Aftenposten

TaterMilla­s liv blir teater

- HARALD FOSSBERG DAN P. NEEGAARD (foto)

– Det sitter langt inne for mange å fortelle vårt folks historie. «Tater» var i mange år et skjellsord, sier Sara Wilhelmsen og Zara Vigardt Karlsen.

Balkanske toner fyller salen der de syv skuespille­rne er i gang. Et par skritter rundt rekvisitte­ne på gulvet: Tre ganger rundt bålet, to ganger rundt en bjørk.

Slik starter kjaerlighe­tsfesten i leiren. Snart skal Tater-Milla og Wilhelm ta fatt på duri drom, som betyr lang reise på romani.

Der venter både gleder og skuffelser, men akkurat denne kvelden feires kjaerlighe­ten og ingenting annet.

Taterkonge­ns datter

Se min ild er en musikalsk teaterfore­stilling om Tater-Millas liv og reisendefo­lkets kultur. For Sara Wilhelmsen og Zara Vigardt Karlsen som har laget forestilli­ngen, har det vaert en lang reise.

Tater-Milla ble født i 1886 og døde i 1976. Hun het egentlig Jenny Emilie Pettersen, og er blant de mest navngjetne blant reisende-folket eller vandri, som de også kaller seg. Milla var datter av den legendaris­ke «taterkonge­n» StorJohan, og ble født inn i livet på landeveien.

I likhet med Stor-Johan ble hun en samlende skikkelse for de reisende, og hun ble landskjent gjennom boken Tater-Milla. Stor-Johans datter, ført i pennen av Dagfinn Grønoset.

Der forteller hun fra sine mer enn 50 år på landeveien før hun ble bofast på Våler i Solør.

«Det har verda laert meg: Svelter du en dag, danser du neste. Herregud, som jeg skulle danse om jeg kom en tur på landsvegen igjen! Du vet, ingen river seg løs fra vegen en har lagt igjen livet sitt på, samme hvor trøttsamt og jaevli det var. Du må betale for friheta. Jeg er villig til det – når taterblode­t er så tjukt som hos meg, nytter det ikke å tynne ut ei dråpe. Du blir aldri kvitt feberen,» sier Tater-Milla i boken.

Huset til Tater-Milla er bevart som kulturminn­e – det ene av to som minnes reisende historie. Det andre er «Furua» ved Gardermoen, der evangelist­en og tateren Ludvig Karlsen ble født.

Forfedrene­s erfaringer

Sara Wilhelmsen og Zara Vigardt Karlsen har selv taterbakgr­unn og har hentet fra egne og forfedrene­s erfaringer. Wilhelmsen­s farfar var barnebarne­t til Milla.

– Det sitter langt inne for mange å fortelle vårt folks historie, både for vår foreldrege­nerasjon og de enda eldre. «Tater» var i mange år et skjellsord, og mange reisende har prøvd å gjemme og glemme sin fortid på grunn av hvordan de ble behandlet både av fastboende og myndighete­r, forteller Wilhelmsen og Karlsen.

– Vi har vårt eget språk, men mine besteforel­dre mente at jeg ikke trengte å laere det – de ville vi skulle vaere vanlige nordmenn. Samtidig må man ikke glemme at en årsak til at vår kultur har overlevd, er at både taterne og de fastboende trengte hverandre – det var et gi-og-ta-forhold, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen og regissør Øyvind Osmo Eriksen er manusforfa­tte-

De har laget forestilli­ng av sin egen taterhisto­rie.

re, og Jovan Pavlovic har laget nye arrangemen­ter til gamle taterviser. Mari Skeie Ljones (fiolin), Jo Fougner Skaansar (bass) og Andreas Angell (trekkspill) fremfører gamle taterviser gjennom hele forestilli­ngen.

– Dette er sanger som folk flest har et forhold til, men når de settes inn i denne konteksten, får de en ny betydning, sier regissøren.

I bakgrunnen trener skuespille­rne på tøffe kast og løft.

Lydopptake­ne av besteforel­drenes historier skal gis til Glåmdalsmu­seet, som har en egen fast utstilling om de reisendes historie. Museet har også vaert samarbeids­partner i prosjektet.

Familie og frihet først

– Tatere har ofte blitt satt i en offerrolle, men vi har mye å vaere stolt av. Vi håper at vår generasjon får et nytt syn på sin historie: Vår historie og kultur har overlevd gjennom muntlig overleveri­ng gjennom hundrevis av år. Vi vil at taterne skal kunne kjenne en felles stolthet over sin kultur, forteller Wilhelmsen.

Kvinnene forteller at taterfolke­t satte familien og frihet høyest.

– Tenk på hvor mye kunnskap som er blitt bevart gjennom generasjon­er: Håndverk, musikk ... Vårt folk har et eget talent for å huske flere slektsledd tilbake, og vi kjenner igjen hverandre på lang avstand, legger hun til.

– Hvis vi kjører forbi en campingpla­ss, ser vi med én gang hvem som er reisende. Men i skolebøken­e er vi usynlige. Som Milla sa: «Inni bringa sitter det noe som bare blir forstått av dem som har taterblod i årene», sier Karlsen.

– Hun sa også: «Tater er ikke et skjellsord. Jeg er stolt over å vaere tater.» Det er jeg også, sier Wilhelmsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Sara Wilhelmsen (t.v.) spiller sin tippoldemo­r Tater-Milla i Se min ild. Zara Vigardt Karlsen er også av reisende-slekt. Nå vil de trekke frem tater-kulturen fra glemselen.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Sara Wilhelmsen (t.v.) spiller sin tippoldemo­r Tater-Milla i Se min ild. Zara Vigardt Karlsen er også av reisende-slekt. Nå vil de trekke frem tater-kulturen fra glemselen.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Kjaerlighe­tsfest ved leirbålet. F.v. regissør Øyvind Osmo Eriksen, scenograf Kjersti Alm Eriksen, Mathilde Altenborg, Kjetil Stavenes på skuldrene til Sondre Eriksen, bassist Jo Fougner Skaansar, Sara Wilhelmsen, Andreas Braathen og Odille Heftye Blehr.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Kjaerlighe­tsfest ved leirbålet. F.v. regissør Øyvind Osmo Eriksen, scenograf Kjersti Alm Eriksen, Mathilde Altenborg, Kjetil Stavenes på skuldrene til Sondre Eriksen, bassist Jo Fougner Skaansar, Sara Wilhelmsen, Andreas Braathen og Odille Heftye Blehr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway