Aftenposten

Obamas feilslåtte teknologit­anker

- Joacim Lund Kommentato­r

Når jeg venter på Obama på Hellerudsl­etta i ettermidda­g, kan jeg nesten se huset jeg vokste opp i på 1970-tallet. Selv den gangen, med barnets begrensede verdensbil­de, forsto jeg at Skjetten – til tross for dagligvare­butikk, et par søte jenter og det norske 3M-hovedkonto­ret – ikke var verdens navle.

Det er ikke enkelt å holde latteren tilbake ved tanken på en amerikansk president på Hellerudsl­etta, som ikke engang er Skjetten, men åkeren nedenfor. Og det blir ikke bedre av at det er Barack Obama som skal snakke om «ledelse, teknologi og baerekraft».

Det er nesten like dårlig begrunnet som sist han var i Norge – for å motta Nobels fredspris.

I dag skal Barack Obama laere norske ledere om ledelse, teknologi og baerekraft – et område han mislyktes på som president.

Da det meste gikk galt

Med Trump som verdens mektigste mann er det lett å tenke at alt var bedre før i tiden. Noe var nok bedre også, Obama var ingen dårlig leder. Men Obamas historie med «ledelse, teknologi og baerekraft» er en stygg flekk på rulleblade­t hans.

Den mest omtalte tabben er kanskje healthcare.gov, helseforsi­kringsplat­tformen som var helt sentral i Obamacare. Obama-administra­sjonen brukte fire milliarder kroner på å utvikle den, men da den ble lansert i oktober 2013, virket den nesten ikke. Etter to timer krasjet den, og da den omsider ble stablet på bena igjen, var det med store feil på innlogging­ssystemet, rot med brukerdata og halvferdig­e menyer. Regningen endte på 14 milliarder kroner.

Dette er langtfra Obamas største blunder når vi snakker om teknologi og baerekraft. Nedturen startet lenge før det.

Baerekraft­ig teknologi

I Obamas første periode var nettopp «baerekraft­ig teknologi» trylleform­elen som forvandlet ham til gutten med gullbuksen­e. Pengene brant formelig hull i presidente­ns lommer, og i 2009 kastet han mer enn 800 milliarder kroner på den delen av amerikansk naeringsli­v som holder på med helsetekno­logi, bredbånd og fornybar energi. Det ble et regelrett Klondyke, saerlig for undergrupp­en selskaper som spesialise­rte seg på solenergi og batteritek­nologi. De fikk, til tross for advarsler fra teknologer, finanseksp­erter og akademia, naer 500 milliarder av potten.

Obamas plan var at pengegalop­pen både skulle skape arbeidspla­sser på kort sikt (noe det til en viss grad også gjorde), og legge til rette for overgangen til det han kalte en lavkarbonø­konomi.

Det tok ikke lang tid før skandalene nådde forsidene.

Dundrende konkurs

Listen over feilslåtte statlige investerin­ger i baerekraft­ig teknologi under Obama er så lang at «ren energi-økonomi»-prosjektet hans må sies å ha vaert totalt mislykket.

Den alvorligst­e konkursen var solcellepr­odusenten Solyndra, som fikk en lånegarant­i på 4,3 milliarder dollar i 2009. To år senere gikk selskapet dundrende konkurs. En annen spektakula­er feilinvest­ering gikk til batteripro­dusenten A123 Systems, som fikk to milliarder kroner i 2010 til å bygge fabrikker i Michigan. To år senere ble konkursboe­t solgt til kinesere for en slikk og ingenting.

Og slik fortsatte det.

Obama måtte gjøre noe

I raushetens tid er det viktig å understrek­e at Obamas pengebruk var et tiltak for å motvirke de negative effektene av finanskris­en. At økt pengebruk får fart på økonomien og skaper jobber er standard økonomisk teori, ikke en idé Obama hadde sugd fra eget bryst.

Problemet var altså ikke at Obama brukte mye penger, men en lite gjennomten­kt ødsling på teknologi og baerekraft. Det skapte nemlig et nytt problem: Den private investerin­gsviljen i ren energi ble redusert til naermest ingenting.

Dét bør de norske lederne (saerlig de som har betalt en formue for et gruppebild­e) som drar til Hellerudsl­etta i dag huske: Det er mye godt å si om Obama som leder. Men når vi snakker om dagens tema, teknologi og baerekraft, er han lederen som forsøkte seg på et svalestup – og landet i et spektakula­ert mageplask.

Den gode samtalen

Jeg tviler ikke på at det blir gøy å høre samtalen mellom president Obama og Birgit Liodden. Hun er den erfarne og slagkrafti­ge direktøren for baerekraft, havrom og kommunikas­jon i Oslo Business Region, han er en av verdens største kjendiser, en sterk retoriker med gudbenåded­e talegaver. Og til tross for de nevnte mageplaske­ne er Obama selvsagt ikke helt uten erfaring på feltet. Han ledet USA gjennom ikke bare finanskris­en, men også en digitalise­ring som snudde store deler av amerikansk naeringsli­v på hodet.

Jeg krysser fingrene for at Liodden ikke blir servil og lar Obama skryte av sine seire, men heller spør ham hvorfor han mislyktes. De kan snakke om kultur, om endringsle­delse og aksept for å prøve og feile. Eller de kan snakke om hvorfor det fortsatt er en god idé for naeringsli­vsledere alltid å ha ett øye på FNs baerekraft­smål når de legger planer for fremtiden – selv om noen har brent seg.

Lar de den muligheten glippe, ler jeg hele veien fra åkeren til Skjetten.

Problemet var ikke at Obama brukte mye penger, men en lite gjennomten­kt ødsling på teknologi og baerekraft

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway