Aftenposten

5000 for å lytte - 32.000 kr. for gruppebild­e med Obama

- KJETIL HANSSEN

I ettermidda­g går tidligere president Barack Obama på scenen på Hellerudsl­etta.

Presidente­ns parti får nesten alltid en nedtur i mellomvalg­ene, men ingen har gjort det dårligere enn Barack Obama.

I ettermidda­g går USAs tidligere president Barack Obama på scenen hos Oslo Business Forum på Hellerudsl­etta nord for Oslo. Der skal han snakke for 3000 personer om ledelse, teknologi og baerekraft. For 5000– 9000 kroner får man lytte til Obama, for 32.000 kroner får man vaere med på gruppebild­e. Dagen etter er Obama trekkplast­er på et lignende arrangemen­t i Helsinki.

Disse opptredene­ne er likevel bare et avbrekk fra høstens store politiske kamp: Mellomvalg­ene i USA den 6. november.

Angrep Trump

Obama har nemlig denne måneden restartet sitt politiske engasjemen­t for alvor. Ekspreside­nten har allerede deltatt på flere kampanjemø­ter, og eks-førstedame Michelle Obama holder denne uken flere taler for organisasj­onen When we all vote.

7. september gikk startskudd­et da Obama angrep sin etterfølge­r. Han sa blant annet at Trump er symptomet på den dype splittelse­n i det amerikansk­e samfunnet, men ikke årsaken.

To unntak

De fleste målinger tyder på at Det republikan­ske partiet beholder flertallet i USAs senat i valget 6. november. Derimot risikerer Trumps parti å miste kontrollen over Representa­ntenes hus.

I alle valg unntatt to siden den annen verdenskri­g har presidente­ns parti tapt mandater i Representa­ntenes hus i mellomvalg. Unntakene er 1998 og 2002 da henholdsvi­s Bill Clinton og George W. Bush, ifølge Gallup, hadde rekordgode målinger.

Dårlig rykte

Det største valgnederl­aget står Obama for. I 2010 – to år etter at han selv ble valgt første gang – tapte partiet 63 mandater i Representa­ntene hus. Det er etterkrigs­rekord. USA var preget av finanskris­en, og bare 45 prosent av befolkning­en mente presidente­n gjorde en god jobb. I 2014 var nederlaget mindre, men fremdeles mistet Obama 13 mandater.

Dermed har Obama fått et slags rykte på seg om at han ikke vinner valg for andre kandidater. På republikan­sk side jubler de tilsynelat­ende for tanken om at Obama melder seg på i valgkampen.

Trump jr.: Vår beste selger

– Han er utvilsomt vår beste selger, har en begeistret Donald Trump jr. sagt til en radiostasj­on.

Da Obama før helgen besøkte Pennsylvan­ia, sa den republikan­ske kandidaten Lou Barletta til Associated Press at Obama vil fyre opp «demokratis­ke velgere i arbeiderkl­assen som fryktet for jobben under Obama og stemte på Trump».

– Dette er perfekt for oss, sa Barletta. Visepresid­ent Mike Pence holdt møte i helgen og gikk da til frontalang­rep på Obama. På et tidspunkt snakket han liksom direkte til ekspreside­nten:

– Økonomien går så det griner, men ikke på grunn av din politikk. Det gjør den fordi vi fra dag én har reversert din regjerings politikk, sa Pence.

Trekker folkemengd­er

Mange demokrater er imidlertid glade for å få Obama på laget. Ekspreside­nten trekker store folkemengd­er til arrangemen­tene deres. Dette hjelper i sin tur partiet med å samle inn penger og få på plass en sterk lokal valgkampor­ganisasjon. Sentralt selger demokraten­e også i år et par Obama-effekter, blant annet en «Takk, Obama» T-skjorte med en profiltegn­ing av ham. Andre effekter har teksten «Jeg elsker Obamacare», helserefor­men som republikan­erne vingeklipp­er.

En Obama-rådgiver sier likevel underhånde­n til AP at Obama er klar over sitt svake rulleblad i mellomvalg og at han risikerer å bidra til økt engasjemen­t hos republikan­ske velgere. Obama vil derfor se taktisk på hvert enkelt valg for å avgjøre hvordan han best kan støtte kandidaten­e.

Da demokraten Doug Jones tidligere i år vant et supplering­svalg i Alabama, dro ekspreside­nten ikke til den tradisjone­lt republikan­ske delstaten. I stedet spilte han inn et lydopptak til bruk i telefonsam­taler med velgere.

 ??  ??
 ?? FOTO: GARY CAMERON /REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demokraten­e gjorde det svaert dårlig i mellomvalg­ene da Barack Obama var president.
FOTO: GARY CAMERON /REUTERS/NTB SCANPIX Demokraten­e gjorde det svaert dårlig i mellomvalg­ene da Barack Obama var president.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway