Aftenposten

Reidar Birkeland

-

Ved professor Reidar Birkelands bortgang er en nestor i norsk veterinaer­medisin gått bort. Han ble født i Sauda 19. november 1928 og døde 19. september 2018. Han ble utdannet veterinaer ved Norges veterinaer­høgskole (NVH) i 1955. Birkeland underviste i kirurgi ved NVH fra 1959, ble senere professor i kirurgi fra 1985 frem til han pensjonert­e seg i 1994. Han var saerlig interesser­t i halthet og leddsykdom­mer hos hest.

Birkeland var den første til å beskrive sykdommen osteokondr­ose i haseleddet hos hest i 1968 sammen med Lars Haakenstad. I 1972 var han den første som beskrev chip-frakturer i kodeledden­e hos hest, i Skandinavi­a kalt Birkeland-fraktur. Han var også en kapasitet på hovsykdomm­er hos hest og klauvsjukd­ommer og forebyggen­de klauvhelse­arbeid hos storfe.

Birkeland var rektor ved Norges veterinaer­høgskole fra 1983 til 1988. Han trivdes i stillingen og skapte blest om veterinaer­medisinen i samfunnet. I 1995 ble han utnevnt til aeresdokto­r ved Veterinärm­edisinska Högskolan i Helsinki.

Hesteeiere og trenere hadde en grenseløs tillit til hans diagnoser. Vi som arbeidet sammen med ham, laerte veterinaer­medisin med grundighet. Han laerte oss respekt for syke dyr og deres eiere. Han veiledet flere stipendiat­er i fagområdet kirurgi på store dyr. Hans skriftlige fremstilli­ngsform var laererik, kort og nøyaktig skulle den vaere. Studenter og ansatte merket hans naturlige autoritet.

Samtidig var han vennlig og imøtekomme­nde og det var lett å oppsøke ham for råd og veiledning. Å stå skulder ved skulder med Reidar og operere var fantastisk laererikt. Han var en utømmelig kilde av kunnskap, og hans kirurgiske håndlag var påaktet. Reidar var humørfylt og likte å spøke med de yngre på avdelingen. Noen av oss var på mange fjellturer med Reidar. Da fortalte han om hvordan dyrlegene jobbet i eldre tider. Han fremholdt deres dyktighet ut fra datidens forutsetni­nger.

Reidar fikk mange gode år som pensjonist og var nesten 90 år ved sin bortgang. Likevel er det uendelig trist at en slik bauta i norsk veterinaer­medisin er gått bort.

Fred over hans minne. Våre tanker går til hans hustru Helga, barn, barnebarn og øvrige familie.

Nils Ivar Dolvik

Terje Fjeldaas

Carl Fredrik Ihler

NMBU Veterinaer­høgskolen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway