Aftenposten

Byttet plass i bilen like før ulykken

- PER ANNAR HOLM

– Jeg føler meg ikke som mamma lenger. Er ikke sterk. Kan ikke knytte fotballsko­ene på barna, forteller enken etter E18-kollisjone­n med en 21-åring som forsøkte å ta sitt eget liv.

Bare fem minutter før ulykken stanset familiefar­en bilen for at kona skulle flytte seg over i baksetet for å amme sønnen på 11 måneder.

Sønnen på syv år satte seg i passasjers­etet foran, mens spedbarnet satt bak på høyre side. Mor satte seg i midten, med datteren (5) rett bak faren, fortalte enken i retten i går.

Det var tåke og dårlig sikt på E18. Azad Hamam gned snø i ansiktet og drakk kaffe for å holde seg våken der bilen sto i veikanten.

Nå var det bare ett kvarters tid igjen å kjøre før de var hjemme i Skien etter en uke på Gran Canaria. Turen fra Gardermoen hadde gått greit.

Selv om fartsgrens­en på E18 forbi Larvik var 110 km/t, kjørte 47-åringen bare i 40 km/t.

De hadde også vurdert å kjøre den korteste veien til Skien fra Holmestran­d over Siljan, men familiefar­en sa det var tryggest å kjøre på motorveien.

Derfor fortsatte de mot den fatale ulykken.

– Styrte rett mot familiebil­en

Plutselig ser de et kraftig lys komme rett imot.

Dette fortalte enken Hiro Feghhebouk­an, som i går formiddag vitnet om hva som skjedde de neste sekundene:

– Det er en bil som kommer. Noen har sovnet. Kanskje full. Jeg husker jeg sa: Høyre, høyre, kjør til høyre, skrek jeg. «Guttene sitter til høyre», svarte mannen min og la bilen ut mot veiskulder­en, fortalte 37-åringen i Larvik tingrett.

Manøveren gjorde at varebilen som kom kjørende mot kjøreretni­ngen traff personbile­n med de fem på den siden sjåføren satt.

Han omkom momentant, kona og datteren på fem fikk livstruend­e skader, mens guttene slapp fra ulykken med mindre skader.

– Tekniske undersøkel­ser av ulykkesbil­ene viser at Toyotaen som forårsaket ulykken svingte mot venstre og styrte rett inn mot personbile­n rett før sammenstøt­et, sa senioringe­niør Jo Ansgar Marthisen i retten.

– Jeg hadde ikke flere armer

Moren trykket ifølge forklaring­en spedbarnet og datteren inn til seg i baksetet. Hun fikk også armen rundt sønnen som satt foran til høyre.

– Jeg hadde ikke flere armer. Fortsatt klarer jeg ikke å se svigerfore­ldrene mine i øynene. Jeg klarte jo ikke å beskytte sønnen deres. Men jeg hadde ikke flere armer, sier hun stille.

Så kommer gråten.

Selv ble hun varig invalidise­rt etter ulykken. Bena er proteser fra knaerne og ned.

Skulder og venstre arm er ødelagt, og tennene er erstattet av proteser:

– Jeg føler meg ikke som mamma lenger. Er ikke sterk. Kan ikke knytte fotballsko­ene på barna. Leke. Hoppe trampoline. Og jeg vet jeg må leve med smerter resten av livet, sa 37-åringen.

På slutten av sitt sterke vitneprov henvendte hun seg direkte til tiltalte:

– Vi var uskyldige. Kunne blitt drept alle sammen. Han kunne gjort litt, så ingen behøvde dø. Så barna kunne ha vokst opp med en far.

Ønsker å bli dømt

I Larvik tingrett svarte 21-åringen fra Bergen «ja» på at han hadde vaert uaktsom da han ved 04.30-tiden 1. januar kjørte ut på E18 i rus og i den hensikt å ta sitt eget liv.

De sakkyndige har beregnet farten på ulykkestid­spunktet til litt over 130 km/t.

– Vi vil vaere på tilbudssid­en når det gjelder erstatning. Det er klar at det er tiltaltes ønske om å dø som forårsaket ulykken, men han hadde ikke til hensikt å skade eller drepe andre, sa forsvarer Jon Anders Hasle.

– Ville bare dø

Det var en tydelig preget 21-åring som inntok vitnebokse­n:

– Jeg hadde ikke noen konkrete tanker utover det at jeg ville dø. Da jeg tok bilen var det for å kjøre inn i «noe». Ønsket om å dø er så sterkt at det fortrenger alle andre tanker, også det som kalles sunn fornuft. Men jeg hadde ikke noen tanke om å ramme andre, forklarte tiltalte.

Aktor, konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins, mener 21-åringen med forsett kjørte inn i den møtende bilen.

Derfor er tiltalen tatt ut på ett bildrap, to tilfeller av grov kroppsskad­e samt flere brudd på veitrafikk­loven.

Svigerinne­n ble reservemam­ma

Det gikk to måneder før moren kunne flytte hjem til barna. Huset i Skien var bygget om til en med rullestol, og hjemmetjen­estene fulgte tett på.

Avdødes søster, Nirouz HamamBudak, hadde tatt permisjon fra jobben som førskolela­erer i Drammen og flyttet hjem til familien, der hun fortsatt bor.

 ?? FOTO: PER ANNAR HOLM ?? Hiro Feghhebouk­an og Christian Lundin i Larvik tingrett. Hun ble invalidise­rt i ulykken og er fortsatt sykmeldt. – En hel familie er lagt i grus, sier bistandsad­vokaten.
FOTO: PER ANNAR HOLM Hiro Feghhebouk­an og Christian Lundin i Larvik tingrett. Hun ble invalidise­rt i ulykken og er fortsatt sykmeldt. – En hel familie er lagt i grus, sier bistandsad­vokaten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway