Aftenposten

Bilistene får regningen

- CHRISTIAN SØRGJERD

Et bredt politisk flertall står bak Oslos ambisiøse sykkelplan­er. Men gjennomfør­ingsevnen skiller byrådet og borgerlig side, mener samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Minst 60 kilometer ny sykkelvei og nye sykkelfelt, lovet Ap, SV og MDG da de fikk byrådsmakt i 2015.

Små og store tiltak begynner å bli synlige i bybildet, og i løpet av neste år oppfyller de løftet, kan samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) slå fast.

I budsjettfo­rslaget for 2019, som byrådet legger frem onsdag, ligger det midler til 26 kilometer.

Da ender de ganske nøyaktig på 60 kilometer i løpet av fireårsper­ioden.

– Vi har trappet opp utbygginge­n kraftig, år for år. Målet var hårete, men det viste seg at det som måtte til var å faktisk prioritere syklistene i gatebildet. Også tidligere byråd har hatt mulighet til det, men ikke gjort det, sier Berg.

Byrådet vil sette av totalt av 343 millioner kroner til sykkelinve­steringer i 2019.

Bomring finansiere­r sykkel

Før sommeren vedtok bystyret en svaert ambisiøs plan for sykkeltilr­etteleggin­g i samarbeid med Veivesenet. I perioden 2015–2025 skal få 100 kilometer ny sykkelvei og nyes sykkelfelt.

Etter 2025 skal ytterliger­e 250 kilometer rulles ut. Kostnaden for det hele er beregnet til 13,5 milliarder kroner. Alle partier, bortsett fra Frp, stemte for. Frp mente at 200 millioner kroner hadde holdt.

Mye av pengene skal komme fra Oslopakke 3, det brede samferdsel­sforliket og spleiselag­et mellom politikere i Oslo, Akershus og staten.

En stor del av sykkelregn­ingen får bilistene. Hele 5,5 milliarder kroner fra bomringinn­tekter skal gå til sykkeltilt­ak i Oslo.

Men det er ikke lagt en detaljert finansieri­ngsplan. Samferdsel­sbyråd Berg er likevel ikke bekymret for at planer kan bli utsatt eller kansellert.

– Det er ikke pengene eller planene som har manglet tidligere, men viljen og gjennomfør­ingsevnen. Den har vi. Etter hvert som konkrete prosjekter blir klare, vil de også bli finansiert gjennom Oslopakke 3.

Slik rulles det ut

Hittil har byrådet prioritert relativt enkle sykkelpros­jekter. Mye er bygget som rødmalte sykkelfelt i veibanen i sentrumsna­ere områder for å knytte eksisteren­de hoved-sykkeltras­eer sammen, eller fjerne «hull».

Nylig var slike løsninger klare langs Ring 2. Flere steder er sykkelfelt lagt bak bussholdep­lasser, for å gjøre dem sammenheng­ende.

I Åkebergvei­en, bak Politihuse­t, er et annet slikt prosjekt underveis. Opphøyde, rødmalte sykkelfelt skal knytte Ring 2 sammen med Grønlandsl­eiret – begge er svaert mye brukte veier for syklister.

Men i budsjettet for 2019 vil byrådet sette av betydelige midler også til planleggin­g.

– Det vi virkelig trenger å jobbe med fremover, er å få flere opphøyde og adskilte sykkelveie­r. Det tar lengre tid å få til, og krever ofte en regulering­sprosess først. Derfor har vi startet med å etablere oppmerkede sykkelfelt der det er mulig, fordi disse er raskere å gjennomfør­e, sier Berg.

Mange planer lå klare

– Jeg synes byrådet har gjort en god jobb når det kommer til sykkelsats­ing, sier Eirik Lae Solberg, gruppelede­r for Høyre.

Samtidig minner han om at grunnlaget ble lagt forrige periode, da Høyre, Venstre og KrF satt i byråd sammen. En rekke konkrete planer, klare for utrulling, ble sendt «gryteklare» til det rødgrønne byrådet. Den kommunale fagavdelin­gen Sykkelpros­jektet var opprettet, og arbeidet med å lage en egen Oslo-standard for sykkelveie­r var igangsatt.

Det avtroppend­e borgerlige byrådet foreslo å bruke 1,14 mrd. kroner på sykkeltilt­ak i perioden 2016–2019. Solberg trekker spesielt frem rollen Venstres Guri Melby spilte som samferdsel­sbyråd.

– Det store takskiftet skjedde med Melbys innsats. Byrådet vi har i dag, har fulgt opp på en god måte, sier han.

Sentrumsfl­oken

Mens forholdene er blitt bedre flere steder utenfor sentrumskj­ernen, er sentrum fortsatt en floke for syklister.

Allerede da Jernbaneto­rget ble bygget om for et tiår siden, ble det påpekt at kommunen droppet å planlegge for syklister. Siden skjedde det lite. Bortsett fra de gamle sykkelfelt­ene i Rådhusgata i Kvadrature­n, har gjennomgåe­nde, separate sykkeltras­eer manglet. I stedet må syklister slåss om plassen med trikk, buss og vareleveri­ng – eller fotgjenger­e på fortau og i gågater.

– Nå jobber vi med bedre tilrettele­gging for sykkel som del av Bilfritt byliv-prosjektet, sier Berg.

Både i Schweigaar­ds gate og Hausmanns gate skal det settes i gang planleggin­g av større prosjekter til neste år. I tillegg klattes det kontinuerl­ig, med den kommende oppgraderi­ngen av Storgata til over 600 millioner kroner skal det for eksempel bli enklere å krysse gaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway