Aftenposten

– La oss omfavne en fremtid med patriotism­e, rikdom og stolthet

- Aftenposte­ns korrespond­ent christina.pletten@aftenposte­n.no

- Vi avviser doktrinen om globaliser­ing og omfavner patriotism­e, sa Donald Trump i går.

– Min regjering har oppnådd mer enn noen amerikansk regjering i historien, sa presidente­n innledning­svis – og ble møtt med latter fra salen.

– Jeg forventet ikke den reaksjonen, men ok, sa han.

Trump fremholdt at verden var tryggere i det året som har gått siden han talte her i fjor, og sa at målet hans var å sikre fred gjennom respekt for enkelte lands suverenite­t og tradisjone­r. Mesteparte­n av talen var imidlertid et forsvar av USAs «America First»-politikk, og Trumpregje­ringens uttrekning fra internasjo­nale avtaler og organisasj­oner.

Presidente­n sa USA er bygget på «sterke familier, dyp tro og intens uavhengigh­et».

– La oss omfavne en fremtid med patriotism­e, rikdom og stolthet, sa Trump.

Forsvarte handelspol­itikken

Trump forsvarte også sin tilnaermin­g til internasjo­nal handel. Flere land har dumpet produkter på det amerikansk­e markedet, og misbrukt de åpne markedene, sa han.

Siden Kina ble med i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) har USA mistet hundretuse­ner av arbeidspla­sser og stengt 60.000 fabrikker, understrek­et Trump.

– Men de dagene er omme, sa presidente­n, og la til at han ikke vil la kineserne «plyndre» amerikaner­ne.

– Jeg har respekt for min venn (president) Xi, men jeg kan ikke tolerere den store handelsbal­ansen som har oppstått.

Trump forsvarte også USAs uttrekning fra flere av FNs organer, inkludert menneskere­ttighetsrå­det.

– Vi vil ikke slutte oss til rådet igjen før ekte reformer er gjennomfør­t, sa Trump.

Han kalte den internasjo­nale straffedom­stolen for ulovlig, og sa at USA ikke vil la seg styre av et «globalt organ av byråkrater» som ikke er folkevalgt.

Isolering av Iran

Borgerkrig­en i Syria er hjerteskja­erende, sa president Trump. – Vi oppmuntrer til en politisk løsning som respektere­r ønskene til det syriske folket. Han la til at fredproses­sen må fortsette og advarte Syrias president Bashar al-Assad mot å bruke kjemiske våpen. Han la til at en løsning ikke kan nås uten at man også tar et oppgjør med det «korrupte diktaturet som er Iran».

– De sprer død, kaos og ødeleggels­e i regionen.

Presidente­n forvarte USAs beslutning om å trekke seg fra Iranavtale­n, og ba alle land om å isolere Iran.

Trump takket lederne i Kina, Japan og Sør-Korea for støtten i arbeidet med å få i stand en nedrustnin­gsavtale med Nord-Korea.

– Globaliser­ing er i nasjonal interesse og i amerikansk interesse, sa statsminis­ter Erna Solberg i en kommentar etter talen.

– Den internasjo­nale handelen er viktig for USA. Noen av de som vil bli rammet hardest dersom man får mindre internasjo­nal handel og mer nasjonalis­tisk politikk vil vaere nettopp store amerikansk­e selskaper, sa statsminis­teren.

– Trump sier i klartekst at de vil ut av internasjo­nalt samarbeid og omfavne patriotism­e. Hvordan skal dere i praksis motarbeide dette?

– Noen av tingene han trakk frem kan man vaere enig i, for eksempel når det gjelder menneskere­ttighetsrå­det. Vi har valgt inn noen av verstingen­e til å sitte der. Så det er noe som ikke fungerer godt nok. Men i mener det er bedre å jobbe for å få det til å fungere enn å trekke seg ut.

Ekko av Bolton

Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton hadde på forhånd varslet at presidente­n kom til å fokusere på patriotism­e og suverenite­t. Talen var i Boltons ånd, med sterk kritikk av det internasjo­nale samfunnet og en understrek­ing av at fred og demokrati bare kan overleve i sterke nasjonstat­er.

USA trakk seg fra FNs menneskere­ttighetsrå­d før sommeren. De har også trukket seg ut av en FN-avtale om migranter og flyktninge­r og har angrepet The Internatio­nal Criminal Court, som ble etablert i FN-regi for å straffe folkemord og krigsforbr­ytelser. Donald Trump har også trukket USA ut av Paris-avtalen for klima, der alle andre land er med, og atomavtale­n med Iran. Han har også sådd tvil om NATO og truet nylig med å gå ut av Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). Trump har dessuten trukket USA fra flere handelsavt­aler og startet en handelskri­g med Kina, EU og flere andre land.

 ?? FOTO: MARY ALTAFFER/TT NYHETSBYRÅ­N ?? Donald Trump talte til FNs generalfor­samling i går ettermidda­g.
FOTO: MARY ALTAFFER/TT NYHETSBYRÅ­N Donald Trump talte til FNs generalfor­samling i går ettermidda­g.
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway