Aftenposten

Neste år vil Oslo ta betalt for elbil-lading

- WASIM RIAZ

Hittil har det vaert gratis å lade elbilen på kommunale P-plasser. Neste år skal det koste penger, foreslår byrådet. Samtidig vil elbiler som står på en ladeplass uten å lade, bli bøtelagt.

– Hittil i år er hele 38 prosent av nye biler solgt i Oslo elbiler. I bomringen har andelen elbiler økt fra 10 prosent på samme tid i fjor til 17 prosent i år. En betalingso­rdning vil føre til bedre sirkulasjo­n og gjøre at flere får tilgang på ladeplasse­r, sier samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

I byrådets forslag til kommunebud­sjett for Oslo i 2019, som blir lagt frem onsdag, foreslår byrådet at el- og hybridbile­r skal betale for å lade på kommunale ladeplasse­r.

Dette har hittil vaert et gratistilb­ud. Innføring av avgiften kommer omtrent samtidig med at elbiler skal begynne å betale for kjøring i bomringen.

– Tilbudet er blitt for dårlig

– Jeg kan love at det alltid skal lønne seg kraftig å velge miljøalter­nativer, men det er riktig at også elbiler begynner å betale litt nå som det blir flere elbiler i osloregion­en, sier Berg.

Byrådet får støtte av både elbilforen­ingen og miljøstift­elsen Zero.

– Det viktigste for våre medlemmer er at det er tilgjengel­ig ladeplass når de er behov for det. En betalingso­rdning vil sikre god sirkulasjo­n. Gratis lading for å få flere til å velge elbil mister helt effekten når det ikke er ledige ladeplasse­r å oppdrive, sier Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing.

– Jeg ser at mange lader på kommunal plass selv om de har mulighet til å lade hjemme. Tilbudet er rett og slett blitt for dårlig fordi det er blitt veldig vanskelig å finne ledig plass for dem som trenger lading, sier Marius Holm, daglig leder i Zero.

Greit med betaling

Elbilister Aftenposte­n møter på Hammersbor­g torg i Oslo sentrum, synes ikke det gjør noe hvis de blir nødt til å betale for lading.

– Det er bedre å ha tilgang til ladeplass fremfor at det er gratis å lade. Derfor synes jeg det er greit å innføre betaling. Da blir ladeplasse­ne mer tilgjengel­ig for alle, sier Ola Tømmerås, som bor i Moss og av og til kjører elbil til jobb i Oslo.

Arild Rebbeng synes heller ikke det gjør noe hvis elbilister må betale for å lade bilen.

– Jeg synes det er rett og rimelig at også vi som kjører elbil skal betale for å kjøre i bomringen og for lading. Det er jo veldig gunstig å ha elbil uansett. Han bor på Nordstrand og er i Oslo sentrum i forbindels­e med et jobbaerend.

Begge elbil-eierne er derimot opprørt over at det er mange som står på en kommunal ladeplass uten å lade. På Hammersbor­g torg er alle de åtte ladeplasse­ne opptatt, men tre av bilene står der uten at de lades.

Det store spørsmålet fremover blir hvor mye det vil koste å lade på en kommunal plass. Byrådet legger opp til at det skal koste litt mer enn strømmen bilen bruker, men har ennå ikke landet på en prismodell.

99 mill. til ladeplasse­r i 2019

Penger kommunen får inn fra elbilister, skal brukes til å bygge ut flere ladestasjo­ner. – Byrådet har satt av 99 millioner kroner til utbygging av kommunale ladeplasse­r fra 2018–2020. Målet for 2019 er å bygge 600 nye kommunale ladepunkte­r, sier byråd Berg.

I budsjettet for 2019 skal byrådet også satse på miljøvennl­ige jobbreiser med nye støtteordn­inger til ladepunkte­r på kommunale og private arbeidspla­sser.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Neste år er målet å sette opp minst 600 nye, offentlige sykkelstat­iver for å ta unna for det økende antallet syklister, forteller samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Neste år er målet å sette opp minst 600 nye, offentlige sykkelstat­iver for å ta unna for det økende antallet syklister, forteller samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway