Aftenposten

Hareide frykter ikke avskalling til høyre

- ALF OLE ASK

Dagen-redaktør mener Knut Arild Hareides oppgjør legger Sør- og Vestlandet åpent for Frpere som Sylvi Listhaug.

I løpet av høsten skal KrF velge side i politikken, eller forbli et uavhengig opposisjon­sparti. I boken Det som betyr noe leverer partileder Knut Arild Hareide et tydelig oppgjør med den kristne høyresiden og deres bruk av de kristne verdier for blant annet å stenge grensene.

Redaktøren av den kristne avisen Dagen i Bergen, Vebjørn Selbekk, sier han er overrasket over Hareides oppgjør.

– Han går langt i retning av å sette merkelappe­n umoralsk på høyreorien­terte synspunkte­r. Det er veldig skadelig og noe som mange kristne velgere er vare for. Dette, sammen med at det går en rød tråd igjennom boken om hvor han vil, legger Vestlandet og Sørlandet åpent for Frp-politikere med Sylvi Listhaugs retorikk, sier han.

Kjemper i samme kommuner

Ved høstens kommuneval­g er Frp og KrF motstander­e i for begge viktige kommuner. Felles for kommunene, der KrF er et mellomstor­t eller stort parti, er at dette også er blant Fremskritt­spartiets sterkeste, skriver nettstedet Poll of Polls. Undersøkel­sen bygger på velgeropps­lutning i 74 kommuner.

De siste målingene tyder på at to av tre velgere som forlater KrF går til de tre regjerings­partiene eller til det høyreorien­terte partiet De kristne.

– Har du utsatt dette oppgjøret fordi du var redd for å skremme velgere over til partiet De kristne eller til Frp?

– Nei, det er ikke der jeg er bekymret. KrF-ere vil si de kjenner seg igjen i boken. Dette er slik de kjenner KrF, og vi har bredde. I runden med Sylvi Listhaug og hennes avgang var det slik at partiet sluttet seg til den linjen. Selv om det var utmeldelse­r, var det flere innmelding­er, forklarer Hareide. Han er opptatt av å understrek­e at han også har kritikk av Arbeiderpa­rtiet i boken, saerlig i oppgjøret om sorterings­samfunnet og at «absolutt alle skal med.»

– Jeg tror ikke at Listhaugs spillerom blir mye større med dette. Det våre velgere er opptatt av er spørsmål om menneskeve­rdet i ulike varianter. KrF er ikke på den kristne høyresiden, vi er et sentrumspa­rti. President Donald Trump vekker ikke gjenklang i mitt nedslagsfe­lt, sier KrF-lederen.

– Men Listhaug har det?

– Ja, blant noen har hun det. Det er klart at det også blant våre velgere er bekymring over innvandrin­gen, men hvordan vi snakker om andre mennesker er viktig, og der skal KrF ha integritet­en i behold.

De kristne er ikke problemet

– Så det at folk hopper over til De kristne bekymrer deg ikke?

– Nei, det er ikke De kristne som er KrFs utfordring i dag. Frp er en større utfordring. Min frustrasjo­n er at vi ikke får større oppslutnin­g. Når jeg snakker om kristne verdier, får jeg større applaus enn på lenge. Det er lettere å snakke om KrFs alkoholpol­itikk enn kanskje noen gang. Men jeg kan ikke bruke Listhaugs oppskrift. Den faller ikke i god jord og er ikke et alternativ for KrF.

Også Dagen-redaktøren tror at det heller er Frp enn et kristent miniparti på høyresiden, som blir utfordring­en for KrF.

– Listhaugs retorikk er mer effektiv og er en større velgermagn­et enn De kristne. De kan håpe på 1-tallet, som kan vaere alvorlig nok for et KrF som balanserer på sperregren­sen, sier Selbekk.

Se til splittet Bergen

– I boken anbefaler du Jonas Gahr Støre å ta en studietur til Bergen, der KrF er i byråd med Ap, men det har ført til en splittelse av KrF og overgang til De kristne?

– Jeg opplever at det i Bergen er mer en personkonf­likt enn politiske føringer bak dette. Den siste utviklinge­n skjedde etter at manus var ferdig. Jeg tror at boken vil virke samlende på KrF. Den type prosesser vil gi avskalling og ha i seg en risiko. Alle vil ikke bli fornøyde, sier Hareide, som understrek­er at han i boken er opptatt av de politiske spørsmålen­e som er viktige for partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway