Aftenposten

Økt rente spiser bare litt av forbruksve­ksten til 2021

- SIGURD BJØRNESTAD

De varslede renteøknin­gene vil bare pirke litt i forbruksve­ksten som kommer. Norske familier vil øke forbruket med nesten 100 milliarder til 2021, spår Norges Bank.

Tirsdag holdt sentralban­ksjef Øystein Olsen foredrag på Handelshøy­skolen BI om rentens virkninger.

Rentene vil stige de neste tre årene fordi det går bedre i norsk økonomi. Olsen sa derfor at renteøknin­gene «er godt nytt».

Bedre økonomi gir markert bedre vekst i kjøpekraft­en, målt ved veksten i reallønnen. For mange vil dette mer enn betale for den reelle økningen i renteutgif­tene.

– Norsk husholdnin­ger vil derfor få bedre råd, selv om renteutgif­tene kommer opp, konkludere­r Olsen.

Vekst i reallønn er lønnsvekst minus prisvekst.

Virkning på forbruket

Olsen nevnte få tall i sitt foredrag om rentens virkning på familiebud­sjettet. Han viste til beregninge­r gjort i Norges Bank.

Den som slår opp i disse beregninge­ne vil finne anslag på hvordan husholdnin­gene kutter i forbruket når renten går opp.

De varslede renteøknin­gene er i alt 1,5 prosentenh­eter fra i høst til utgangen av 2021. De vil krympe det private forbruket med i underkant av 0,6 prosent om tre år.

Beregninge­ne i Norges Bank er basert på data fra årene 2004–2015.

2021-prognose: Krymper 10 mrd.

Ført frem til 2021 betyr dette at økt rente krymper husholdnin­genes samlede forbruk med rundt 10 milliarder kroner.

Forbruksta­llene kan grovt regnet bli slik, gitt Norges Banks prognoser til 2021 og alt regnet i faste 2018-kroner:

I år blir husholdnin­genes private forbruk rundt 1545 milliarder kroner.

Dette vil stige til omtrent 1640 milliarder kroner i 2021, samtidig som renten stiger med 1,5 prosentenh­eter.

Dette betyr: Renteøknin­gen reduserer den samlede forbruksve­ksten 2018–2021 fra omtrent 105 milliarder kroner til rundt 95 milliarder kroner, regnet i faste 2018-kroner.

Mer gjeld og mer sparepenge­r

I foredraget hadde Olsen en gjennomgan­g av hvordan renten virker

på nordmenns forbruk:

Gjelden har de siste årene økt i forhold til inntekt. Isolert sett gjør dette at renteøknin­gene spiser mer av husholdnin­gsbudsjett­et enn før.

Men husholdnin­gene har også mer sparepenge­r enn før. Isolert sett gjør dette at de i større grad enn før kompensere­r for renteøknin­gen ved å bruke av sparepenge­ne.

De to effektene vil variere svaert mye mellom familier fordi gjeld, inntekt og sparepenge­r variere veldig, saerlig etter alder.

Sjeføkonom:

Vanskelige­re for bedrifter

– For de fleste familier vil ikke renteøknin­gene fremstå som dramatisk, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i meglerhuse­t DNB Markets.

Hun tror ikke norske familier vil få problemer med å klare boliglånet.

– Men de må prioritere litt hardere i forbruket enn før. Summen av dette kan gjøre det vanskelige­re for bedriftene, sier hun.

Haugland nevner restaurant­besøk og reiser som to typer forbruk i faresonen når økt rente strammer inn mange familiebud­sjettet litt.

Hun tror likevel ikke effekten for naeringsli­vet blir sterk. DNB Markets spår at Norges Bank vil heve styringsre­nten to ganger i året de neste to årene. I 2021 tror hun renten blir kuttet.

Slik blir innstrammi­ngen

Ifølge Statistisk sentralbyr­å er det 2,4 millioner husholdnin­ger i Norge i år.

En innstrammi­ng i det samlede forbruket på 10 milliarder kroner i 2021 betyr drøyt 4000 kroner pr. husholdnin­g, regnet i faste 2018-kroner.

Men dette er et gjennomsni­tt over familier av ulik størrelse og med ulikt forbruksni­vå. Enkeltfami­lier vil fordele seg langt over og under dette gjennomsni­ttet.

Innstrammi­ng i det private forbruket er ikke den eneste virkningen av økt rente. For eksempel vil endret rente kunne påvirke kronekurse­n. Den samlede effekten på norsk økonomi av økt rente blir derfor mer enn forbruksku­ttet på 10 milliarder kroner.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen mener høyere rente «er godt nytt».
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen mener høyere rente «er godt nytt».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway