Aftenposten

– Kan skade norsk kampanje for sete i FNs sikkerhets­råd

- JAN GUNNAR FURULY

Huitfeldt, leder av Stortinget­s utenriksog forsvarsko­mité, er ikke nådig etter at Aftenposte­n i går avslørte at Utenriksde­partemente­t straffer UNESCO etter at en FN-toppjobb i Paris glapp for den norske kandidaten Gry Ulverud.

– Internasjo­nale organisasj­oner kan ikke ta Norges støtte for gitt, uttalte utviklings­minister Nikolai Astrup da han forsvarte at UD reduserer årets bevilgning til FN-organisasj­onen fra 80 til 60 millioner kroner.

Han påpekte også at Norge er «kraftig underrepre­sentert» i hele FN-systemet.

– Astrups håndtering er klossete. Dette kan skade Norges omdømme, er dommen fra Huitfeldt.

– Pålitelig FN-venn

Hun viser til at statsminis­ter Erna Solberg og utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide akkurat nå driver valgkamp i New York for å få et norsk sete i FNs sikkerhets­råd.

– De skryter av Norge som forutsigba­r og pålitelig FN-venn. Håndtering­en av UNESCO-saken er det motsatte, sier Huitfeldt.

Hun er enig i at Norge er underrepre­sentert i FN, men påpeker at den norske regjeringe­n isteden må stå på for sine folk i FN-systemet.

– UNESCO har sine svakheter og pengebidra­g bør kunne kobles til reform. Men det blir helt feil å koble kutt til én utnevnelse, sier hun.

– Merkelig

Partileder Knut Arild Hareide i KrF stiller seg også undrende til det å straffe UNESCO med mindre penger på denne måten.

– KrFs utgangspun­kt er at det skal vaere bistandsfa­glige vurderinge­r som ligger til grunn for Norges støtte til FN organisasj­oner, ikke kamp om stillinger. Det er merkelig dersom regjeringe­n velger å ta penger fra bistandsar­beid som de anser som viktig, kun for å sende et slikt signal. Det er mange land som opptrer på denne måten, men Norge har aldri hatt tradisjon for det. Det synes jeg heller ikke at vi skal innføre, sier han.

– Det hadde vaert mer forståelig dersom den valgte kandidaten var klart mindre kvalifiser­t.

– I denne saken er det ingenting som tyder på det, legger han til.

FAFO-forsker Gudmund Hernes, som tidligere var blant annet helseminis­ter for Ap, arbeidet som direktør i UNESCO fra 1999 til 2005. Han mener beslutning­en fremstår noe underlig.

– Kan virke mot sin hensikt

– Norge har i alle år vaert en sterk og ikke minst stabil støtte for UNESCO, faktisk helt fra grunnlegge­lsen i 1945, sier han og advarer mot at ustabilite­t i støtte fører til at organisasj­onen må drive trekkspill-politikk med sine staber.

– Et norsk kutt kan da få den motsatte effekt av den tilsiktede virkning. I en tid der internasjo­nale institusjo­ner svekkes, er det ikke noe godt forbilde, sier han.

Utviklings­minister Nikolai Astrup mener kritikken fra Ap fremstår som pussig:

– Norsk FN- politikk ligger fast og har gjort det i lang tid. Vi er sterke pådrivere for FN-reform som kan bidra til at FNs organisasj­oner blir mer effektive, transparen­te og relevante i en tid der FN og andre multilater­ale organisasj­oner utfordres fra flere hold. Da virker det mot sin hensikt å se gjennom fingrene med prosesser som går på tvers av det Norge står for.

Astrup forsikrer at Norge følger reformpros­essene i både UNESCO og resten av FNsystemet tett.

– Hvis Ap mener vi skal vaere ettergiven­de i alle saker som er potensielt vanskelige, kan man lure på hvilken rolle Ap mener Norge skal spille hvis vi får et sete i sikkerhets­rådet. Inntrykket av Norge som konsistent­e partnere med et sterkt engasjemen­t for de store globale spørsmålen­e endres ikke av at vi også sender et signal når vi ikke er fornøyde. Tvert om understrek­er dette at Norge mener alvor med våre krav om et mer transparen­t og åpent FN, legger han til.

Valgte italiensk

Det var 28. mars UNESCOs franske generalsek­retaer Audrey Azoulay valgte å utnevne Stefania Giannini til assisteren­de generaldir­ektør for utdanning. Giannini, som er tidligere utdannings­minister og den aller første kvinnelig rektor ved et universite­t i Italia, får dermed den prestisjef­ulle jobben som FNs øverste faglige ansvarlige for utdanning.

Avviser familiebak­grunn

Den norske kandidaten, Gry Ulverud, er kona til Erik Solheim, toppsjef i FNs miljøprogr­am UNEP i Nairobi. Han er for tiden i hardt vaer etter beskyldnin­ger om rot og pengesløsi­ng fra FNs revisor. Det er ingenting som tilsier at det er noen sammenheng mellom disse to sakene. UNESCO-jobben ble avgjort 28. mars i år, mens den foreløpige rapporten rundt Solheim forelå i starten av september.

Ulverud vil ikke kommentere striden rundt UNESCO-stillingen, men avviser at hennes familiebak­grunn kan ha hatt noe å si for kandidatur­et.

Også utviklings­minister Astrup avviser dette.

 ??  ??
 ?? FOTO: PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg besøkte søndag rommet i FN-bygningen der FNs sikkerhets­råd holder til.
FOTO: PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg besøkte søndag rommet i FN-bygningen der FNs sikkerhets­råd holder til.
 ??  ?? Aftenposte­n i går.
Aftenposte­n i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway