Aftenposten

Forsvaret tar miljøet på alvor

- Marianne Bø oberstløyt­nant, miljøverno­ffiser, Forsvarets operative hovedkvart­er

Når 40.000 soldater og tusenvis av militaere kjøretøy, fly og fartøy skal øve i Norge, krever det at Forsvaret tar miljøutfor­dringer på det største alvor. Det gjør vi.

De siste ukene har det vaert en del oppmerksom­het rundt antallet vannflaske­r som er bestilt til militaerøv­elsen Trident Juncture i høst, hvor over 30 nasjoner deltar.

Tilgang på rent drikkevann er essensielt for militaere styrker som skal operere i felt. Det stilles strenge krav til kvaliteten og renheten, og det må gjerne transporte­res frem til der hvor styrkene befinner seg.

Mange nasjoner som skal øve i Norge, har derfor trolig valgt flaskevann fordi det er både praktisk og trygt. Samtidig setter Forsvaret strenge krav til håndtering­en av tomflasken­e.

Både Forsvaret og NATO har egne miljøverno­ffiserer som på heltid jobber med miljøvern på høstens øvelse.

God informasjo­n og kontinuerl­ig oppfølging av styrkene er de viktigste miljøtilta­kene vi gjør. På den måten kan vi bidra til størst mulig oppmerksom­het rundt miljøvern hos både våre egne og allierte styrker. Sogneprest Ingeborg Sommer stiller 22. september spørsmål om hvorfor folk ikke døper barna sine. Kan det vaere at dåpen ikke er relevant for småbarnsfo­reldrene?

For barn av flittige kirkegjeng­ere er dåpen og tilhørighe­ten i menigheten verdifull. Det er Sommers andre alternativ som skjaerer seg litt. Valget fremstille­s som om det handler om at foreldrene anser dåpen som et gode eller en byrde. For de foreldre som velger bort dåpen, så handler nok dette i større grad om at Kirken og dåpen ikke lenger er relevant for dem. Foreldrene renner ikke akkurat selv ned kirkedøren­e. Kirken er ikke så relevant for dem.

I debattinnl­egget trekkes det frem at barna kan bli fattigere når de mangler den tilhørighe­ten som dåpen gir dem. Spørsmålet vi må stille oss, er om barna ville opplevd denne tilhørighe­ten om de ble døpt. Uten foreldre som selv aktivt benytter kirken, hvor skal denne tilhørighe­ten komme fra? Dåpen i seg selv gir ikke noen sosial forankring og tilhørighe­t. Hvorfor skal foreldre døpe barna sine og dermed melde dem inn i et trossamfun­n de selv ikke tilhører, selv ikke deltar i, eller selv ikke deler troen med?

Sommer har rett i at det ikke er hyklersk å ville døpe barna sine selv om en selv kjenner tvil. Det som derimot er dypt problemati­sk, er om prester vil løse dåpskrisen i Den norske kirke ved å prøve å skape dårlig samvittigh­et hos vordende foreldre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway