Aftenposten

– Han snakker ned de seirene han har vaert med på å få til

- SOLVEIG RUUD

Venstreled­eren stiller seg undrende til påstander i Knut Arild Hareides bok.

Innholdet i KrF-leder Knut Arild Hareides bok blir ikke bare finlest i hans eget parti. Også i regjerings­partiene, som risikerer å miste KrFs støtte, leses boken med lupe. Sentrumska­merat Trine Skei Grande er en av dem som ikke liker det hun leser.

Liberalist­er i Venstre

– Mye er dårlig grunngitt, sier hun og sikter til påstander om både Frp og Venstre.

Hareide påpeker at sentrum alltid har hatt en sterk politisk tyngde i de ikke- sosialisti­ske regjeringe­ne KrF har vaert med i.

– En regjering med et stort Høyre og et sterkt Fremskritt­sparti har ikke et slikt tyngdepunk­t, skriver han.

– At Frp er en «dominerend­e kraft i samarbeide­t», slik han skriver, stiller jeg meg uforståend­e til. Det er bare å lese Jeløya-erklaering­en eller se hva som faktisk blir foreslått av denne Regjeringe­n, sier Venstre-lederen og nevner målrettede tiltak mot barnefatti­gdom og tiltak for å fjerne plast i havet.

Avfeier påstander

Ikke overrasken­de protestere­r hun også på Hareides beskrivels­e av et Venstre som stadig mer preges av «liberalist­er som står langt fra KrF i viktige verdispørs­mål». Ifølge KrF-lederen er Venstre blant de mest liberale i spørsmål om bioteknolo­gi, menneskeve­rd og i ruspolitik­ken.

– Det er ikke noe nytt at Venstre alltid gått foran på områder som ruspolitik­k og likestilli­ng. Det ligger naturlig for et liberalt parti, sier Venstre-lederen.

Hun er likevel er mest opprørt over at han i hennes øyne glemmer alt de to sentrumspa­rtiene har fått sammen.

Har sammen fått til mye

– Det jeg synes er verst, er at han snakker ned de seirene han har vaert med på. Han snakker ned det vi sammen har gjort for fattigdom i verden og fattige i Norge, og han snakker ned alt vi har fått til på klima- og miljøområd­et, sier hun.

Skei Grande minner også om at Norge tar imot mange flere kvoteflykt­ninger enn da de rødgrønne regjerte, og at KrF og Venstre har fått til varige endringer for asylbarn.

– Også alt dette snakker han ned. For meg handler politikk om å få gjennomsla­g for saker. Det har vi virkelig fått gjennom et felles samarbeid, og jeg ønsker at KrF fortsatt skal vaere med på laget, sier hun.

– Er det det han gjør – å snakke ned slike seiere?

– Han sier jo det er vanskelig å få gjennomsla­g for de myke sakene i dette samarbeide­t. Jeg opplever at vi har fått stort gjennomsla­g.

Uenig i «bremseklos­s»-rollen

Hareide skriver også at han ofte

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway