Aftenposten

182 trafikkdød­sfall var selvmord

-

107 mennesker omkom i trafikken i 2017. Det er det laveste tallet siden 1947, og det til tross for at trafikken er mangedoble­t siden den gang.

Det var 28 faerre enn i fjor, og siden 2010 er tallet halvert.

I 2015 undersøkte NRK alle trafikkdre­pte de siste ti årene, og kom frem til at 182 skyldtes selvmord.

Selv om antall drepte går ned, ligger tallet på alvorlig skadede i trafikken stabilt høyt på ca. 700. Det regnes som sannsynlig at det er store mørketall når det gjelder hvilke ulykker som kan knyttes opp mot selvdrapsf­orsøk. Ulykken skjedde like ved fylkesgren­sen mellom Vestfold og Telemark, ved kartmarkør­en.

Ville varsle om bil i feil retning

Lastebilsj­åføren har i politiavhø­r forklart at han opplevde situasjone­n som «meget spesiell»:

Plutselig blir han forbikjørt av en bil på den andre siden av midtdelere­n, og han spør kona om det er han selv som kjører feil. De finner frem telefonen for å varsle politiet, men så oppdager de plutselig vraket av Toyotaen inn mot autovernet på motsatt side av veien.

47-åringen stanser, løper frem til varebilen, får kontakt med 21-åringen, som virker ruset. Selv om kjevebenet er knekt på tre steder, lårbenet og kneet er knust, klarer 21-åringen å krabbe ut av vraket og komme seg opp på biltaket.

Det er da lastebilsj­åføren ser personbile­n stå fullstendi­g smadret 100 meter bortenfor.

Da han kommer frem dit, skjønner han straks at sjåføren er omkommet. Så varsles AMK om ulykken.

Lenge sto det om livet for moren og for jenta på fem, mens de to sønnene raskt kunne skrives ut fra sykehuset.

21-åringen ble kjørt til Sykehuset i Vestfold avdeling Tønsberg, og etter et par-tre uker ble han overført til psykiatrie­n. Siden har han sittet varetektsf­engslet i Skien før saken i dag starter i Larvik tingrett.

Mindre enn en halv time før

 ?? REIDAR TEIGEN/ NTB SCANPIX
FOTO: TROND ?? Familien på fem fra Skien satt i denne Peugeoten. Selv om sjåføren klarte å bremse ned til 20–30 km/t, omkom han. Kona og datteren ble livstruend­e skadet, to sønner slapp unna med lettere skader.
REIDAR TEIGEN/ NTB SCANPIX FOTO: TROND Familien på fem fra Skien satt i denne Peugeoten. Selv om sjåføren klarte å bremse ned til 20–30 km/t, omkom han. Kona og datteren ble livstruend­e skadet, to sønner slapp unna med lettere skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway