Aftenposten

Moskva reagerte på behandling­en av den spion-arresterte russeren i Norge. Da satte Frode Bergs russiske forsvarer seg ned og skrev et åpenhjerti­g svar.

Dette venter den spionsikte­de russeren hvis han får samme behandling som Frode Berg.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent

Russland raser mot Norge for behandling­en av den spionarres­terte russeren. Da satte Frode Bergs russiske forsvarer seg ned og skrev et åpenhjerti­g svar.

Mandag ble Norges ambassadør i Russland innkalt på teppet i Moskva for å få refs for arrestasjo­nen av de spionsikte­de russeren Mikhail Botsjkarje­v.

«Falske anklager», «spionmania» og «absurde påstander», mente det russiske utenriksde­partemente­t og krevde at russeren umiddelbar­t ble sluppet fri.

I går morges satte advokat Ilja Novikov seg ned og skrev et skarpt svar til russiske myndighete­r og sin spionsikte­de landsmann.

– Siden desember i fjor har jeg forsvart nordmannen Frode Berg som ble arrestert av FSB i Moskva, og i den tiden har jeg fått verdifull innsikt i spionmafia­en mellom Norge og Russland. Jeg tror det er riktig å dele min erfaring, skriver advokat Ilja Novikov på Facebook.

I sitt åpne brev forteller han ironisk hva som venter den spionsikte­de Mikhail Botsjkarje­v i Norge dersom han mot formodning skulle få samme behandling som Frode Berg har fått i Russland.

1 Ikke snakke eget språk og dusje en gang i uken

– For det første vil den russiske ambassaden bare få møte Botsjkarje­v hver annen uke, skriver Novikov.

Han viser til at dersom Norge var som Russland, ville den russiske ambassaden og Botsjkarje­v dessuten bare få snakke norsk.

– De vil bare få lov til å snakke norsk gjennom en polititolk med fengselsan­satte til stede. De får dessuten bare snakke om helse og leveforhol­d. Snakker de om anklagene, vil det bli slått hardt ned på, bemerker Frode Bergs advokat.

– Botsjkarje­v ville måtte leve i månedsvis i et norsk «Lefortovo-fengsel», hvor han bare får ta dusj en gang i uken.

Bergs advokat i Moskva derimot må trekke lodd for å få snakke med sin norske klient.

2 Bare norsk TV og ingen uavhengig domstol

Frode Bergs advokat lurer også på hvordan ville vaert for den spionsikte­de russeren å bli nektet tilgang til all informasjo­n – bortsett fra norsk TV.

– På TV ville det bare bli vist norske prateprogr­ammer døgnet rundt hvor de snakker om at Ukraina er fascistisk, skriver Novikov.

– Ingen russiske bøker eller magasiner. Hvis advokaten kjøper en bok til ham, vil den bli sjekket i måneder for hemmelige beskjeder.

Advokaten minner også om hvordan det russiske rettssyste­met fungerer til sammenlign­ing med det norske. I Russland er Bergs fengsling blitt automatisk forlenget på FSBs anmodning gang på gang.

– De norske domstolene vil forlenge Botsjkarje­vs arrest hver andre måned bare fordi etterforsk­erne sier de trenger mer tid, skriver Novikov.

3 Ingen kontakt med familie

Novikov minner også om at Russland har nedlagt strengt forbud mot all kontakt mellom Berg og familien. Begrunnels­en fra FSB er at Berg «ikke samarbeide­r» med etterforsk­ningen, selv om han har vedgått å vaere kurer for norsk etterretni­ng.

– Botsjkarev ville i så fall ha strengt forbud mot enhver kontakt med familie, kone og barnebarn. Han får ingen telefoner og ingen brev, med den begrunnels­e at FSB kan sende ham hemmelige beskjeder.

Berg har hatt en kort telefonsam­tale med familien siden 5. desember i fjor. Han har nå sittet isolert 23 timer i døgnet i snart ti måneder.

4 Ingen advokat – og en tolk som oversetter feil

Den spionsikte­de russeren Mikhail Botsjkarev, som er ansatt i det russiske føderasjon­srådet i Moskva, fikk umiddelbar­t oppnevnt en profesjone­ll advokat som forsvarer ham.

For Berg gikk det tre uker før han fikk en ekte russisk advokat. I mellomtide­n måtte nordmannen gjennom avhør med FSB uten forsvarer til stede.

– Botsjkarev ville få en tolk som oversetter til etterforsk­erne at Botsjkarev innrømmer at han er skyld i spionasje og angrer dypt. Hvis Botsjkarev skulle oppdage at oversettel­sen er feil og at han aldri har sagt det tolken hevder, vil det bli sett på som at han forandrer sitt vitnemål etter påvirkning av advokaten, skriver Novikov, som avslutter med å ønske russisk UD og Botsjkarje­v «lykke til og alt vel».

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Spionsikte­de Frode Berg og hans advokat Ilja Novikov prøver å veksle noen ord under fengslings­møtet 14. juni, hvor fengslinge­n av nordmannen ble forlenget med den begrunnels­e at FSB ikke var ferdig med etterforsk­ningen.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Spionsikte­de Frode Berg og hans advokat Ilja Novikov prøver å veksle noen ord under fengslings­møtet 14. juni, hvor fengslinge­n av nordmannen ble forlenget med den begrunnels­e at FSB ikke var ferdig med etterforsk­ningen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway