Aftenposten

Jakter på russisk gull med ny livsstil

En nytrimmet Sergej Karjakin (28) håper han kan hjelpe Russland i kampen om gull i sjakk-OL. Det ville gledet landets president.

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Ikke siden 2002 har Russland vunnet sjakk-OL.

Verdens beste sjakkspill­ere er for øyeblikket i Batumi, Georgia. Der arrangeres sjakk-OL, en lagturneri­ng som kårer verdens beste sjakknasjo­n. Magnus Carlsen, som i disse dager forbereder seg til VM, står over sjakk-OL i år. Nordmannen­s forrige VM-utfordrer, Sergej Karjakin, er imidlertid med.

I et intervju med den russiske avisen Sport-Express har Karjakin fortalt at han – rent fysisk – er svaert godt rustet. I løpet av de siste månedene har han gått ned 15 kilo i vekt.

– Nå er jeg nøye med maten. Jeg leser mye om temaet og har droppet karbohydra­ter, sier Karjakin.

Allment anerkjent effekt

I nylig avsluttede Sinquefiel­d Cup endte Karjakin på delt sisteplass. Han forteller imidlertid at han «ikke på lang tid har følt seg bedre fysisk».

– En endring i livsstilen påvirker nesten alltid resultaten­e. Så nå ville det vaert veldig bra å slå tilbake i Georgia, sier Karjakin.

Cathrine Borchseniu­s er utdannet klinisk ernaerings­fysiolog ved Universite­tet i Oslo. Hun mener kostholdet definitivt kan ha noe å si – også for sjakkspill­ere.

– Det tror jeg. Jeg tror ikke det at han (Karjakin, journ.anm.) har gått ned i vekt har noe å si, men jeg tror absolutt kostholdet påvirker konsentras­jonsevnen, sier Borchseniu­s, som legger til at stabilt blodsukker er viktig for konsentras­jonsevnen.

Det er allment anerkjent at fysisk form faktisk spiller inn i sjakk, spesielt i de lange partiene. Magnus Carlsen har lenge lagt vekt

på fysisk trening. Men Karjakins vektnedgan­g vil ikke nødvendigv­is føre til bedre resultater, tror sjakkekspe­rt Atle Grønn.

– Hvis det betyr at Karjakin har drevet med mye kondisjons­trening, kan det kanskje ha en positiv effekt. Det er litt individuel­t, sier Grønn.

Prøver å bryte forbannels­e

Karjakins manager Kyrillos Zangalis er også blitt bitt av treningsba­sillen. Han legger jevnlig ut «skrytebild­er» fra styrkeromm­et.

– Han har sikkert påvirket Karjakin, sier Atle Grønn.

I første sjakk-OL-runde mandag beseiret Karjakin ugandiske Arthur Ssegwayi. Russland vant alle sine fire partier mot Uganda. I går møtte Karjakin & co. Irland.

Med seg på laget har Karjakin kjente stormester­e som Ian Nepomnjasj­tsjij, Dmitrij Jakovenko og Nikita Vitjugov. Med andre ord: Et kruttsterk­t lag. Det har for så vidt Russland i hvert sjakk-OL. Likevel har ikke sjakkstorm­akten vunnet sjakk-OL siden 2002.

– Russland har prioritert denne turneringe­n. De er knyttet stor prestisje til det. Det er absolutt et sårt punkt at de ikke har vunnet

på lenge, sier Atle Grønn.

Putin-møte

Gulltørken er knapt til å leve med for Sjakk-Russland – spesielt siden erkerival USA stakk av med gullet i den åpne klassen sist. Den russiske troppen møtte president Vladimir Putin i Sotsji før avreise til Georgia.

– Putin ønsket sjakkspill­erne lykke til i sjakk-OL, sa presidente­ns talsmann Dmitri Peskov til det statseide nyhetsbyrå­et TASS.

– De hadde en kort prat om sjakkens popularite­t i Russland, samt hvordan den nye generasjon­en

sjakkspill­ere skal utvikle seg, la Peskov til.

I årets sjakk-OL er imidlertid USA favoritter. De har blant andre Carlsens kommende VM-utfordrer Fabiano Caruana på laget.

– Vi må bevise at det ikke er uten grunn at vi er ansett som verdens ledende sjakkmakt, sier Karjakin.

NB. Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer dropper sjakkOL. Dermed stiller Norge med et ungt, lovende lag i den åpne klassen. Norge vant 4–0 over Namibia mandag. I kvinneklas­sen ble det 4–0-seier over Sudan.

 ??  ??
 ?? FOTO: SERGEJ KARJAKIN/INSTAGRAM ?? Det russiske sjakklaget møtte Vladimir Putin før sjakk-OL.
FOTO: SERGEJ KARJAKIN/INSTAGRAM Det russiske sjakklaget møtte Vladimir Putin før sjakk-OL.
 ??  ?? Sergej Karjakin har gått ned 15 kilo den siste tiden En endring i livsstilen påvirker nesten alltid resultaten­e. Så nå ville det vaert veldig bra å slå tilbake i Georgia.
Sergej Karjakin har gått ned 15 kilo den siste tiden En endring i livsstilen påvirker nesten alltid resultaten­e. Så nå ville det vaert veldig bra å slå tilbake i Georgia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway