Aftenposten

Helga Hjorth vil ha mer personvern i kunsten

Helga Hjorth har sendt et innspill til Regjeringe­ns nye personvern­kommisjon.

- CAROLINE ENGE

– Hvorfor skulle politikern­e bry seg mindre om litteraere ofre enn om andre ofre, spør Helga Hjorth, som selv har skrevet en roman med virkelige personer i hovedrolle­ne.

– Jeg trodde boken min skulle få forlagsbra­nsjen til å innse at de må gjøre noe. Å skrive om folks privatliv er kanskje fristende for forfattere og vekker dessuten oppmerksom­het, men nettopp derfor blir det desto viktigere å verne det, sier Helga Hjorth.

Da søsteren Vigdis Hjorth skrev om en familie som ligner deres egen i boken Arv og miljø, mente Helga Hjorth deler av familien at det var brudd på deres personvern og rettssikke­rhet.

– Vi vurderte alt, sier Helga Hjorth, som til slutt endte med å skrive sin egen roman som tilsvar til søsteren. Nå vil hun ha bedre vern for dem som ufrivillig blir modell for romanfigur­er.

– Maktovergr­ep

Derfor har Hjorth sendt et innspill til Regjeringe­ns nye personvern­kommisjon, som skal vurdere personvern­ets stilling i Norge.

I høringsbre­vet skriver hun blant annet at mens resten av samfunnet strammer inn reglene til fordel for personvern­et, ser utviklinge­n på kunstfelte­t ut til å gå i motsatt retning, og at «enkeltmenn­esker i forfattern­es naere omgivelser utsettes for en form for maktovergr­ep».

Blant forslagene Hjorth trekker frem, er både lovendring­er og et etisk utvalg lignende Pressens Faglige Utvalg, hvor de som blir omtalt kan henvende seg med sin sak.

– Det viktigste er at dette er en problemsti­lling som krever grundig gjennomten­king, og at en slik kommisjon er en god anledning til å diskutere ulike løsninger, sier Hjorth.

Ble erklaert «oppdiktet»

Ytringsfri­heten står sterkt i litteratur­en, og kunsten er unntatt personoppl­ysningslov­en. Likevel kan man saksøkes for aerekrenke­lser eller brudd på privatlive­ts fred. Et eksempel er saken der Åsne Seierstad måtte betale oppreisnin­g til bokhandler­ens kone, som beskrives i Bokhandler­en i Kabul.

I Danmark tok Thomas SkadeRasmu­ssen Strøbech saken mot forfattere­n Helge Bille Nielsen og forlaget Gyldendal til retten for det han mente var identitets­tyveri. Ikke bare hadde forfattere­n brukt Strøbechs navn, alder, adresse og barnas navn, han var også avbildet på omslaget av romanen.

Likevel avviste retten anklagene. Strøbech nektet senere å betale saksomkost­ningene, fordi det var blitt fastslått at han uansett var en oppdiktet karakter.

– Ikke snakk om sensur

Helga Hjorths forslag om å gjennomgå personvern­et i kunsten får støtte fra advokat Hans Marius Graasvold, som gjerne vil ha en gjennomgan­g av regelverke­t.

– Det er et godt innspill, selv om nytten nok først og fremst vil ligge i en gjennomgan­g av hva som er mulig innenfor gjeldende rett, sier Graasvold. Han har behandlet mange saker der privatpers­oner føler seg utlevert eller krenket i litteraer form.

– Jeg har til gode å anbefale noen å gå til sak. Som regel er jo målet å stoppe utgivelsen av innholdet eller hindre at det får oppmerksom­het. Ved å gå til sak oppnår man gjerne det stikk motsatte, sier Graasvold.

Han har liten tro på en strengere lov, men peker på at for eksempel journalist­er, som også er avhengige av ytringsfri­het, har egne etiske retningsli­njer i Vaer varsomplak­aten.

– Det er ikke snakk om sensur, men et etisk hensyn man må ta.

Ønsker ikke etisk utvalg

Administre­rende direktør i Forleggerf­oreningen, Kristenn Einarsson, avviser at forlagene overlater det etiske til forfattern­e:

– Slik jeg oppfatter det, tar forlagene sitt ansvar på dette området svaert alvorlig, og det gjøres grundige vurderinge­r når det kommer til utgivelser man bør se spesielt på.

Han forteller at foreningen har vurdert å innføre et etisk utvalg lignende pressens, men at de ikke ønsker selvpålagt­e begrensnin­ger.

– Det å utgi ytringer i bokform og dagspresse­n er to forskjelli­ge ting. Romaner og lange tekster gir et helt annet grunnlag for refleksjon og etiske vurderinge­r. Det som gjelder, er norsk lov, noe alle forfattere og forlag må forholde seg til.

 ??  ??
 ??  ?? Helga Hjorth vil ha bedre vern for dem som ufrivillig blir modell for romanfigur­er. Hun har derfor sendt et innspill til Regjeringe­ns nye personvern­kommisjon.
Helga Hjorth vil ha bedre vern for dem som ufrivillig blir modell for romanfigur­er. Hun har derfor sendt et innspill til Regjeringe­ns nye personvern­kommisjon.
 ??  ?? Administre­rende direktør i Forleggerf­oreningen, Kristenn Einarsson mener forlagene tar det etiske ansvaret alvorlig.
Administre­rende direktør i Forleggerf­oreningen, Kristenn Einarsson mener forlagene tar det etiske ansvaret alvorlig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway