Aftenposten

Fortsatt tilbakegan­g for de fleste papiravise­ne

- JULIE MOON FJELL NTB

Papiravise­ne har tilsammen en tilbakegan­g på 7,7 prosent sammenlign­et med første halvår i fjor, viser tallene fra Mediebedri­ftenes Landsforen­ing (MBL).

Samtidig topper Klassekamp­en listen over papiravise­r som får flest nye lesere.

Ti papiravise­r har fått flere lesere, mens 78 aviser har fått faerre. Klassekamp­en lørdag har økt med 28 prosent, mens Klassekamp­en ellers i uken har en økning på 22,4 prosent. Deretter følger Morgenblad­et og Dagsavisen, som også har en pen økning.

Lokale og regionale aviser har en tilbakegan­g på 8,8 prosent.

Størst på papir

Selv om det går nedover, er Aftenposte­n ifølge de ferske tallene fortsatt den største papiravise­n med 381.000 lesere, etterfulgt av VG og Dagens Naeringsli­v.

Det er vekst for den digitale utgaven av VG. VG+ har nå et opplag på 152.034. Samtidig falt VGs papiravis på lørdag med 80.000 lesere første halvår i år.

Hyggelige tall for opplaget

Aftenposte­n har 256.708 abonnenter totalt, både papir og digitalt medregnet.

– Jeg er saerlig positiv til de digitale lesertalle­ne våre. Vår strategi har vaert å lukke innholdet vårt. De tekniske målingene viser at lesertalle­ne er stabile tross dette, sier sjefredakt­ør i Aftenposte­n, Espen Egil Hansen.

I Aftenposte­n er det nettopp tallene for abonnenter som er viktigst. I løpet av de siste 17 årene har avisen opplevd et årlig fall i antall abonnenter.

– For to år siden snudde dette, og vi har hatt en bratt vekst. Snart er vi tilbake på gamle høyder, og det er det som teller for oss, sier han.

Ifølge Hansen hentes 70 prosent av Aftenposte­ns inntekter i dag fra abonnenten­e. For bare åtte–ni år siden kom den samme prosentand­elen av inntekter fra annonsøren­e.

– Dette er en dramatisk endring, der vi legger vekt på at journalist­ikk koster penger, sier han.

228 aviser utgis i Norge

Innsamling­s- og beregnings­metodene for digitale lesertall er endret, og det er ikke mulig å sammenlign­e med tidligere rapporteri­nger.

Den nye målingen viser at VG er størst på mobil med nesten 1,3 millioner daglige lesere, etterfulgt av Dagbladet og TV 2. Disse avisene topper også listen for lesing på datamaskin. Det gis ut tilsammen 228 aviser i Norge. Det samlede opplaget er på 2,2 millioner, hvorav 703.796 er digitalt og 275.052 er på papir.

Ny målemetode

På papir, nett og mobil hadde Aftenposte­n i 2017 et samlet lesertall på 1.199.000. I 2018, med lesere på papir, nett, mobil og eavis har avisen et samlet lesertall på 847.500.

Ved første øyekast kan det altså se ut til at lesertalle­t har hatt et kraftig fall fra 2017 til 2018, men disse tallene er altså ikke sammenlign­bare. Ifølge Hansen har den nye metoden vaert etterlengt­et i mediebrans­jen.

– Bransjen har lenge visst at måten man måler lesertall på ga feil bilde, spesielt digitalt. Aftenposte­n har derfor vaert en pådriver for å få en ny målemetode på plass, sier han.

Vår strategi har vaert å lukke innholdet vårt. De tekniske målingene viser at lesertalle­ne er stabile tross dette. Espen Egil Hansen, sjefredakt­ør Aftenposte­n

 ??  ?? Aftenposte­n, her ved sjefredakt­ør Espen Egil Hansen, er ifølge ferske tall Norges største papiravis med 381.000 lesere.
Aftenposte­n, her ved sjefredakt­ør Espen Egil Hansen, er ifølge ferske tall Norges største papiravis med 381.000 lesere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway