Aftenposten

Hva skal det koste å bruke stemmen sin?

- Nancy Herz varamedlem, styret, Amnesty Internatio­nal Norge og spaltist

Selv om prisen ikke er å bli utsatt for systematis­k tortur, fengsling eller drap, så er det en påkjenning.

Denne helgen lanserte Amnesty Internatio­nal Norge en ny kampanje som tar opp netthets mot kvinner som en trussel mot ytringsfri­heten. Med en film som viser hvordan det er for fire personer å oppleve netthets i et helt døgn, viser de hvordan det ekstreme presset som samfunnsde­battanter, politikere og andre som bruker stemmen sin opplever, gjør det tungt å ytre seg. Flere av de kvinnelige politikern­e som opplever hets, deler hos Aftenposte­n samme helg hvordan det oppleves i saken «Dårlig selvtillit. Søvnvanske­r. Redsel. Slik påvirker hat og trusler kvinnelige politikere og jobben de gjør.»

Ytringsfri­hetens pris

Da jeg begynte å ytre meg i det offentlige ordskiftet for noen år siden, pleide jeg å bli satt ut av hatmelding­ene jeg fikk under innlegg jeg selv hadde skrevet eller som var skrevet om meg. Jeg møtte disse med å skrive om dem i sosiale medier, og dermed forsøke å «ufarliggjø­re» hetsen og de ekle kommentare­ne. Etter hvert har jeg sluttet å lese kommentarf­elt, men både andre samfunnsde­battanter og jeg vet hva det vil koste oss hvis vi lar oss friste til å sjekke hva som skrives. Dessuten kan ikke alle unngå hetsen ved å la vaere å sjekke.

Det gjorde vondt å se filmen Amnesty Internatio­nal Norge laget, fordi den trigget nettopp den angsten, ubehaget og frykten som ofte følger med det å bruke stemmen sin. Selv i Norge har ytringsfri­heten en pris, og selv om den prisen ikke er å bli utsatt for systematis­k tortur, fengsling eller drap, så er det en påkjenning.

Påkjenning­ens konsekvens­er

Det er den påkjenning­en som gjør at man frykter for sin egen sikkerhet og for sikkerhete­n til de man er glad i. Det er en påkjenning som har gjort at jeg har sluttet å ta telefonen når jeg ikke vet hvem som ringer, skvetter når det er lyd på mobilen og den plinger, og tar mobilen på lydløs på natten etter å ha opplevd at folk ringte og pustet i andre enden for to år tilbake.

Det skal ikke mye mer enn en periode med hets til for å gjøre at man tenker seg om hver gang man skal ytre seg – eller sensurerer seg selv.

Er det dette det skal koste å bruke stemmen sin i Norge i dag?

Jeg har ikke opplevd det verste av hets eller trusler, men har opplevd nok til å vite at det å gå på Karl Johan etter en storm med hatmelding­er er skremmende. Jeg kan bare forestille meg hvordan det er for dem som trues på livet, direkte eller i kommentarf­elt.

Netthets og diskrimine­ring rammer ulikt, og jeg opplever for eksempel mindre hets enn debattante­r som er mørkere i huden eller som bruker hijab. Dette er viktig å huske på når vi snakker om trusselen mot ytringsfri­het: Det er de stemmene vi har faerrest av, som i størst grad dyttes vekk. Norge trenger et mangfold av stemmer, og vi har alle et ansvar for å stå imot hatet som florerer. Det kan virke som om anstendigh­eten ikke har utviklet seg i takt med teknologie­n.

Hets og trusler på sosiale medier er en av de største truslene mot ytringsfri­het i Norge. Jo faerre det er som bruker stemmen sin i samfunnsde­batten, jo større plass får de ekstreme stemmene og ytterpunkt­ene, og desto faerre blir nyansene i debatten.

Sluttet å vise hetsen

Tall fra Medieunder­søkelsen 2018 viser at det er langt faerre blant de unge som ytrer seg i nettdebatt­er nå enn for fire år siden. En av hovedgrunn­ene til dette er frykten for å oppleve hets eller trusler. 21 prosent av de spurte mellom 16 og 25 år svarer at de er blitt utsatt for hets på sosiale medier.

Dette er samtidig som at plattforme­ne for å ytre seg stadig blir flere og større, og muligheten­e for å få sin stemme hørt er mer tilgjengel­ige. En tweet kan bli til en sak i avisen, og et sint leserinnle­gg kan starte en bevegelse. Men hvem er det som blir hørt, og hvordan er dette med

Jo faerre det er som bruker stemmen sin i samfunnsde­batten, jo større plass får de ekstreme stemmene og ytterpunkt­ene, og desto faerre blir nyansene i debatten

på å påvirke samfunnet vårt og verden vi lever i?

Det tok ikke lang tid i det offentlige ordskiftet før jeg innså at det å løfte frem hetsen jeg fikk, ikke alltid er beste løsning. I stedet for å få dem som hetset til å moderere seg, hadde det et annet mulig utfall: at andre unge kom til å tenke at hvis dette er prisen for å yre seg, så er det ikke verdt det. At de tenker at det er en for høy pris å betale.

Tre verdier å ta med seg

Både vi som ytrer oss i tradisjone­lle og sosiale medier, og de som leser og kommentere­r, har et ansvar. Her er tre verdier som vi må ta med oss inn i en anstendig samfunnsde­batt: 1 Vaer prinsippfa­st. Gå inn i debatten med noen prinsipper i grunn. De rettighete­ne du krever for deg selv, kan du ikke frata andre. 2 Vaer saklig. Ikke fall for fristelsen til å vaere smålig eller gå til personangr­ep.

3

Vaer bevisst på språket du reproduser­er. Selv vi som mener at vi kjemper «det godes sak», kan komme i fare for å kalle meningsmot­standerne for idioter og bruke den samme retorikken som de vi er uenige med. Ordene vi bruker, spiller en rolle! Velg dem med omhu.

Samtidig kan vi støtte Amnesty Internatio­nal i å kreve at politiet må få de ressursene og den kompetanse­n som er nødvendig for å kunne forebygge og stoppe hatefulle ytringer. Vi må også kreve at det fortsetter å vaere en høy prioriteri­ng og at ord blir til handling når politikere snakker om å bekjempe netthets. I tillegg må kjønn inkluderes som diskrimine­ringsgrunn­lag i straffelov­ens bestemmels­e om hatefulle ytringer, for mye av hetsen som oppleves, er kjønnet og angriper hvem man er, heller enn hva man sier.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Dette er viktig å huske på når vi snakker om trusselen mot ytringsfri­het: Det er de stemmene vi har faerrest av, som i størst grad dyttes vekk, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: TOR G. STENERSEN Dette er viktig å huske på når vi snakker om trusselen mot ytringsfri­het: Det er de stemmene vi har faerrest av, som i størst grad dyttes vekk, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway