Aftenposten

Høyre frykter Aps nye asylpoliti­kk kan føre til økt innvandrin­g

- ROBERT GJERDE

Høyres Torbjørn Røe Isaksen tror Aps forslag om at Regjeringe­n og kommunene skal forhandle om antall flyktninge­r, kan sende innvandrin­gstallene til nye høyder.

Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg la forrige uke frem sitt forslag til ny asyl- og flyktningp­olitikk. Et sentralt punkt er at antallet flyktninge­r som Norge skal ta imot, skal avgjøres etter årlige forhandlin­ger mellom staten og Kommune-Norge.

Det mener naeringsmi­nister og medlem i Høyres arbeidsutv­alg, Torbjørn Røe Isaksen, vil baere galt av sted.

– Når Ap nå skal la antallet flyktninge­r vaere opp til kommunene, risikerer vi å ta imot svaert mange kvoteflykt­ninger som skal bosettes i kommuner som ikke er i naerheten av å vaere gode nok på å integrere.

– Vil presse antallet oppover

Han viser også til at mens det tidligere var vanskelig å bosette flyktninge­r i norske kommuner, så kappes nå mange kommuner om ta imot dem – fordi det gir ekstra tilførte midler og sårt tiltrengte arbeidspla­sser.

– Arbeiderpa­rtiet vil ha et makstak, men vil at det skal fremkomme gjennom årlige forhandlin­ger mellom kommunene og staten. Det er sannsynlig at et slikt system vil presse innvandrin­gstallet oppover, sier han.

– Med Aps opplegg vil det uansett bli et sjansespil­l om hvor mange som faktisk kommer. Det vil også vaere en risiko for at tallene vil variere veldig fra år til år, sier Røe Isaksen.

Han mener ulike kommunesty­rer kan ha ulik motivasjon for å ønske å ta imot mange flyktninge­r.

– Noen kan ønske å ta imot mange flyktninge­r for å få økt bosetting og økte tilskudd på kort sikt. Det er også sannsynlig at kommunesty­rer med et radikalt eller innvandrin­gsliberalt flertall vil benytte forhandlin­gene til å si at de ønsker å ta imot mange, sier han.

– En fallitterk­laering

Røe Isaksen mener velgerne ikke vil ane hvilken asyl- og innvandrin­gspolitikk de får ved å stemme på Ap.

– Arbeiderpa­rtiet har innsett at partiet er så splittet internt at de overlater forhandlin­gene til regjeringe­n og kommunene. Det er en fallitterk­laering.

Han mener det også er innebygget en logisk brist i Aps forutsetni­nger:

– Hvis taket settes til 2500 ett år, så kan likevel ikke Arbeiderpa­rtiet eller Regjeringe­n bortvise asylsøkere ved grensen som har krav på beskyttels­e.

Høyre vil ikke at alle kommuner skal få lov til å bosette flyktninge­r.

– Tvert imot vil vi at kun de kommunene som har dokumenter­t at de er gode på integrerin­g, skal få bosette flyktninge­r.

Han sier Høyre likevel er enig med Ap om mye av det migrasjons­utvalget la frem i forrige uke.

– Tredjeland­savtaler, solidarite­tspott og subsidiaer beskyttels­e er fint det, og her er Ap på linje med Høyre og FrP i innvandrin­gspolitikk­en

– Men det store spørsmålet Høyre, og jeg tror også velgerne, sitter igjen med er om det blir en strengere eller mer liberal politikk på feltet hvis Arbeiderpa­rtiet styrer Norge.

Høyre vil stramme inn enda mer

Røe Isaksen sier Høyre vil ha en strengere innvandrin­gspolitikk enn den som føres i dag.

– Vi har foreslått å stramme inn på familiegje­nforening, men ikke fått flertall for det. Vi skal ta imot mennesker i nød, men må erkjenne at en mer liberal politikk vil føre til en innvandrin­g som ikke er baerekraft­ig.

Han sier Høyre ikke tror at et makstall for innvandrin­g vil fungere saerlig godt.

– Nei. Vi ønsker en streng politikk, og vi må vaere opptatt av hvor mange som kommer totalt. Men taket til Ap blir helt teoretisk fordi det kun er gjennom et strengt regelverk at vi får ned antallet asylsøknad­er. Hvis vi ikke har et strengt regelverk blir det bare en lek med tall.

Masud Gharahkhan­i, leder av Aps migrasjons­utvalg, avviser Røe Isaksens kritikk. Han sier han etter fremleggel­sen har presisert at det ikke skal vaere «tilfeldige vedtak i ulike kommunesty­rer» som skal avgjøre antallet flyktninge­r og at kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS kan vaere en naturlig forhandlin­gsmotpart.

Han sier også at tallet man kommer frem til, skal gjelde i tre-fire år for å sikre forutsigba­rhet.

– Skal du gå høyt på banen og kritisere politikken til migrasjons­utvalget, hadde det vaert en fordel om vi faktisk hadde foreslått det Røe Isaksen kritiserer, sier han.

– Arbeiderpa­rtiet er et styringspa­rti, og migrasjons­utvalget har presentert løsninger som vil sikre forutsigba­rhet og kontroll på innvandrin­gen til Norge. Det handler om at vi sammen i tillitssam­funnet blir enige om at dette er det vi klarer. Det handler om å føre en innvandrin­gspolitikk som samler Norge og nasjonen og ikke splitter, sier han.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIX ?? Torbjørn Røe Isaksen mener innvandrin­gsliberale kommunesty­rer kan presse antall flyktninge­r som kommer til Norge i vaeret – hvis Ap får bestemme innvandrin­gspolitikk­en.
FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIX Torbjørn Røe Isaksen mener innvandrin­gsliberale kommunesty­rer kan presse antall flyktninge­r som kommer til Norge i vaeret – hvis Ap får bestemme innvandrin­gspolitikk­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway