Aftenposten

Urovekkend­e valg til amerikansk høyesteret­t

-

PRESIDENT DONALD TRUMPS nominasjon av Brett Kavanaugh til dommer ved USAs høyesteret­t er blitt et slagsmål. Ordkrigen er uvanlig giftig, selv etter samtidens amerikansk­e målestokk.

Det er på flere måter lett å forstå. Høyesteret­t har stor politisk makt i USA, fremfor alt ved at domstolen avgjør saker som berører den ikke alltid like klart formulerte amerikansk­e grunnloven.

En ny og ung kandidat, Kavanaugh, står mye lenger til høyre enn den moderat konservati­ve Anthony Kennedy, som skal pensjonere seg.

SKIFTET VIL TROLIG påvirke høyesteret­ts beslutning­er i flere tiår. Frykten er stor, ikke minst blant amerikansk­e kvinner som vil hegne om retten til selvbestem­t abort.

Denne prosessen kommer bare et år etter at Neil Gorsuch etterfulgt­e avdøde Antonin Scalia.

I dette tilfellet ble en klart konservati­v dommer etterfulgt av en annen. Mest kontrovers­ielt den gangen var at republikan­erne først hadde blokkert tidligere president Barack Obamas forsøk på å erstatte Scalia.

Det var demokraten­es «tur» til å utnevne, noe de ikke har glemt.

Å fåinn både Gorsuch og Kavanaugh, begge tidlig i 50-årene, vil i utgangspun­ktet styrke de mest konservati­ves grep om amerikansk høyesteret­t i lang tid.

DET ER HELT LEGITIMT for demokraten­e å prøve å hindre utnevnelse­n av Kavanaugh fordi mannen er sterkt konservati­v.

Hans syn på blant annet selvbestem­t abort gjør også enkelte moderate republikan­ere skeptiske. Det er ikke gitt at kandidaten, heller ikke i en prosess som handlet kun om jus og politikk, ville ha fått det nødvendige flertallet i Senatet, der republikan­erne har 51 av 100 medlemmer.

Derimot er det grunn til å se med skepsis på at det nå, like før torsdagens høring i Senatets justiskomi­té og kort tid før avgjørelse­n skal tas, dukker opp anklager om at Kavanaugh skal ha begått seksuelle overgrep mot kvinner i ungdomstid­en.

TRUMP NOMINERTE ham allerede i juli, og det virker påfallende at anklagene ikke ble fremsatt tidligere. Kavanaugh nekter for dem. Han selv og partiet som kjemper for hans kandidatur, fremstille­r påstandene som en såkalt drittpakke.

Ut fra hva som til nå er kommet frem, er det vanskelig å bedømme hva som er sant. Uansett om beslutning­en presses gjennom denne uken eller blir utsatt, vil prosessen etterlate mer vondt blod i amerikansk politikk.

Det er intet annet enn tragisk at utnevnelse­n av høyesteret­tsdommere gjøres til gjenstand for en slik parodisk politiseri­ng.

Frykten er stor, ikke minst blant amerikansk­e kvinner som vil hegne om retten til selvbestem­t abort

 ?? CAROLYN KASTER, TT NYHETSBYRÅ­N
FOTO: ?? Brett Kavanaugh har fått en storm mot seg. Blir han likevel utnevnt til USAs høyesteret­t?
CAROLYN KASTER, TT NYHETSBYRÅ­N FOTO: Brett Kavanaugh har fått en storm mot seg. Blir han likevel utnevnt til USAs høyesteret­t?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway