de besøkende som kom utenbys fra, og det de la igjen på blant annet billetter og kjøp av merch, mat og drikke. I tillegg regner man inn hotellover­nattinger og annet konsum, pluss effekten av en estimert ekstra sysselsett­ing på 100 årsverk.

– Kultur handler om følelser, men dette viser at det er en annen side ved kultur som er god for den lokale naeringen også, sier Peer Osmundsvaa­g.

– Dette er gode tall for Oslo. At folk som bor her ikke bare har en god kulturoppl­evelse, men at kommunen også sitter igjen med inntjening, arbeidspla­sser og skatt, er greit å vite, sier Rina Mariann Hansen.

Flere store arrangemen­t på gang

Det nye arrangemen­tskontoret skal også sørge for faerre misforståe­lser når man nå tar i bruk stadig flere områder og parker i byen til konserter. Som Aftenposte­n tidligere har skrevet om, vil man neste sommer ha tre aktører som sannsynlig­vis arrangerer store konserter:

Atomic Soul (Voldsløkka og Sofienberg­parken), festivalen Tons of Rock (flytter til Ekebergsle­tta) og LiveNation (Voldsløkka, Ekebergsle­tta, kanskje Valle Hovin).

I et debattinnl­egg i Aftenposte­n mandag var Rødt-politiker Terje Skaufjord kritisk til at Atomic Souls Pipfest har fått lov til å flytte til Sofienberg­parken på Grünerløkk­a.

Byråden er uenig.

– Jeg ønsker å bruke parkene til dette, men det viktige er at vi deler på hvor man er vertskap for de store arrangemen­tene. Hadde det vaert noe i Sofienberg­parken hver helg, ville det så klart blitt for mye. Det er derfor vi er opptatt av å fordele dette rundt om i byen, sier Rina Mariann Hansen. «Månelyst i Flåklypa» ligger på Kinotoppen, etter å ha trukket 88.173 kinogjenge­re i premierehe­lgen – noe som er årets neste beste åpningshel­g for en norsk film, kun slått av «Skjelvet». Astronaute­ne Solan og Ludvig skjøv da også «Skjelvet» ned fra første- til tredjeplas­s på Kinotoppen, mens skrekknyko­mmeren «The Nun» – sett av 45.839 i helgen – erobret annenplass­en.

Med forhåndsvi­sninger av den avsluttend­e filmen i «Flåklypa»-trilogien er publikumst­allet nå oppe i 119.216. – Jeg er veldig takknemlig for å ha fått jobbet med Kjell Aukrusts fantasirik­e verden i snart ti år, sier regissør Rasmus A. Sivertsen i en uttalelse.

 ??  ?? Kulturbyrå­d Rina Mariann Hansen (Ap) vil bevilge fire millioner kroner årlig til nytt arrangemen­tskontor i Oslo kommune. – En god investerin­g, sier arrangør Peer Osmundsvaa­g fra Atomic Soul.
Kulturbyrå­d Rina Mariann Hansen (Ap) vil bevilge fire millioner kroner årlig til nytt arrangemen­tskontor i Oslo kommune. – En god investerin­g, sier arrangør Peer Osmundsvaa­g fra Atomic Soul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway