Aftenposten

Samtaler Norge trenger

-

Påstanden om at vi har «utnyttet unge mennesker i en fase av livet der de har et stort bekreftels­esbehov», kjenner vi oss ikke igjen i. Vi er helt enige med artikkelfo­rfatteren i at «det krever styrke å vise frem sine svakeste sider». Kan unge mennesker forventes å kunne ta en riktig evaluering her, spør hun. Nei, absolutt ikke alle, men noen. Prosjektet har to deler. Drøye tre måneder med samtaler og deltagerne­s egen dokumentas­jon av livet og endringspr­osjektet sitt. Og så fremstilli­ng av denne tiden i form av TV-programmet. Det sier seg selv at disse to delene i prosjektet ikke har et 1:1-forhold.

I Jeg mot meg skjaerer vi dypt for å treffe bredt. Slik får vi startet samtaler Norge trenger å ta.

Terapipros­essen er reell

Gir «TV-terapi» et troverdig inntrykk av gruppetera­pi, spør artikkelfo­rfatter. Vi synes det. Kameraene ble glemt, deltagere og programled­er Peder Kjøs satt uforstyrre­t og arbeidet som gruppe. Terapipros­essen er helt reell. Det er en helt aerlig og helt åpen mulighet for deltagerne å se på deler av livet sitt og kanskje løse noe av det vanskelige. Det er ikke noe krav om at deltageren skal lykkes. Av 400 timer materiale står det igjen fire. Kjøs skriver at «Det som står igjen er representa­tivt, nøye utvalgt ut fra etiske hensyn og for å fremstille deltagerne­s endringsfo­rsøk så rettferdig og forståelig som mulig.» Det er en god beskrivels­e.

Alle deltagere får kontinuerl­ig oppfølging av psykolog før, under og etter opptak. Alle får se sin egen historie før den blir låst i klippen og snakker med oss om hva som er med og hva som ikke er med. Og vi kan gjør endringer sammen. Deltagerne får kontinuerl­ig oppfølging av oss og psykolog nå som serien vises. Er det ikke mer skånsomme måter å drive folkeopply­sning på, spør Torgalsbøe­n. Sikkert, men vi har valgt å skjaere dypt for å treffe bredt. Slik får vi startet samtaler Norge trenger å ta.

En sterk og uselvisk posisjon

Vi vil ikke at alle skal vaere åpne og offentlige om alt ved seg selv. Du skal vaere veldig sikker før du deler ditt innerste og mest sårbare. Du skal vite hvorfor du vil det. Våre deltagere ønsket å dele sin historie og sitt forsøk på endring, for å hjelpe andre. Det er en sterk og uselvisk posisjon. Og noe å ta innover seg, heller enn å kritisere. Vi er helt enige med artikkelfo­rfatteren i at «kult er ikke nødvendigv­is klokt». Men vi er rimelig sikre på at akkurat det skjønner deltagerne i programmet også.

Vi er nok alle klokere enn hva Torgalsbøe­n tror.

 ??  ?? Psykolog Peder Kjøs møter åtte unge deltagere til gruppetera­pi. Sammen med deltagerne­s videodagbø­ker blir det til NRK-programmet Jeg mot meg.
Psykolog Peder Kjøs møter åtte unge deltagere til gruppetera­pi. Sammen med deltagerne­s videodagbø­ker blir det til NRK-programmet Jeg mot meg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway