Aftenposten

Tiltalte ville gjøre slutt på livet – småbarnsfa­r omkom

- PER ANNAR HOLM

Når 21-åringen i dag møter i Larvik tingrett vil han svare «nei» på spørsmålet om han hadde til hensikt å drepe, men «ja» på spørsmålet om ruskjøring.

Småbarnsfa­milien fra Skien hadde vaert på ferietur i utlandet da de landet på Gardermoen natt til 1. nyttårsdag.

Bilturen hjemover gjennom Oslo og forbi Larvik på E18 går greit. Ti-femten minutter før de er hjemme, og bare noen få hundre meter før de skal krysse fylkesgren­sen til Telemark, skjer det:

En grå Toyota varebil kommer kjørende rett mot dem på motorveien, der fartsgrens­en er 110 km/t.

Statens vegvesen har beregnet at småbarnsfa­ren klarer å bremse ned til 20–30 km/t i kollisjons­øyeblikket. Varebilens fart er anslått til 131–133 km/t.

Sjåføren i personbile­n, Azad Hamam, blir drept momentant. Kona (36) og datteren på fem år får livstruend­e skader. Sønnene på 11 måneder og syv år blir lettere skadet og tas hånd om av familie de månedene som går mens moren og søsteren ligger på sykehus.

– Meget alvorlig tiltale

Konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins er aktor i saken.

– Dette er en meget alvorlig tiltale om forsettlig drap på én person, grov kroppsskad­e mot to andre, og flere poster knyttet til ruskjøring og uaktsomhet, sier Gjøslien Martins.

To timer etter ulykken hadde tiltalte en promille på 1,32, noe som tyder på at han hadde over 1,5 i promille da ulykken inntraff klokken 04.30 på morgenen.

– Det var ingen vitner til selve ulykken, men det kom folk til stedet kort tid etter, sier Gjøslien Martins.

Lastebilsj­åfør først på stedet

Den første som kom til ulykkesste­det var en 47 år gammel lastebilsj­åfør fra Skien. Siden han skulle på jobb nyttårsaft­en, hadde han tatt med seg kona for å ha litt selskap i bilen på vei til Tønsberg.

På broen ved Langangen blir han oppmerksom på den grå Toyotaen med tiltalte, som ligger rett bak.

Slik beskrives det som skjer i en politirapp­ort:

«Etter å ha passert Langangenb­rua, går E18 over fra å vaere en tofelts vei til å bli en firefelts motorvei klasse A. Siktede kjører da inn på motorveien til venstre i motsatt kjøreretni­ng.»

Vegvesenet­s beregninge­r viser at sjåføren øker farten etter å ha passert broen over Langangen. Det tok ca. to minutter å kjøre de 3000 meterne frem til ulykkesste­det. ulykken fikk politiet i Sørøst politidist­rikt en nødtelefon fra 21-åringens kamerat. Han fortalte dem at sjåføren var ruset og suicidal, og kjørte den grå Toyotaen varebilen trolig i den hensikt å ta sitt eget liv.

– Politiet sendte derfor ut en melding til alle patruljer om å vaere på utkikk etter denne bilen og føreren, bekreftet politistas­jonssjef Knut Vidar Vittesø i Larvik.

Men meldingen om ulykken kom før politiet fant bilen.

Hva tenkte tiltalte før ulykken?

Det helt sentrale temaet for forsvarer Jon Anders Hasle, bistandsad­vokat Christian Lundin og aktor Gjøslien Martins blir dette:

Hva tenkte 21-åringen da han i rus satte seg bak rattet, ga full gass og kjørte av gårde på E18 mot kjøreretni­ngen for å ta sitt eget liv?

Styrte han med vilje mot den møtende bilen?

Burde han ha skjønt at andre kunne bli skadet eller drept?

Og ikke minst: Hvilke alternativ kunne han ha valgt som ikke ville ha skadet andre?

– Det blir selvsagt et sentralt spørsmål under rettssaken hvilke tanker tiltalte hadde gjort seg, bekrefter Gjøslien Martins.

Tiltalte sier til Aftenposte­n at han ser frem til at saken kommer opp for retten.

– At jeg overlevde mens en person omkom, er helt forferdeli­g. Da jeg fikk vite på sykehuset at én var drept, tenkte jeg på min egen familie. Hvordan de ville ha følt det, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway